2009 Fast Forward: Tom Clancy’s H.A.W.X.

Hebben we daar allemaal niet eens van gedroomd, met een rotvaart in een straaljager op enkele kilometers hoog rondvliegen? Ik in ieder geval wel, maar jammer genoeg is een opvallende baan als deze alleen weggelegd voor de ‘lucky few’. Maar geen nood, allerliefste lezers: Tom Clancy’s H.A.W.X. verwezenlijkt al onze vliegdromen in 2009.

Ruig én realistisch
Ik heb in mijn loopbaan als fanatiek gamer maar al te vaak in virtuele vliegtuigen gezeten. Geen van allen wist mij echter ooit ‘te raken’. Zo was vliegen in Battlefield 2 een makkelijk te leren bezigheid, maar wellicht een iets te koud kunstje om als realistisch te kunnen ervaren. En Flight Simulator-games wisten me nooit echt te boeien. Weliswaar was het vliegen erg realistisch, maar als ik me in de lucht begeef wil ik minstens zo snel als het geluid kunnen voordat ik echt een kick krijg. Gelukkig komt precies daar tussenin een redder in nood: Tom Clancy’s H.A.W.X.. Deze jetfightergame geeft je én het realisme wat je zoekt in een game én de voldoening die je krijgt na een wrede dogfight.

Dogfights, een term die wellicht niet bekend is bij enkele lezers. Om het in een notendop duidelijk te maken: in dogfights proberen straaljagerpiloten elkaar te achtervolgen en af te schudden. De piloot die achtervolgt wordt krijgt zeer waarschijnlijk een stel kruisraketten op zich afgestuurd en is dus niet bepaald in de meest comfortabele positie. Aan hem is het de taak om zijn eigen hachje te redden en áchter zijn achtervolger te komen om juist hem naar zijn grootje te helpen. In H.A.W.X. zal dit je meest voorkomende bezigheid zijn en dat is dus ook waar de game in schittert. Het zweet druipt van je voorhoofd af terwijl je met Mach 1 achter je vijand zit, in de hoop dat je hem niet uit het oog verliest. Eén foute beweging en hij zit achter jou en dan zijn de rollen in het kat en muis-spel omgedraaid. H.A.W.X. is ruig én realistisch.

[SCREENSHOTS]

Ruimte
Waar talloze jetfightergames last van hebben, is een gebrek aan ruimte. Ik kan me nog enkele titels heugen waar een seconde of tien op volle snelheid blijkbaar al te veel was en je vliegtuig per direct omdraaide: daar ergens zat een onzichtbare muur. Ook voor dit soort knelpunten hoef je niet te vrezen in H.A.W.X., de speelbare levels van de campaign geven je genoeg ruimte om je vrij in voort te bewegen en zijn daarnaast ook nog eens echt bestaande gebieden.

Niet alleen zal het te verkennen gebied groter zijn, het toont ook meer genot voor het oog. Waar in andere vliegspellen regelmatig een nogal karig en vlak gebied zich onder je begaf, is in H.A.W.X. de grond onder je een stuk levendiger. In een stedelijk gebied steken hoge gebouwen uit de grond, die allen gevariëerd ogen en in grote open vlaktes is duidelijk een realistisch reliëf te zien. Tuurlijk, dit alles kan ook als overbodig bevonden worden, dicht bij de grond zul je immers niet bepaald vaak zijn, maar details als deze kenmerken een game waar haar ontwikkelaars veel aandacht voor hebben, en dat is fijn om terug te zien in het eindproduct.

Voorlopige conclusie
Games met termen als ‘Tom Clancy’ in de titel doen het voor het grootste deel erg goed in de media. Tom Clancy’s H.A.W.X. heeft dan ook laten weten niet anders dan anders te zijn wat dat betreft, zelfs al is de game een opmerkelijk uitstapje binnen het Tom Clancy universum. Niet alleen wist de game onafgemaakt mij al te overtuigen een goede jetfightergame te zijn, maar het heeft ook nog eens de potentie om een van de beste vliegspellen tot nu toe te worden dankzij haar goed ogende balans tussen realisme en arcade.

Tom Clancy’s H.A.W.X. staat in de planning voor het eerste kwartaal van 2009 en verschijnt voor de PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

  1.   
    ckerigon's avatar

    ben benieuwd lijkt me wel zownnn toffe game!! 😆

  2.   
    M@tthijs's avatar

    Ik ben ook wel benieuwd jah! Lijkt me wel vet:D

  3.   
    lassieman's avatar

    mij lijkt het ook een coole game 😉

  4.   
    nickykolkie's avatar

    ohh die word zo vet 🙄

  5.   
    mitchelltje9's avatar

    cool 😀

  6.   
    Wouter's avatar

    Deze komt zeker bij mijn collectie. Straaljagers spreken mij wel aan, en Tom Clancy games ook. Perfect combination! 😆

  7.   
    S4p4t6m's avatar

    ik speel bf 2 al een tijd met F18’s enz, en dit word dan zeker veel toffer:D

  8.   
    Rijstekorrel's avatar

    ben echt benieuwd naar dit spel 😀

  9.   
    B–T–B-8's avatar

    speel normaal nooit zo een vlieggames maar deze wil ik zeker proberen.

  10.   
    Baker502's avatar

    Mooi spel, 😆 tom clancy stelt me nooit teleur!

  11.   
    martyntjee's avatar

    S4p4t6m schreef, "ik speel bf 2 al een tijd met F18’s enz, en dit word dan zeker veel toffer:D"

    heb in bf2 ook in de f18s maar ook de Jsf gevlogen wat altijd wel erg gaaf was,
    maar op screen 4 zie ik men favoriet De F22 Raptor daar verheug ik me op 😀 8)

    maar ga deze zeker halen vond games als Ace combat ookal erg gaaf , dus deze gaat der nog een schepje boven op doen 8)

  12.   
    Bello 2185's avatar

    Dat klinkt erg goed! =D Die game koop ik waarschijnlijk wel.

  13.   
    skygamer's avatar

    Zwak. Lijkt me meer iets voor op DS.

  14.   
    DutchFreeze's avatar

    lijkt me echt tof, het detailvl van de grond lijkt me ook wel ubervet 8)

  15.   
    )GN(-Erik's avatar

    ik hoop dat je al die irritante stemmetjes die je op de achtergrond hoort wel uit kan zetten, dan is het denk ik wel een toffe game. 😉

  16.   
    7lotus94's avatar

    Wordt een leuke:D

  17.   
    Loenje's avatar

    HEBBEN HEBBEN HEBBEN

    alleen vraag ik me af of het qua graphics een zware game word ofniet

  18.   
    JonsoN's avatar

    Ziet er leuk uit, alleen vind ik vlieggames niet erg leuk, wacht op de review, en kijk dan of ie het proberen waard is.. 🙂