Microsoft bevestigt sluiting Ensemble Studios

Eerder vandaag dook al het gerucht op dat Ensemble Studios haar deuren zou moeten sluiten na het afronden van Halo Wars en inmiddels is dit door Microsoft officieel bevestigd. Volgens een verklaring van Microsoft zal het management van Ensemble een nieuwe studio gaan opzetten en ondersteuning voor Halo Wars blijven bieden, samen met andere projecten binnen Microsoft Game Studios.

Verder probeert Microsoft zoveel mogelijk medewerkers van Ensemble, die niet naar de nieuw te vormen studio verhuizen, op andere posities binnen Microsoft te plaatsen voor zover mogelijk. Het verhaal gaat dat Shane Kim zelf naar Ensemble was afgereisd om het slechte nieuws te brengen.

Ensemble Studios werd in het midden van de jaren ’90 opgericht en deed vooral van zich spreken met de Age of Empires serie. In 2001 werd de studio door Microsoft opgekocht, maar inmiddels ziet men vanwege fiscale redenen geen heil meer in Ensemble.

Halo Wars speelt zich af vóór Halo 1: Combat Evolved. We schrijven de tijd dat de mensen voor het eerst in aanraking komen met de Covenant. In de Human-campaign krijg jij de “Spirit of Fire”-troepenmacht onder de knoppen, een leger van de UNSC. Daarnaast wordt het ook zeer waarschijnlijk dat er een Covenant-campaign aankomt en dat ze speelbaar zullen zijn in de losse potjes. De game zal zich kunnen inspireren op twee knallers van Halo-titels en een heleboel achtergrondinformatie.
Op het gebied van units zien we dan ook veel bekenden uit de shootergames. Scorpion Tanks, Warthogs, Elites, Marines, Spartans, Pelicans, Hunters, Banshees en Scarrabs kwamen langs in de trailer en daarnaast hebben we natuurlijk ook weer de Grunts en de Elites die in de covenantlegers vechten. Daarnaast is men ook van plan om met een serie nieuwe units te komen. Halo Wars moet een meeslepende singleplayermode maar ook een grote multiplayermode gaan huisvesten. Xbox Live is daar een belangrijk deel van. Verwacht dus verhitte strategygames via Xbox Live, maar ook toernooien, clans en downloads.

Halo Wars verschijnt ergens in 2009 voor de Xbox 360.

  1.   
    RinusReetRidder's avatar

    Zonde eigenlijk maar het zal wel goedkoper zijn om een echte interne studio op te zetten dan door te gaan met Ensemble. Zolang ze Halo Wars maar netjes afronden en ondersteunen is het best. 🙂

  2.   
    )GN(-Erik's avatar

    Ze hebben wel de beste strategie game(s) ooit gemaakt: Age of Empires 2, dus ik vind het eigenlijk wel jammer dat ze gaan sluiten. 😥

    Maar microsoft heeft altijd nog Bungie voor volgende Halo games 🙂

  3.   
    Rock-in's avatar

    Ze zien het geen winst meer maken? Wtf, ze brengen net Halo Wars uit. 😮 😕 Zal wel een financieel geintje zijn van M’sh*t.

  4.   
    martyntjee's avatar

    geen nieuwe age of empires meer dus ?? 😮
    😥 😥 😥
    en idd geen winst halo wars is nog neit eens uit 😕 ???

  5.   
    stormtrooper's avatar

    Neee dan geen age of empires meer! 😥

  6.   
    Syappie's avatar

    R.I.P. Ensemble :cry:, de titel Age of Empires is gewoon bezit van Microsoft. Het is waarschijnlijk dat een andere studio een keer de volgende Age of Empires zal uitbrengen 8)

  7.   
    delta62's avatar

    NEE!

  8.   
    Ariose's avatar

    Dit is toch wel erg zonde. Het lijkt erop dat Microsoft buiten Rare, Lionhead echt geen inhouse studios meer overhoudt.

  9.   
    Kaassouffl3's avatar

    Maar ik wil een nieuwe age of empires!!!

  10.   
    Neolite's avatar

    Wat is hier de bedoeling van, ze geven zowat alle gamestudio’s uit handen. 😕