2008 Fast Forward: Saboteur


Een setting in Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog is verre van origineel te noemen. Toch lijkt ontwikkelaar Pandemic met de third-person actiegame Saboteur genoeg vernieuwing in huis te hebben om een hele interessante titel af te leveren…

Man van de straat
In Saboteur speelt de grootschalige Tweede Wereldoorlog een heel beperkte rol. Geen overbekende invasie in Normandië of andere extreme missies waarbij je een elitaire soldaat bent, nee, Saboteur draait vooral om een gewone man van de straat. Deze man is de Ierse autocoureur Sean, die in Parijs is op het moment dat de nazi’s de stad intrekken. Als hij dan ook nog eens getuige is van de afslachting van al zijn vrienden, kan je zeker wel spreken van een slechte timing.

Hierna is je hoofdzakelijke doel duidelijk: wraak nemen op de nazi’s die verantwoordelijk zijn voor de dood van je vrienden. Om dit te bereiken zul je vooral low-profile te werk moeten gaan, want als gewone burger beschik je niet zonder meer over de wapens of skills om een volledige divisie Duitsers uit te schakelen. Je zult dus wel in third-person een handgemeen aangaan, maar daarbij moet je het vooral hebben van lompe trappen en kopstoten.

Je kunt overigens gaan en staan waar je maar wilt, want Pandemic heeft een grote, open wereld gemaakt voor Saboteur. Je kunt je vrij bewegen door een groot deel van Parijs en een stuk van de omgeving van de Franse hoofdstad. Deze open wereld brengt ook diverse keuzemogelijkheden met zich mee. Je kunt door de stad racen met diverse voertuigen, over de daken van gebouwen springen om van bovenaf de vijand te benaderen of jezelf mengen in de menigte om niet al teveel op te vallen. Een beetje in de stijl van Assassin’s Creed en Splinter Cell: Conviction dus. Een suspicion meter zal hierbij aangeven hoe opvallend je te werk gaat. Het is dus zeker belangrijk om niet teveel de aandacht te trekken, want anders zal de vijand zonder nadenken het vuur openen.

[SCREENSHOTS]

Will To Fight
Het uitschakelen van vijanden brengt nog iets speciaals met zich mee, wat door Pandemic omgedoopt is tot het Will To Fight-systeem. In het begin zullen de verschillende delen van Parijs zwart-wit gekleurd zijn, wat overeenkomt met de moedeloze toestand van de lokale bevolking. Ze zijn verstoken van hoop… en kleur. Als je er echter voor zorgt dat een bepaald gebied steeds meer bevrijd raakt, dan krijgt dat gebied kleur en zullen de inwoners bereid zijn je te helpen bij het verzet.

Maar er is ook een keerzijde van het succesvol bevrijden van de stad. Hoe meer het verzet vordert, des te meer zullen de nazi’s jouw aanwezigheid opmerken. Zodoende wordt stealth steeds belangrijker om ongezien verder te komen. Niet alleen opgaan in de menigte is mogelijk, maar je kunt ook een nietsvermoedende vrouw van de straat plukken om op een authentieke Franse manier speeksel uit te wisselen. Je moet er natuurlijk wel wat voor over hebben om niet ontdekt te worden. Als de game vordert zul je ook steeds vaker je kwaliteiten als coureur nodig hebben om met een wilde achtervolging door de Parijse straten de vijand af te schudden.

Bijzonder
Heel veel hebben we verder nog niet gezien (of gehoord) van Saboteur, maar op dit moment lijkt Pandemic een bijzonder originele game te hebben, ondanks de uitgekauwde WO II-setting. De graphics ogen erg goed, het gebruik van kleuren met het Will To Fight-systeem klinkt eveneens veelbelovend en Parijs als free-roaming omgeving is natuurlijk ook een leuke afwisseling. Hoe dit alles uit gaat pakken moet nog blijken, maar ik kan niet wachten om met een preview-code aan de slag te gaan.

Saboteur zal dit jaar verschijnen voor de PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

  1.   
    Tha Destiny's avatar

    oeh deze game ga ik zeker cheken 😀

  2.   
    Neolite's avatar

    dat zwart-wit vind ik wel origineel. 8)

  3.   
    nielz's avatar

    dat zwart-wit vind ik wel origineel. 8)

  4.   
    Leon 2.0's avatar

    Deze game ga ik in de gaten houden 😀

  5.   
    LXZ-76's avatar

    T lijkt wel alsof assassins creed en conviction een nieuwe toon hebben neergezet in de games wereld. Ik mag dit soort games wel 😀 😆

  6.   
    Tadao's avatar

    mij net iets te beperkte rol 😛 ik wil ook wel ergens anders dan parijs

  7.   
    JonsoN's avatar

    deze ga ook ik zeker in de gaten houden 😉

  8.   
    ChielB's avatar

    deathM schreef, "mij net iets te beperkte rol 😛 ik wil ook wel ergens anders dan parijs"

    Je hebt ook stukken van de omgeving van Parijs en vergeet niet dat je dus in een enorme free-roaming wereld wordt gedropt, dus qua afwisseling en mogelijkheden zal het vast wel goed zitten. 🙂

  9.   
    Tollos's avatar

    volgens mij word dit de bioshock van 2008, in het begin niet veel aandacht krijgen als hij eenmaal uit is, is het een topper.