2009 Fast Forward: The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena

Ontwikkelaar Starbreeze is al geruime tijd druk bezig met The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena. Deze game, die net als Wheelman sterk leunt op een character van Vin Diesel, moet liefhebbers van actie en stealth erg blij gaan maken. Hoe blij we er op dit moment al van worden, lees je in deze Fast Forward.

De basis
The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena is een bijzondere game. Niet alleen bevat het een uitgebreide remake van de vorige Riddick-game, genaamd Escape from Butcher Bay, maar ook krijgen we volledige nieuwe content in Assault on Dark Athena. Zodoende is er dus eigenlijk sprake van een bundel van twee games die alleen al in de singleplayer voor ongeveer 20 uur vermaak moet zorgen.

De remake van Escape from Butcher Bay kunnen we redelijk kort over zijn. Men heeft de graphichs flink opgepoetst, de AI verbeterd en ook de levels en algemene gameplay zijn verder geperfectioneerd. Dit alles komt vooral omdat men gebruik heeft gemaakt van een nieuwe, moderne engine, die ook de basis vormt van Assault on Dark Athena.

Overleven
Naast het verhaal van Escape from Butcher Bay, waarin je in de zwaar beveiligde gevangenis Butcher Bay wordt gegooid en jezelf weer op vrije voeten dient te krijgen, worden we ook voorzien van een frisse verhaallijn die ons aan boord van het ruimteschip Dark Athena plaatst. Dit ruimteschip staat onder leiding van de beruchte dame Revas, die zich vooral bezig lijkt te houden met de handel in cyborgslaven. Natuurlijk zit Riddick niet lekker in z’n vel op dit ruimteschip en mag je flink huis gaan houden.

Dit doe je niet door als een gek met een paar lompe geweren rond te rennen, want Riddick is nog altijd op zijn best vanuit het donker, om vervolgens dodelijk toe te slaan met messen of andere scherpe voorwerpen. Er wordt dus zeker een beroep gedaan op stealth om te overleven.

Een tegenstander die je op de Dark Athena vaak tegen zult komen, zijn de drones. De eerder genoemde cyborgslaven, die goed bewapend zijn en normaal gesproken verkocht worden aan de hoogste bieder. Deze drones zijn er overigens in twee varianten, te herkennen aan de kleur van hun ogen. Rode ogen geven aan dat het een gewone uitvoering is, die als redelijk domme bewaker dienst doet en vrij eenvoudig is uit te schakelen. Zie je echter witte ogen, dan geeft dit aan dat een menselijke tegenstander de controle heeft over deze drone. Zodoende zal je hier veel meer tegenstand van krijgen en dien je ook meer op je hoede te zijn. En als klap op de vuurpijl kan Riddick een drone ook oppakken, als schild gebruiken en schieten met het ingebouwde wapen. Of neem zelf op bepaalde plekken de controle over een drone om je te helpen bij bepaalde puzzels.

[SCREENSHOTS]
Multiplayer
In tegenstelling tot Escape from Butcher Bay krijgen we deze keer wel een game die voorzien is van een multiplayer. Het werd voorheen niet als een gemis beschouwd, maar nu we weten welke multiplayer modes ons te wachten staan, worden we al vrij enthousiast. Naast de bekende deathmatch en capture the flag spelmodi kunnen we ook aan de slag met Pitch Black en Butcher Bay Riot, die allen met maximaal 12 spelers gespeeld kunnen worden.

In Pitch Black is een speler Riddick en moeten de andere spelers jacht op hem maken. Deze modus speel je vooral in donkere omgevingen, wat een groot voordeel is voor Riddick met zijn scherpe nachtvisie. Zodra iemand Riddick weet te doden, zal hij of zij in de volgende ronde als Riddick spelen. In Butcher Bay Riot gaan spelers in drie teams van vier personen strijden om als eerste een bepaalde bron te activeren. De groepen zijn opgedeeld in Guards, Mercenaries en Prisoners, elk met hun eigen vaardigheden. Iets meer tactiek en groepswerk deze keer dus.

Voorlopige conclusie
The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena lijkt een zeer complete game te worden die veel waar voor z’n geld gaat bieden. Naast een uitgebreide remake van het al zeer goede Escape from Butcher Bay, krijg je ook voor ongeveer 10 uur aan nieuwe content met de missies van Assault on Dark Athena. Grafisch ziet het er allemaal heel behoorlijk uit en met de rauwe stem van meneer Diesel zit het op het gebied van voice-acting ook wel goed. Dat de game deze keer ook een uitgebreide multiplayer heeft, is alleen maar een extra reden om de release scherp in de gaten te houden.

The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena verschijnt medio maart voor de PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

  1.   
    RinusReetRidder's avatar

    Klinkt erg goed. Misschien een onverwacht sterke game 🙂

  2.   
    Carmen07's avatar

    In die films is Diesel vaak nogal een wannabe held maar als game lijkt het me wel leuk met wat stealth.

  3.   
    )GN(-Erik's avatar

    ”Carmen07″ schreef, "In die films is Diesel vaak nogal een wannabe held maar als game lijkt het me wel leuk met wat stealth."

    In Pitch Black is hij anders gewoon een toffe crimineel hoor 😆 Maar dat wannabe held gebeuren komt alleen maar omdat hij de hoofdrol heeft 😉