2008 Fast Forward: Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

Door de jaren heen heeft Solid Snake zijn gezicht regelmatig laten zien en dat maakt het des te specialer dat Kojima de Metal Gear Solid-serie met deel vier beëindigt. Wordt Snake’s debuut op de PlayStation 3 ook zijn ‘grande finale’ of eindigt de MGS-serie met een sisser?

Sinds zijn debuut op de NES heeft de Metal Gear Solid reeks vaak in de belangstelling gestaan, maar nog nooit waren de verwachtingen zo hooggespannen. Dat is niet zonder reden: dit is de laatste ‘echte’ MGS game. Snake’s bruine lokken zijn grijs geworden en zijn eens zo machtige lichaam valt langzaam uit elkaar. Ondanks zijn bejaarde lichaam besluit hij toch op een laatste missie te gaan om voor eens en altijd af te rekenen met aartsvijand Liquid Ocelot.

Een oude hond met nieuwe trucjes
De MGS games hebben door de jaren heen voorop gelopen qua graphics, maar de developers zijn nooit bereid geweest om de gameplay wezenlijk te veranderen. Het is altijd gebleven bij top-down stealth actie. Dat is deze keer anders: Kojima Productions wil zoveel mogelijk mensen aanspreken en daarom zijn ze gaan sleutelen om MGS4 toegankelijker te maken voor nieuwe spelers. Vooral Westerse gamers hebben MGS vaak laten liggen, dus hebben ze naar recente Westerse toppers zoals Gears of War gekeken om de verouderde gameplay weer op niveau te krijgen. Belangrijke veranderingen zijn dat de controls gestroomlijnd zijn en dat de camera nu helemaal rond Snake heen kan draaien. Er zijn ook nieuwe functionaliteiten, zoals de nieuwe stand van waaruit je kunt mikken en dat je de hele game vanuit first-person kunt spelen. Snake kan nu dekking zoeken achter muurtjes, wat hopelijk realistischere vuurgevechten oplevert, en hij heeft een nieuwe outfit dat met een druk op de knop de kleur en textuur van het materiaal in zijn directe omgeving aanneemt. Ook de HUD is versimpeld: er hangt nu een kring om Snake heen die trilt als iemand Snake ziet of als er gevaar dreigt. De kant waar het trilt is waar het gevaar vandaan komt en hoe erg het trilt hangt af van hoe groot het gevaar is. Al deze aanpassingen moeten ervoor zorgen dat MGS4 door iedereen makkelijk kan worden opgepikt.

[SCREENSHOTS]
Fanservice
Uit de vorige alinea zouden fans kunnen opmaken dat het met MGS4 meer om nieuwkomers draait dan om de trouwe fans, maar dat is zeker niet het geval. Het grootste deel van de aanpassingen zijn er alleen om de game beter speelbaar te maken, maar ze komen niet aan de formule waar de serie op gebouwd is. Het enige grote verschil is dat de game nu niet meer lineair is. Snake is in dit verhaal niet enkel meer een indringer, maar eerder een aparte soldaat die op het slagveld tussen twee partijen is beland: de rebellen en de soldaten van een Private Militairy Company. Als je voor de PMC kiest zullen zij je niet altijd aanvallen en belonen met leuke extra’s, maar de rebellen zullen natuurlijk hetzelfde doen als je besluit om aan hun zijde mee te vechten. Daarnaast moeten spelers in het achterhoofd houden dat de PMC bestuurd wordt door de grote slechterik: Liquid Ocelot. Het idee is interessant, maar de vraag blijft of de keuzes die je maakt echt invloed hebben op het verhaal.

Er wordt natuurlijk ook geput uit de rijke geschiedenis van deze franchise. De beroemde vraagtekens en uitroeptekens die boven de hoofden van wachters verschijnen komen bijvoorbeeld terug. Ook maken bekende gezichten hun opwachting, zoals Eva, Campbell, Naomi, Meryl, Otacon, Vamp en Raiden. Verwacht ook nieuwe personages. Er is één nieuw personage die al aangekondigd is: een zwarte wapenhandelaar die goocheltrucjes doet en een aap met een luier heeft. Je merkt het al: de bizarre humor komt ook weer helemaal terug. Van foute magazines die Snake in HD kan bewonderen om uit te rusten, tot de soldaat die constante diarree heeft.

Een waardige afsluiter
Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots lijkt een waardige afsluiter te worden van de beroemde serie. Er zijn genoeg nieuwe elementen om het fris te houden, maar de MGS-vibe is ondanks de veranderingen sterk aanwezig. Het is opmerkelijk dat Kojima geen genoegen neemt met het maken van een waardige afsluiter voor de trouwe fans, maar ook nog durft te innoveren om meer gamers te lokken. Dit is riskant als je net een sprong maakt naar een nieuwe generatie hardware én een serie succesvol af wil sluiten, maar het geeft ook het vertrouwen aan dat hij heeft in dit project.

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots verschijnt in de loop van 2008 voor de PlayStation 3.

  1.   
    Dizaine's avatar

    Erg leuk spel! 😀

  2.   
    Tollos's avatar

    Het lijkt mij een leuk spel en goed voor de PS3, weer een topper erbij.

  3.   
    Lashrom's avatar

    Weer een mooie game voor de 2008 ! Ik heb de demonstration gezien.. Wat je allemaal kan ? Niet te geloven.. Je kan in een container verstoppen, een standbeeld na apen zodat de vijanden je niet kunnen zien. Een robotje besturen met een PS3 controller.. Pornomagazine kijken .. zodat je niet meer duizelig wordt.. En veel meer !

  4.   
    Fawaka-W's avatar

    Must have! hiervoor koop je een ps3. klaar.

  5.   
    Tom's avatar

    wieriemaster schreef, "Must have! hiervoor koop je een ps3. klaar."

    Inderdaad, dit is voor mij waarlijk de enige reden om zo’n grote zwarte bak te kopen. Maar aangezien ik krap bij kas zit, hoop ik echt op een Xbox 360 port.

  6.   
    Bumshakalakabum's avatar

    wieriemaster schreef, "Must have! hiervoor koop je een ps3. klaar."

    Nouw niet helemaal waar.. daarvoor koop ik geen Ps3 😳 ik ga gewoon nog elke avond een gebedje houden dat hij tochnog geport word naar de Xbox 360 😛

  7.   
    arie de beuker's avatar

    Voor mij nu al de game van het jaar 😛

  8.   
    Sarge's avatar

    lijkt me vette game! 😛

  9.   
    PS3Killer's avatar

    Tharduz schreef, "

    ”wieriemaster” schreef, "Must have! hiervoor koop je een ps3. klaar."

    Inderdaad, dit is voor mij waarlijk de enige reden om zo’n grote zwarte bak te kopen. Maar aangezien ik krap bij kas zit, hoop ik echt op een Xbox 360 port. "

    Hij is anders heel mooi glanzend zwart hoor, persoonlijk qua uiterlijk mooier dan zo’n x-doos 😆
    Maar even over de game zelf: Lijkt mij echt een geweldige game, ga em zekers kopen.