Valve: graphics verliezen relevantie

Doug Lombardi van Valve heeft gezegd dat graphics steeds minder belangrijk worden. Volgens hem is de top voor grahpics langzaamaan bereikt, waardoor de nadruk binnen de gamesindustrie veel meer zal komen te liggen op wat een game “onder de motorkap” heeft, namelijk de engine en daaraan verbonden physics en A.I.

Lombardi vergeleek CPU’s met GPU’s, waarbij hij liet zien dat grafische kaarten en chips regelmatig met flinke reclamecampagnes gepaard gaan terwijl processor een beetje ondersneeuwen in dat plaatje. En dat terwijl juist de processor tegenwoordig een groot verschil maken in de games. Volgens Lombardi krijgen graphics te veel aandacht:

    “For a long time the GPU side has been leading the charge towards brighter, shinier games, and it usually ends up that whoever has the best looking game at shows like E3 usually gets game of the show. We’ve always looked at that shaking our heads thinking it’s not always about the graphics. We’ve all seen games that looked really pretty and got all these awards but then it comes out and there’s not much of a game there.”

Als alternatief voor dergelijke games schoof Lombardi, uit eigen stal, Portal naar voren. Voor liefhebbers van graphics leek de game weinig in huis te hebben, maar sinds de game uit is heeft die al minstens 30 Game van het Jaar-prijzen gewonnen. Tevens sprak Lombardi nog over wat wel relevant is in games:

    “It’s more about what you can do in the game. Graphics have started to top-out now. We’ve got really great-looking games but what we want are more intelligent, more visceral games and the multi-core processors are going to be the way that we get there on PC.”
  1.   
    )GN(-Erik's avatar

    Hier nu horen die grafics-aanbidders het eens van een groot bedrijf 😛 GAMEPLAY is belangrijker dan grafics!!! 😀

  2.   
    Mrn.'s avatar

    Gameplay is belangrijk maar graphics blijven ook belangrijk!

  3.   
    Bazzl's avatar

    onzin! Graphics zijn belangrijk ! Graphics zitten pas aan de top als het een perfecte weergave van de realiteit is

  4.   
    Rideo Mortem's avatar

    Bazzl schreef, "onzin! Graphics zijn belangrijk ! Graphics zitten pas aan de top als het een perfecte weergave van de realiteit is"

    En wat doe je dan met graphics voor games zoals The Witcher, Star Wars of een Mech-game? Met andere woorden, wanneer zijn graphics goed zodra ze iets weergeven dat niet in de realiteit te vinden is?

  5.   
    -050- Critical's avatar

    ze hebben wel gelijk maar toch moet ik zeggen dat ze nu wel eens met een nieuwe cs mogen komen 🙄 (betere GrafX maar vooral nieuwe maps 😳

  6.   
    Gold_Thunder's avatar

    AHHH!!! Ik kwam bijna klaar na het lezen van dit bericht. Valve verteld is even flink de waarheid. Grahpics zijn totaal niet relevant. Het draait er inderdaad om WAT JE IN EEN GAME KAN DOEN. En niet hoe mooi het eruit ziet. Als ik mooie graphics wil zien dan kijk ik wel een film.

    HEIL VALVE!! Take that grahpichoeren.

  7.   
    Bub’z's avatar

    Bazzl schreef, "onzin! Graphics zijn belangrijk ! Graphics zitten pas aan de top als het een perfecte weergave van de realiteit is"

    Je speelt toch games om even uit de realiteit te zijn? Gameplay gaat ver boven graphics. Lang Leve Red Alert 2!

  8.   
    LXZ-76's avatar

    Gold_Thunder schreef, "AHHH!!! Ik kwam bijna klaar na het lezen van dit bericht. Valve verteld is even flink de waarheid. Grahpics zijn totaal niet relevant. Het draait er inderdaad om WAT JE IN EEN GAME KAN DOEN. En niet hoe mooi het eruit ziet. Als ik mooie graphics wil zien dan kijk ik wel een film.

    HEIL VALVE!! Take that grahpichoeren."

    Met deze gozer kan ik het niet meer eens zijn.

  9.   
    NLkevvNL's avatar

    )GN(-Erik schreef, "Hier nu horen die grafics-aanbidders het eens van een groot bedrijf 😛 GAMEPLAY is belangrijker dan grafics!!! 😀 "

    klopt

  10.   
    Alias's avatar

    Ik vind een combinatie van beide belangrijk, maar als ik moet kiezen voor graphics of gameplay kies ik voor gameplay. Liever een game met goede gameplay waar je veel plezier aan hebt als een game met de nieuwste graphics waar je weer aan went, en waardoor je uiteindelijk uitgekeken bent op de game. 😉

  11.   
    Ika Q's avatar

    De game STALKER bewijst het, gameplay>graphics

  12.   
    Codename_black's avatar

    Idd de gameplay van stalker is GEWELDIG maar de graphics zijn best wel oud voor deze tijd.

    Graphics worden te belangrijk voor een game daar lijdt de gameplay weer aan.
    Elk spel wat ik tot nu toe heb gespeelt met vette graphics was de gameplay erg kort.

  13.   
    pepijn112's avatar

    graphics zijn belangrijk, ze bereiken ooit een top. maar die verschilt per game.
    battlefield heroes met foto-realistische graphics? nheee voor mij niet

  14.   
    WiGr's avatar

    Gold_Thunder schreef, "AHHH!!! Ik kwam bijna klaar na het lezen van dit bericht. Valve verteld is even flink de waarheid. Grahpics zijn totaal niet relevant. Het draait er inderdaad om WAT JE IN EEN GAME KAN DOEN. En niet hoe mooi het eruit ziet. Als ik mooie graphics wil zien dan kijk ik wel een film.

    HEIL VALVE!! Take that grahpichoeren."

    Het is misschien overdreven door hem uitgedrukt, maar eigenlijk moet ik hem gelijk geven; graphics zijn niets bij de gameplay. Je kunt misschien wel games maken die er mooi uit zien maar geen hond die het wil spelen als de gameplay verknalt overkomt, GTA III had ook niet bepaalt de mooiste graphics voor haar tijd maar wist hoge ogen te gooien. En ik speel met plezier nog steeds Little Big Adventure, Red Alert, Half Life 1 en Deus Ex! En wat d8 je van de Wii, niet bepaald de mooiste graphics vergelijken met de PS3 en de X360 maar er zijn genoeg mensen te vinden die geboeid raken door de gedurfde besturing.

    Graphics zijn een dikke plus, als je als ontwikkelaar het geld hebt om mooie graphics erin te stoppen, doet ge het dan ook, maar leg altijd de allereeste nadruk op de gameplay; als je dat goed doet ben je er voor 90%. 🙂

  15.   
    Rijstekorrel's avatar

    Hamst3r schreef, "

    ”Bazzl” schreef, "onzin! Graphics zijn belangrijk ! Graphics zitten pas aan de top als het een perfecte weergave van de realiteit is"

    Je speelt toch games om even uit de realiteit te zijn? Gameplay gaat ver boven graphics. Lang Leve Red Alert 2!"

    Precies gaat om gameplay juist en idd lange leve red alert 2 😆