Terugblik E3 2008: Deel 2 – Nintendo en Sony

De E3 Media & Business Summit van dit jaar is zo goed als voorbij en we hebben in razend tempo ongekend veel nieuws te verwerken gekregen. Alle grote uitgevers en ontwikkelaars hebben zich gepresenteerd in Los Angeles en diverse onthullingen en presentaties zijn de revue gepasseerd. We kunnen ons goed voorstellen dat het ook voor jullie nogal overweldigend is geweest en daarom kijken we in drie delen, samenvattend terug op de E3 2008. In dit tweede deel komen Nintendo en Sony aan de beurt…


Nintendo
De E3-presentatie van Nintendo zat vol nieuwe games en nieuwe hardware voor de Wii. Zo onthulde men, eigenlijk al iets voor de presentatie, de Wii MotionPlus. Met deze uitbreiding voor de bestaande Wii-afstandsbediening is het voor de Wii mogelijk om nog beter bewegingen te registeren. De positie van je arm en bewegingen van je pols kunnen met de Wii MotionPlus vertaald worden naar games. Hoe dit tot uiting komt in spellen, konden we onder andere zien bij de onthulling van Wii Sports Resort, waarvan later ook nog enkele trailers met gameplay getoond werden.

Naast sporten gaat Nintendo ook weer veel doen met spraak en muziek. Zo werd WiiSpeak gepresenteerd tijdens de E3. WiiSpeak is een microfoon om boven op je tv of op de sensorbalk te plaatsen, zodat je kunt communiceren met andere Wii-gamers online. De eerste games die gebruik gaan maken van WiiSpeak zijn ook al onthuld, waaronder Animal Crossing: City Folk en The Conduit. Voor muzikale gamers is er goed nieuws gekomen in de vorm van Wii Music. In deze game is het mogelijk om met je WiiMote niet minder dan vijftig instrumenten te bespelen. De E3 Trailer van Wii Music gaf alvast een eerste impressie, inclusief vrolijke Mario-deuntjes.

Nintendo onthult alvast de Wii MotionPlus
Wii Sports Resort aangekondigd; Wii MotionPlus gratis erbij
Zomerse sporten in nieuwe trailers Wii Sports Resort
Nintendo kondigt WiiSpeak aan
Animal Crossing: City Folk aangekondigd voor Wii
The Conduit gebruikt WiiSpeak voor online multiplayer
Wii Music onthuld; vijftig instrumenten speelbaar
Wii Music – E3 Trailer

Dat Nintendo het ook over een hele andere boeg kan gooien, zagen we in de presentatie van MadWorld. In deze brute, bloederige game draait het vooral om lompe kills en humor, niet de ingrediënten van een standaard Wii-game, maar toch veelbelovend. Minstens zo verrassend was de onthulling van Grand Theft Auto: Chinatown Wars voor de Nintendo DS. Deze titel zal naar verwachting ouderwets top-down te spelen zijn en is zeker een game die de iets fanatiekere DS-speler aan zal spreken.

En voor gamers die liever iets rustigs spelen, was er ook wat te beleven. Zo was Viva Piñata Pocket Paradijs van de partij met screenshots en een E3 Trailer, en verder werd door Miyamoto onthuld dat Pikmin 3 in ontwikkeling is. De vrolijke beestenboel werd gecompleteerd met screenshots van Zoo Hospital en als klap op de vuurpijl kwam ook het Balance Board nog even aan bod met een demonstratie van Shaun White Snowboarding voor de Wii.

Humor en bruut geweld in nieuwe trailer MadWorld
Nieuwe Grand Theft Auto game voor de Nintendo DS
Screenshots Viva Piñata Pocket Paradijs
Viva Piñata Pocket Paradijs – E3 Trailer
Pikmin 3 bevestigd voor de Wii door Miyamoto
Screenshots Zoo Hospital
Intense halfpipe-actie op demonstratie Shaun White Snowboarding


Sony
De aanwezigheid van Sony op de E3 Media & Business Summit kon eigenlijk heel veel kanten op. Veel nieuwe games werden verwacht, er waren althans diverse geruchten in de weken voor de E3 die leken te wijzen op nieuwe games, en verder was het vooral afwachten wat men in petto had. Een luchtige, humoristische presentatie was het gevolg, waarbij men vooral veel tijd besteedde aan praten over verkoopcijfers en overige marktfeiten. Toen men de lichten dimde en de eerste trailers begonnen te draaien, werd het pas echt interessant…

Zo onthulde Sony een nieuw avontuur van Ratchet & Clank voor het PlayStation Network. Overigens zal men deze titel in Europa ook op een Blu-ray disc uitbrengen. Daarnaast was er nog een gloednieuwe game te bewonderen, namelijk Resistance: Retribution voor de PlayStation Portable. Van deze PSP-game verschenen al snel de eerste details en enkele prille screenshots.

Ratchet & Clank: Quest for Booty aangekondigd
Sony onthult Resistance: Retribution voor de PSP
Eerste details Resistance: Retribution vrijgegeven
Screenshots Resistance: Retribution

Ook over populaire bestaande games had men wat te melden. Het Amerikaanse Greatest Hits label voor PlayStation 3-games werd onthuld, waarbij men games tegen een budgetprijs in de winkels kan vinden. Niet veel later maakte Sony Europe bekend dat ook Europa PS3-titels met een scherpe prijs kan verwachten binnen het Platinum label. Voor 29,99 euro kunnen we straks games als Uncharted: Drake’s Fortune, Assassin’s Creed en Ratchet & Clank Future: Tools of Destruction in huis halen.

Niet veel later kwam ook het PlayStation Network aan bod, waarbij enkele nieuwe mogelijkheden getoond werden. Opvallend hierbij was de PlayStation Video Store, een online winkel om films te huren of te kopen, zowel in standaard als in high-definition kwaliteit. Helaas zullen we in Europa nog tot 2009 moeten wachten op deze dienst.

Greatest Hits label brengt goedkope PS3-games naar Amerika
Europa krijgt volgende maand Platinum-games voor PlayStation 3
Sony: Geen Europese PS3 Video Store dit jaar

De E3-presentatie van Sony ging echt helemaal los toen men over de PlayStation 3 en haar games begon te praten. Eerst kwamen een paar games aan bod die we vooraf wel verwacht hadden, zoals LittleBigPlanet, Resistance 2, Motorstorm: Pacific Rift en het stukje glorie van Hollandse bodem: Killzone 2. Tevens wist men te melden dat de aankomende PS3-versie van Bioshock voorzien zal worden van exclusieve downloadable content. Dit zal gebeuren in de vorm van Challenge Rooms, waarbij je als speler nadrukkelijk gebruikt dient te maken van plasmids en de overige mogelijkheden van Bioshock.

Men had echter ook nog wat smaakvolle toetjes in de aanbieding. Niet in de laatste plaats in de vorm van een teaser van God of War III. Dat de game in ontwikkeling was kon geen geheim meer genoemd worden, maar een bevestiging viel wel in de smaak. Toch waren er een paar kritische geluiden te horen, aangezien God of War III zich slechts liet zien met een CG-trailer.

Het geweld ging onvermoeibaar door met MAG, de Massive Action Game. Deze titel moet zeker gamers aanspreken die van grootschalige gevechten houden, want we kunnen rekenen op oorlogen met maximaal 256 spelers tegelijk, verdeeld over squads van 8 personen. En voor fans van comics en MMO’s had men ook nog een korte presentatie van DC Universe Online voorbereid, waarvan we een interessante trailer te zien kregen.

Sony onthult nieuw beeldmateriaal Resistance 2
Motorstorm: Pacific Rift – E3 Trailer
Killzone 2 – E3 Trailer
PlayStation 3-versie Bioshock krijgt exclusieve DLC
God of War III – E3 Teaser
Sony presenteert massale actiegame MAG
DC Universe Online – E3 Trailer

Met deze tweede terugblik zijn ook de activiteiten van Nintendo en Sony beknopt aan bod gekomen. Vergeet niet om Deel 1 te lezen, over Microsoft en Electronic Arts. Binnenkort kan je hier op GamersNet de derde en laatste terugblik lezen, waarin we stilstaan bij de diverse trailers, onthullingen en overige zaken die nog aan bod zijn gekomen tijdens de E3.

  1.   
    RinusReetRidder's avatar

    MAG wordt vet en zeker jammer dat god of war 3 alleen een filmpje was. Wii Music echt geinig met dat mario muziek. 😆

  2.   
    nickykolkie's avatar

    RinusReetRidder schreef, "MAG wordt vet en zeker jammer dat god of war 3 alleen een filmpje was. Wii Music echt geinig met dat mario muziek. 😆 "

    mario muziek is niet grappig naar 1 min word je er o gek van 👿 😆

  3.   
    jungler's avatar

    mooi overzicht 😉

  4.   
    Gamer_addict's avatar

    jungler schreef, "mooi overzicht 😉 "

    ja groot gelijk.lekker overzichtelijk! 8)