2008 Fast Forward: Just Cause 2


Just Cause liet in 2006 een gemengde indruk achter. Een groep gamers raakte volledig verslaafd aan de extreme stunts, actie en vrijheid van deze explosieve game, maar er waren ook kritische geluiden te horen omtrent het gebrek aan boeiende missies en interactie. Just Cause 2 komt er aan en belooft vele malen beter te worden…

Vrije ruimte
Free-roaming lijkt echt het sleutelwoord te zijn vandaag de dag, want er komen bijzonder veel topgames aan waarin je vrij bent om te gaan en staan waar je maar wilt. Just Cause 2 schotelt je opnieuw een enorme vrije ruimte voor van maar liefst duizend vierkante kilometer! Net zoals in de eerste game ben je Rico Rodriquez, alleen deze keer speelt alles zich af op het tropische eiland Panau in Zuid-Oost AziΓ«. Panau wordt geregeerd door de brute dictator Baby Panay. Daar komt nog eens bij dat je voormalige baas, Tom Sheldon, zich heeft ingelaten met Panay. Jouw taak is om te infiltreren en de stabiliteit op het eiland te herstellen. Een luchtig verhaaltje dus, maar dat mag de pret zeker niet drukken.

Ontwikkelaar Avalanche Studios heeft goed naar de kritieken geluisterd, want er zullen geen zinloze side-missions of saaie gebieden meer zijn. In plaats daarvan kent de game een inventief chaossysteem, waarmee je de diverse groeperingen op het eiland kunt helpen groeien. Verbeter je relatie met een bepaalde groepering en ga bijvoorbeeld met z’n allen op pad om een overheidsgebouw aan te vallen. Toch een stuk makkelijker dan in je eentje de strijd aan te gaan. En als je er eenmaal in slaagt een groot overheidsgebouw te bemachtigen, dan zal je invloed alleen maar toenemen en krijg je nieuwe informatie, mogelijkheden en mensen die voor je willen werken.

Dat er geen side-missions zullen zijn, wil zeker niet zeggen dat je alleen maar een paar hoofdmissies hebt. Het is echter wel zo dat elke missie die je doet ook echt bijdraagt aan het verhaal en de rode draad van de game. Geen zinloze opdrachten dus meer, maar echte missies die van belang zijn om alles tot een goed einde te brengen.

Uitdagend
De gevechten zullen in Just Cause 2 ook uitdagender zijn, want de AI van je tegenstanders is flink onder handen genomen. Soldaten zullen niet blind op jouw knallende wapens afrennen, maar ze gebruiken de omgeving om dekking te zoeken, communiceren onderling, vormen teams, flankeren je, organiseren versperringen en roepen zelfs de hulp in van luchttroepen als de nood aan de man is.

Daarnaast is ook het schieten leuker gemaakt. Je kunt nog steeds tegenstanders locken, maar daarbij heb je ook nog de mogelijkheid om iets preciezer te mikken op verschillende ledematen. Je arsenaal waarmee je dit kunt doen is eveneens uitgebreid met onder andere een single-arm grenade launcher, een verplaatsbaar machinegeweer en sticky C4-explosieven. Deze explosieven zijn zelfs te gebruiken tijdens een afdaling met je parachute; stel je maar eens de chaos voor als je boven vijandig gebied neerdaalt en ondertussen alvast de boel bestookt met wat gezellige knallers.

[SCREENSHOTS]

Realistisch
Ook op het gebied van voertuigen heb je meer te kiezen met onder andere een camper of zelfs een heuse Jumbo jet. Avalanche Studios heeft het besturen van voertuigen nog realistischer gemaakt en het is nu ook van belang om te weten op welke ondergrond je rijdt. Het eiland Panau is zeer divers en kent diverse gebieden, van sneeuw tot jungle en van woestijn tot drassige graslanden. Het is zodoende verstandig om eerst na te denken welk voertuig het beste past in een bepaalde situatie.

Natuurlijk ontbreekt ook je vertrouwde grappling-hook niet, waarmee je jezelf aan van alles en nog wat vast kunt haken. Deze keer zal het echter ook mogelijk zijn om er gebouwen mee te beklimmen of om objecten aan je voertuig vast te maken. Je voertuigen zijn ook nog eens te upgraden met meer dan duizend verschillende onderdelen. De nieuwe Engine van Just Cause 2 zorgt ook voor meer mogelijkheden. Zo zal je niet alleen maar statisch op het dak van je auto kunnen staan om een stunt uit te voeren, maar is het ook mogelijk om bijvoorbeeld uit je raam te leunen om te schieten of aan de bumper van een voertuig te hangen.

Just Cause 2 lijkt alle goede ingrediΓ«nten van het eerste deel te gebruiken en deze aan te vullen met vele verbeteringen. Veel extreme stunts, actie en spektakel moeten garant staan voor een heerlijk, en vooral ook vrij, avontuur. Daarbij speelt het verhaal nog meer een rol dan in de vorige game en moeten een verbeterde AI en Engine opnieuw voor veel plezier gaan zorgen.

Just Cause 2 verschijnt in de loop van dit jaar voor de PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

  1.   
    RinusReetRidder's avatar

    Deel 1 had wat last van bugs en inderdaad soms weinig te doen. Dit klinkt wel erg bruut, hangen aan een bumper en C4 vanaf je parachuut gooien. πŸ˜€ En grafisch ziet het er ook weer nice uit. πŸ™‚

  2.   
    TheDude's avatar

    Ja, de missies waren in deel 1 niet altijd even boeiend, maar nu met meer verhaal erbij moet vast stukken beter worden. Kom maar op met die jumbo jet! πŸ˜† πŸ˜›

  3.   
    Carmen07's avatar

    Extreme stunts en actie is altijd tof. Dat aan een helikopter haken was erg leuk in de eerste game. πŸ™‚

  4.   
    PS4owner's avatar

    in een woord nice πŸ˜€

  5.   
    BartG's avatar

    ps3owner schreef, "in een woord nice πŸ˜€ "

    Nothing more to add! πŸ˜€ πŸ˜‰

  6.   
    Tom's avatar

    ”Carmen07″ schreef, "Extreme stunts en actie is altijd tof. Dat aan een helikopter haken was erg leuk in de eerste game. πŸ™‚ "

    Wat dacht je van het op auto’s klimmen of van bruggen afspringen. Je werd toch al snel geconfronteerd met dat soort stunts in het verhaal, waaruit blijkt dat de makers de nadruk echt willen leggen op de stunts en niet op het GTA gedeelte of iets dergelijks.

  7.   
    VanishNL's avatar

    die demo van 1 heb ik echt lang gespeeld ff kijken hoe het uiteindelijk word want dan wil ik hem wel op de ps3 πŸ˜†

  8.   
    Kilerden's avatar

    nu wachten hoe het er uit gaan zien πŸ˜€

  9.   
    Neolite's avatar

    Ik heb het toch meer op GTA, alleen het blijft wel een mooi spel πŸ˜‰

  10.   
    RinusReetRidder's avatar

    Mwah al die gangster games hoeft van mij niet zo, geef me dan maar lekker zoiets op een gezellig eiland. Leuk ook die afwisseling met verschillende omgevingen met sneeuw en woestijn πŸ™‚

  11.   
    Tollos's avatar

    ziet er vet uit

  12.   
    blackhawk1's avatar

    TheDude schreef, "Ja, de missies waren in deel 1 niet altijd even boeiend, maar nu met meer verhaal erbij moet vast stukken beter worden. Kom maar op met die jumbo jet! πŸ˜† πŸ˜› "

    in 1 is ook al een jumbo jet

  13.   
    NLkevvNL's avatar

    mss koop ik em voor 360 niet de pc

  14.   
    Alias's avatar

    ik hoop dat er tegen die tijd een demo van uit komt om uit te proberen πŸ˜‰ maar just cause 1 was ook al mooi jammer van de bugs die er in zaten en misschien een beetje langdradig πŸ™„

  15.   
    Pimkingetje's avatar

    1 was wel cool, maar niet WOW!! Miss deze wel( denk ik ook πŸ˜› )