2009 Fast Forward: Halo 3 Orbital Drop Shock Trooper

Wanneer je een Xbox 360 hebt, weet je dat je er qua shootergames elke winter warm bij zit. Naast de jaarlijkse lichting aan Call of Duty- en andere third-party-games, komt ook Microsoft elk najaar met een nieuw schietspel. Hier zorgen Epic Games en Bungie om beurten voor. Afgelopen winter was het de beurt aan Gears of War 2, dus in 2009 zal er een nieuwe Halo-game verschijnen.

Orbital Drop Shock Trooper
Bungie’s nieuwe project werd op de Tokyo Game Show, afgelopen oktober, aangekondigd. Toen heette dit spel nog Halo 3 Recon, maar eind november werd deze naam veranderd in Halo 3 Orbital Drop Shock Trooper, kortweg Halo 3 ODST. Deze lange naam bekt een stuk minder lekker en ook de afkorting ‘ODST’ is niet één van de mooiste ooit, maar marketingtechnisch zal het wel verantwoord zijn, daar hebben ze bij Microsoft voldoende verstand van.

De subtitel slaat op de soldaat waar je mee zult spelen, dus een Orbital Drop Shock Trooper. Jij bent de Rookie binnen het team maar zijn persoonlijkheid zal niet verder naar buiten komen. The Rookie zal ook meer als een tussenpersoon dienen binnen Halo 3 ODST. Het spel speelt zich af ten tijde van Halo 2, voornamelijk in New Mombasa, en dus vóór de gebeurtenissen in het derde deel. Je zult uit moeten vinden wat er met je teamleden is gebeurd, waardoor het spel zich als een soort detective ontpopt.

Detective
Zo gauw iemand van jouw compagnie namelijk missing in action is, zul je naar de laatst bekende locatie van deze soldaat moeten gaan. Hier eenmaal aangekomen begint, mits je voldoende aanknopingspunten hebt verzameld, de eigenlijke missie. Je gaat een paar uur terug in de tijd en speelt dan met de soldaat die even later het loodje zal gaan leggen. Zo ontdek je wat er zich heeft afgespeeld.

Deze levels zullen elk ongeveer een half uur duren en lijken op de traditionele gameplay die we uit de originele Halo-games kennen. In totaal moet Halo 3 ODST zo’n vijf uur aan nieuwe singleplayer gameplay gaan bieden, wat volgens Bungie geen zestig euro rechtvaardigt. Daarom zal het spel voor een budgetprijs in de winkels komen te liggen, ergens tussen de dertig en veertig euro.

Zwakker is beter?
Veel Halo-fans van het eerste uur zullen het een gemis vinden dat je geen Master Chief onder de knoppen hebt in Halo 3 ODST. De Orbital Drop Shock Trooper is immers een stuk zwakker en trager dan de Master Chief en mist bijvoorbeeld een schild of de mogelijkheid om twee wapens tegelijk te kunnen hanteren (dual-wielden). Volgens Bungie zal dit een hoop extra spanning opleveren. Kom je bijvoorbeeld in je eentje tegenover een Brute te staan, dan zal je hier nog een hele kluif aan hebben, terwijl deze in Halo 3 vrij simpel was om te leggen.

Voorlopige Conclusie
Halo 3 ODST wordt het vervolg op de meest succesvolle Xbox 360-game van 2007, die tevens de meest gespeelde Xbox Live-titel van 2008 was. Het feit dat je met een Orbital Drop Shock Trooper speelt en niet met de Master Chief lijkt geen gemis te worden, eerder een welkome afwisseling. De korte singleplayduur zorgt ervoor dat ODST voor een klein prijsje in de winkels zal komen te liggen, terwijl het spel nog wél gewoon een coöperatieve modus voor vier spelers bevat, evenals een uitgebreide multiplayermodus, die, Bungie kennende, weer van zeer hoog niveau zal worden.

Halo 3 Orbital Drop Shock Trooper zal in het derde kwartaal van 2009 exclusief voor de Xbox 360 verschijnen.

  1.   
    RinusReetRidder's avatar

    Klinkt als een toffe game, ook weer eens wat andere aanpak voor de serie. En mooi dat ze niet de volle prijs vragen voor een korte game, al zal de multiplayer en co-op vast wel heel lang leuk zijn weer. 8)

  2.   
    zultrax's avatar

    dit word me eerste halo game 😛 die andere lijken me niet zo leuk…

  3.   
    delta62's avatar

    Wel cool dat je wat zwakker bent en dus vijanden niet zo snel om kan leggen

  4.   
    mitchelltje9's avatar

    deze word ook zeer vet 😀