Terugblik E3 2008: Deel 1 – Microsoft en Electronic Arts

De E3 Media & Business Summit van dit jaar is zo goed als voorbij en we hebben in razend tempo ongekend veel nieuws te verwerken gekregen. Alle grote uitgevers en ontwikkelaars hebben zich gepresenteerd in Los Angeles en diverse onthullingen en presentaties zijn de revue gepasseerd. We kunnen ons goed voorstellen dat het ook voor jullie nogal overweldigend is geweest en daarom kijken we in drie delen, samenvattend terug op de E3 2008. Te beginnen met Microsoft en Electronic Arts…


Microsoft
De grote knaller die Microsoft in huis heeft, is toch wel Gears of War 2 en dit nieuwe avontuur van Marcus Fenix was uiteraard van de partij op de E3. Naast de onthulling van de wereldwijde releasedatum, 7 november, presenteerde Cliff Bleszinski ook een nieuwe multiplayer modus die met 5 spelers coรถperatief gespeeld kan worden: Horde. Omtrent deze spelmodus werd later nog meer prijsgegeven, en ook zagen we natuurlijk de officiรซle E3-trailer en de E3-walkthrough van Gears of War 2.

Gears of War 2 verschijnt 7 november
Gears of War 2 krijgt 5-speler co-op modus
Meer details over 5-speler co-op en vijanden in Gears of War 2
Gears of War 2 – E3 Trailer
Gears of War 2 – E3 Walkthrough

Natuurlijk heeft Microsoft meer in huis dan alleen Gears 2, want ook over de Xbox 360 zelf en Xbox Live werd gesproken tijdens de persconferentie. Zo verwacht Microsoft dat de Xbox 360 beter zal verkopen dan de PlayStation 3. Er was echter ook nog ruimte voor een flinke vernieuwing, want men onthulde ook een nieuw design voor het Xbox 360-dashboard, waarvan we onlangs al enkele thema’s te zien kregen.

De Fall Update brengt naast het nieuwe dashboard nog meer nieuwe features met zich mee, zoals de Avatars en het LIVE Party systeem om met acht personen tegelijk te chatten en gezamenlijk aan een game te beginnen. Ten slotte maakte Microsoft bekend dat er nogal wat nieuwe Arcade-games komen, zoals Portal: Still Alive, Geometry Wars 2, Banjo Kazooie en Uno Rush. Hier komt nog eens bovenop dat Jade Empire straks als Xbox Original zal verschijnen.

Microsoft: Xbox 360 gaat wereldwijd beter verkopen
Nieuw design voor Xbox 360-dashboard aangekondigd
Thema’s van het nieuwe Xbox 360-dashboard getoond
Nieuwe features Xbox 360 en Xbox Live besproken

Microsoft onthult Portal: Still Alive
Geometry Wars 2 verschijnt volgende maand op Xbox Live Arcade
Originele Banjo Kazooie te downloaden via Xbox Live Arcade
Uno Rush aangekondigd voor Xbox Live Arcade
Jade Empire wordt een Xbox Original

Naast veel nieuws over eigen diensten, heeft Microsoft als uitgever ook behoorlijk wat in de planning. Diverse ontwikkelaars lieten van zich horen tijdens de persconferentie van Microsoft. Zo maakte Capcom bekend dat Resident Evil 5 volgend jaar op 13 maart wereldwijd zal verschijnen. Ook Fable 2, de veelbelovende RPG van Lionhead Studios, was aanwezig en men bevestigde dat de game zo goed als klaar is en in oktober zal verschijnen.

De grote verrassing kwam echter uit de hoek van Square Enix, toen men op het laatste moment nog even meldde dat Final Fantasy XIII ook voor de Xbox 360 zal verschijnen. De E3-presentatie werd verder opgevuld met games als het muzikale Lips, de B-films van You’re in the Movies, nieuwe quizvragen in Scene It? Box Office Smash en bewegen op muziek met DancingStage Universe 2.

Capcom onthult releasedatum Resident Evil 5: 13 maart 2009
Fable 2 bevestigd voor oktober
Final Fantasy XIII komt ook uit voor de Xbox 360
Microsoft onthult Lips officieel
Microsoft presenteert You’re in the Movies
Scene It? Box Office Smash onthuld
DancingStage Universe 2 aangekondigd voor Xbox 360


Electronic Arts
De aanwezigheid van Electronic Arts op de E3 stond vooral in het teken van het presenteren van bekende games. Er kwamen dan ook diverse titels langs, zoals het stijlvolle Mirror’s Edge en de spannende horror-actie van Dead Space. Ook de zombie-shooter Left 4 Dead van Valve en Turtle Rock was aanwezig, waarover men wist te melden dat de game op 7 november zal verschijnen. Inderdaad, samen met Gears of War 2.

Mirror’s Edge – E3 Trailer
Dead Space – E3 Trailer
Left 4 Dead verschijnt op 7 november

Daarnaast maakte de (r)evolutionaire game Spore haar opwachting tijdens het E3-feest van Electronic Arts, waarbij men onthulde dat er inmiddels meer wezens in Spore zijn dan dat er op de Aarde rondlopen. Toch een flinke prestatie, waar de ontwikkelaar naar eigen zeggen niet op gerekend had. Verder wist men te melden dat id Software’s Rage, een kruising tussen een FPS en een racegame, ook door EA uitgegeven zal worden.

Bij een persconferentie van EA mag uiteraard de bekende serie The Sims niet ontbreken. Zodoende toonde men een logo voor SimAnimals en ook kregen we een kersverse trailer van The Sims 3 te zien. En om toch nog even knallend te eindigen kwamen ook de huurlingen uit Mercenaries 2: World in Flames langs op enkele nieuwe screenshots.

Spore heeft meer levenssoorten dan op Aarde te vinden zijn
Rage wordt uitgegeven door EA
EA onthult logo voor nieuwe Sims-game SimAnimals
The Sims 3 – E3 Trailer
Screenshots Mercenaries 2: World in Flames

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van deze eerste E3-terugblik met een beknopt overzicht van de activiteiten van Microsoft en Electronic Arts. Spoedig zullen we jullie ook nog voorzien van eenzelfde overzicht van Nintendo en Sony, en een overzicht van alle overige media en onthullingen die de afgelopen dagen zijn langsgekomen.

  1.   
    RinusReetRidder's avatar

    Mooi overzicht. Alles van gears2 was supervet in elk geval!! ๐Ÿ˜€ 8) En Fable 2 en Dead Space lijken me ook tof. ๐Ÿ™‚

  2.   
    Tommy6769's avatar

    mooie terugblik met de links erbij! top jongens ๐Ÿ˜€

  3.   
    Gerjann's avatar

    maar dat met die 5 co-op modes is dat ook gewoon in singleplayer offline dus??? ๐Ÿ˜†

  4.   
    ChielB's avatar

    ”GerJan 16″ schreef, "maar dat met die 5 co-op modes is dat ook gewoon in singleplayer offline dus??? ๐Ÿ˜† "

    De ‘singleplayer’ verhaallijn zal naar verwachting gewoon weer met maximaal 2 spelers in co-op te spelen zijn, omdat anders het effect van het verhaal verloren zou gaan. Afgezien van Horde zijn de overige multiplayer modes verder ook alleen te spelen tegen bots. ๐Ÿ™‚

  5.   
    Gerjann's avatar

    en had nog een vraag aan redacteuren: waarom is dr zo weinig informatie over Brothers in Arms en Need for Speed Undercover op de E3. Vooral brothers in arms vond ik raar omdat die al over een maand uitkomt. Eigenlijk zat ik de hele tijd te zoeken naar informatie over deze game alleen nergens stond wat. ๐Ÿ™‚

  6.   
    ChielB's avatar

    Brothers in Arms was eind mei al uitgebreid aanwezig en speelbaar tijdens de Ubidays (zie ook onze preview). Zodoende heeft die game de E3 niet echt nodig en we krijgen er vast nog wel meer van te zien de komende weken. ๐Ÿ™‚ Het is wellicht wat te vroeg voor de nieuwe Need for Speed. Misschien dat EA die mee naar Leipzig neemt eind augustus.

  7.   
    Gerjann's avatar

    ChielB schreef, "Brothers in Arms was eind mei al uitgebreid aanwezig en speelbaar tijdens de Ubidays (zie ook onze preview). Zodoende heeft die game de E3 niet echt nodig en we krijgen er vast nog wel meer van te zien de komende weken. ๐Ÿ™‚ Het is wellicht wat te vroeg voor de nieuwe Need for Speed. Misschien dat EA die mee naar Leipzig neemt eind augustus."

    bedankt voor de informatie! ๐Ÿ˜‰