2009 Fast Forward: Resistance: Retribution

Er zijn maar weinig sterke exclusives voor de PlayStation Portable, maar daar komt in de loop van dit jaar verandering in met Resistance: Retribution. Wat deze game ons gaat brengen, lees je in deze Fast Forward.

Resistance heeft ons inmiddels al twee zeer sterke games gegeven voor de PlayStation 3, dus de verwachtingen zijn dan ook hooggespannen sinds de onthulling dat er aan een PSP-versie werd gewerkt. Al snel werd duidelijk dat men niet voor een simpele port zou gaan, wat gezien de status en kwaliteit van de serie ook volledig ongepast zou zijn. Ontwikkelaar Sony Bend, bekend van onder andere de Syphon Filter-games, heeft aardig wat op de schop genomen om tot een volwaardige handheldversie te komen en het ziet er veelbelovend uit…

Soepel onderweg
Het verhaal van Resistance: Retribution speelt zich af in de periode tussen Resistance: Fall of Man en Resistance 2. Deze keer beleven we het avontuur van de voormalige Britse marinier James Grayson, die op een niet al te prettige manier met de Chimera in aanraking komt. James moet namelijk zijn eigen broer, die geïnfecteerd is, volgens de regels doden. Natuurlijk levert dit behoorlijk wat emoties op en James zint op wraak. Tijd om de Chimera een halt toe te roepen.

Retribution wordt helemaal aangepast aan de PlayStation Portable, wat er ten eerste voor zorgt dat de game geen first-person maar een third-person shooter is. Daarnaast zorgt wat soepel geïntegreerde hulp bij het richten op vijanden voor een vlotte gameplay. Ook de levels zullen zich goed laten lenen voor de PSP. Je moet het spel natuurlijk ook onderweg even kunnen spelen, waardoor we straks vooral wat kortere missies en levels voorgeschoteld krijgen.

[SCREENSHOTS]
Een speciale band
Naast de gewone gameplay kent Retribution ook nog een speciale band met Resistance 2. Om dit te ervaren dien je over beide games te beschikken en je PSP met een USB-kabel aan je PlayStation 3 te verbinden terwijl je Retribution speelt. Vervolgens start je Resistance 2 op en via het menu selecteer je “Infect your PSP”. Binnen enkele seconden is de ‘mutatie’ voltooid en voor de resterende speeltijd is Grayson in Retribution geïnfecteerd met het Chimera-virus, wat zeker van invloed is op de gameplay.

Zo krijgt Grayson een nieuw uniform, zijn z’n ogen geel gekleurd en ook krijg je toegang tot nieuwe gebieden, nieuwe wapens en nieuwe informatie. Vooral deze laatste aspecten lijken een behoorlijke toegevoegde waarde te zijn, waarbij je uiteindelijk zelfs diverse speciale wapens kunt vrijspelen uit Resistance 2, zoals plasmagranaten en twee .44 Magnums met exploderende kogels. Grayson kan tevens langzaam zijn gezondheid weer aanvullen en onder water ademen, wat het verbinden van de twee games extra interessant maakt.

Het linken van de PSP-versie met de PS3 kan nog een stap verder gaan, want het is zelfs mogelijk om Retribution te spelen met de PS3-controller. Een ideale optie voor mensen die de PSP op hun televisie aansluiten en zo de oorspronkelijke handheldgame op een groot scherm willen beleven. Mocht je dit doen, dan zal de aim assistance van de game uitgeschakeld worden, om de gameplay uitdagend genoeg te maken voor het spelen met een controller.

Voorlopige conclusie
Resistance: Retribution is een heerlijk vooruitzicht voor PSP-gamers die verlangen naar een stevige shooter. De gameplay sluit goed aan op de mogelijkheden van de PSP en de manieren om het spel te koppelen aan Resistance 2 op de PlayStation 3 kunnen een leuke toevoeging worden voor gamers die beide platformen bezitten.

Ontwikkelaar Sony Bend heeft genoeg ervaring in huis om van deze game een kwalitatief hoogstaand product te maken en PSP-gamers met een voorliefde voor actie doen er dan ook goed aan om Resistance: Retribution scherp in de gaten te houden.

Resistance: Retribution verschijnt in het tweede kwartaal van dit jaar voor de PlayStation Portable.

  1.   
    RinusReetRidder's avatar

    Syphon Filter was top en Resistance op de psp lijkt me ook geweldig 😀

  2.   
    forzaa's avatar

    vind ik heel leuk gedaan dat je het met ps3controller kunt spelen 😀

  3.   
    Dy-88's avatar

    eindelijk weer een PSP topper 😆

  4.   
    Rise Against's avatar

    Nice! De PSP kan momenteel nog wel wat toppers gebruiken