2008 Fast Forward: LittleBigPlanet

LittleBigPlanet is moeilijk in één zin samen te vatten, maar toch ga ik het proberen: als Linerider en Mario een one-night stand zouden hebben en het kind zouden laten opvoeden door Forge, de welbekende level-editing tool uit Halo 3, zou je LittleBigPlanet krijgen.

Doe-het-zelvers only
Op het eerste gezicht lijkt LBP niet meer dan een schattige 2D platformer. En inderdaad: lopen, springen en het oppakken en gooien van dingen zijn ook de ruggengraat van dit spel. Met maximaal vier mensen stap je een level in. Alles is gemaakt van knutselmateriaal, wat je zo zou kunnen vinden bij je lokale basisschool. Stoffen ‘rag-dolls’ springen door omgevingen van karton en dun hout, alsof het een groot knutselproject is. Vreemd genoeg ligt dat niet ver van de waarheid: in LBP is het namelijk de bedoeling dat je zelf levels in elkaar knutselt. Het gaat niet over het spelen van levels, maar het spelen mét levels. Of ze helemaal zelf maken.

[SCREENSHOTS]

De makers van LBP hebben geprobeerd om het plaatsen en combineren van objecten in een 2D omgeving zo makkelijk mogelijk te maken. Als je een idee hebt kijk je snel in je inventory, tovert er een item uit en plaats hem dan in de spelwereld. De wetten der natuur gelden ook voor de objecten in LBP, dus al jouw knutselspullen zullen zich eerst ter aarde storten dankzij de zwaartekracht. Dan kan je dingen aan elkaar zetten, in de lucht laten zweven, of wat je ook maar kan bedenken. LBP is niet zo’n beperkte ‘tool’ die als extraatje bij sommige games wordt geleverd. De ontwikkelaars zorgen dat alles wat de speler kan bedenken mogelijk is. Wil je een pinball tafel maken met een bal waar het gezicht van je broertje op staat? Maak een pinballtafel van zwevende houten latten en maak onderin een mechanisme waarmee je, met de hulp van zwaartekracht, pedalen kan bewegen. Drop er een bal in, plak de foto van je broertje die op de PS3 opgeslagen staat erop en je hebt je knutselwerkje af. Op het discje, of in de file die je download van PSN, staan al wat levels en objecten die je kan bewonderen, maar het is de bedoeling dat je zelf aan de slag gaat. Objecten kunnen gemaakt worden en opgeslagen. Alle houten balkjes, stukjes stof en draad waar je mee begint kun je combineren om van alles te maken. Plak ze vast, knoop ze aan elkaar en maak zo auto’s, bewegende monsters: verzin het maar!

Kleine game, grote mogelijkheden
Als je klaar bent met het maken van jouw perfecte level of object, kan je ze uploaden naar de LBP servers om jouw creatieve hoogstandjes te delen met de rest van de wereld. Maar het blijft natuurlijk niet bij uploaden: het downloaden van objecten van anderen en het uitproberen van andermans levels is ook belangrijk. En als je een level speelt met je vrienden en het inspireert je om er iets mee te doen; dan pak je gewoon in real-time je editing tool erbij om het level meteen uit elkaar te rukken en hem naar eigen smaak aan te passen. Als je een level van een andere speler geweldig vindt kan je hem een goede rating meegeven, waardoor zijn level beter bekend staat en weer door anderen ontdekt kan worden.

Tegenwoordig worden games met een schattig uiterlijk snel onder het vloerkleed geveegd en gewelddadige toppers geprezen, maar LittleBigPlanet zal dit jaar zeker zijn mannetje staan. Het is een hele nieuwe kijk op wat games spelers kunnen bieden, en spelers elkaar in de vorm van eigen levels. Of je nou met vrienden een level instapt om herrie te schoppen, of juist alleen een nachtje doorhaalt om het perfecte level te maken: dit spel biedt letterlijk oneindig veel mogelijkheden. Of alles zo lekker speelt en het bouwen zo intuïtief wordt als Sony belooft is nog afwachten, maar LittleBigPlanet is er zeker één die je goed in de gaten moet houden.

LittleBigPlanet zal in de loop van 2008 verschijnen voor de Playstation 3, op Blu-Ray en via het PlayStation Network.

  1.   
    VanishNL's avatar

    lijkt me wel een geinige game maar ik ben nu zo slaperig dat alles leuk is ik zie morgen wel wat ik getypt heb 😕

  2.   
    TheDude's avatar

    Leuke preview. LBP leek me eerst alleen maar kiddy met die suffe poppetjes, maar al enige tijd kijk ik hier toch wel erg naar uit. Veel puzzels en samenwerken en natuurlijk een erg lange speelduur met nieuwe content van gamers. 🙂

  3.   
    Jostii's avatar

    dit spel leek me eerst geen ene ruk aan, maar na een tijd ging ik eens kijken
    wat voorn game het eigenlijk is en nu ben ik enthousiast 😀 😛 😉
    ik denk dat deze game bij een brede doelgroep gaat scoren omdat het er luek
    uitziet voor kinderen, je moet er ook goed samenwerken dat is leuk met een
    stel vrienden en je kunt oneindigge creaties bouwen dus creatievelingen
    zullen dit ook vies cool vinden. 😀 8) 8) en het is ook cool 😉 🙂 😛

  4.   
    blackhawk1's avatar

    jaah ziet er wel geinig uit lijkt me wel leuk maar ik zal het niet voor 60 eurie willen kopen

  5.   
    Ruudjee's avatar

    Wauw, stiekem baal ik nu al dat deze niet op de 360 komt!

  6.   
    ps3 gek's avatar

    YES!! ook op blu-ray 😛 Hoef ik hem niet te downloaden, en kan iki ook nie want ik heb geen gegevens ingevuld. 😳

  7.   
    Gerjann's avatar

    yves_the_man schreef, "lijkt me wel een geinige game maar ik ben nu zo slaperig dat alles leuk is ik zie morgen wel wat ik getypt heb 😕 "

    en morgen kan je het niej lezen door een kater 😛 Wens iedereen een mooi game jaar! En veel zuipen vanaaf 😛 😀

  8.   
    Kaassouffl3's avatar

    Ruudjee schreef, "Wauw, stiekem baal ik nu al dat deze niet op de 360 komt!"

    ik ook:P

  9.   
    Pimkingetje's avatar

    Nee, nix voor mij! Ik ga wel sparen voor andere dingen! 👿

  10.   
    matthijs 2088's avatar

    lijkt me niks 😕

  11.   
    Carmen07's avatar

    Goed dat de PS3 veel gebruik gaat maken van user content. Lijkt me ook wel een bijzondere game worden. 8)

  12.   
    stormtrooper's avatar

    lijkt me niet echt leuk, maar het beeld is wel mooi 😉

  13.   
    johan2's avatar

    stormtrooper schreef, "lijkt me niet echt leuk, maar het beeld is wel mooi 😉 "

    dat weet ik wel zeker