Films en series in HDTV-kwaliteit via de Xbox Live Marketplace

Microsoft zal vanaf 22 november in de Verenigde Staten online films en televisieseries gaan distributeren voor de Xbox 360. Men gaat deze namelijk via de Xbox Live Marketplace aanbieden voor een kleine vergoeden. De Amerikaanse softwaregigant heeft deals gesloten met onder andere Warner Bros., CBS Broadcasting, Paramount Pictures, MTV en Nickelodeon. Hierdoor hebben zij de rechten om hun films en televisieseries zowel in standaard kwaliteit als in High Definition te mogen verspreiden.

De line-up voor de lancering van het netwerk op 22 november is al behoorlijk indrukwekkend, met bijvoorbeeld The Matrix, Superman Returns, Batman Forever, Mission Impossible III, Jackass: The Movie en Nacho Libre op het filmgebied. Qua series zullen bijvoorbeeld South Park, CSI, Survivor, Star Trek, The Real World, Pimp my Ride en Spongebob Squarepants te downloaden zijn.

Films zullen in gewone kwaliteit voor 320 points ($4 dollar) over de virtuele toonbank gaan. Een film van standaard lengte zal op 1.2 GB neerkomen, in High Definition ziet alles er een stuk scherper uit maar dat gaat dan wel ten koste van meer ruimte: een film zal zo’n 4.7 GB groot zijn. In High Definition van 720p komen de kosten dan ook neer op 480 Microsoft points ($6 dollar). Films zullen na het downloaden twee weken op je harde schijf blijven staan. Ben je begonnen met kijken, dan heb je 24 uur om de film af te kijken. Zijn deze data verstreken dan zal de film van je harde schijf verwijderd worden, het is dan ook een huurservice. Of ze ooit nog eens echt te koop aangeboden zullen worden is nog niet helemaal duidelijk
Voor televisieseries geldt dat echter wel. Deze kosten 240 Microsoft points ($3 dollar) en blijven altijd op je harde schijf staan.

Microsoft heeft een apart servernetwerk opgezet voor deze service om een goede snelheid te kunnen garanderen. Daarnaast zal een drukte op de Xbox Live Marketplace door een nieuwe demo of juist een nieuwe film elkaar niet in de weg zitten omdat ze via twee aparte verbindingen lopen. En online gaming via Xbox Live komt al helemaal niet in het gedrang.

Het is te hopen dat deze service ook naar Europa komt. Er zal dan waarschijnlijk nog wel het een en ander geregeld moeten worden door Microsoft, omdat de Europese regelgeving voor dit soort dingen anders is dan de Amerikaanse. Toch hopen we dat Microsoft de potentie in de Europese markt voor deze service ziet. En wil men blijven concurreren met Apple, dat vanaf volgend jaar zijn Apple Video Store via iTunes gaat distributeren, dan moeten ze wel in Redmond.

  1.   
    ChielB's avatar

    Misschien wel leuk om een paar ‘klassiekers’ van tv-series te kiezen, hoewel 3 dollar per aflevering niet gering is.
    Verder natuurlijk een logische stap van Microsoft om de 360 meer tot een multimedia-apparaat te maken.

  2.   
    Rhemme's avatar

    Hmm, de prijzen vind ik prima zo.

    Voor een dagfilm bij de videotheek betaal je ook ongeveer 3-5 euro. En een seizoenbox van bijvoorbeeld CSI met 12 afleveringen is ook al gauw 30 euro. Dan is 3 dollar per aflevering geen gekke prijs.

  3.   
    Rijstekorrel's avatar

    dus op die films zit ook een soort drm dat je hem maar 24 uur kan bekijken