2009 Fast Forward: The Godfather II

Het is al bijna drie jaar geleden dat The Godfather als game op de markt werd gezet. Eerst voor de PC en later zouden er nog diverse versies voor de consoles verschijnen. Over het algemeen kreeg de game zeer behoorlijke recensies en Electronic Arts had er geen geheim van gemaakt graag een tweede deel te maken. Lukt het The Godfather II om het origineel te overtreffen?

De eerste Godfather-game was een gigantische productie met dito onkosten. Voorzien van diverse grote namen voor de stemmen van personages zat het met het realisme wel goed. De game leunde sterk op missies en het rijden naar je doelen, waardoor de speelduur enigszins verlengd werd. Toch waren er ook kritische noten in de vorm van een repetitieve gameplay en te weinig afwisseling wat betreft omgevingen. The Godfather II lijkt hier zeker mee af te rekenen…

Een echte zakenman
In dit tweede deel volgen we niet helemaal het verhaal van de bekende filmtrilogie. Alleen op bepaalde belangrijke momenten zullen fans van de films gebeurtenissen herkennen, maar het authentieke gevoel lijkt desondanks weer helemaal terug te keren. Als speler stap je in de schoenen van Dominic Corleone en nadat Michael Corleone je wegens omstandigheden heeft gepromoveerd binnen de familie, ga je aan de slag om je eigen tak binnen de beruchte familie op te bouwen. Hierbij bezoek je steden als Miami, Havana en New York, uit de jaren ’60 van de vorige eeuw.

In het eerste deel was je vooral bezig met het afpersen van kleine zaakjes en naast de verplichte missies kwam het enige spektakel tijdens het overnemen van een vijandig Compound, het thuishonk van een familie. In The Godfather II gaat het allemaal net een stapje verder. Deze keer ga je niet alleen op pad, want je kunt ook mensen inhuren vanuit je eigen Compound en ze vervolgens orders geven. Denk hierbij aan het omleggen van een hooggeplaatste vijand door jouw huurmoordenaar, of stuur een bomspecialist naar een vijandig gebouw om daar wat chaos te creëren.

Op deze manier kan je mensen met verschillende eigenschappen inhuren en inzetten, of neem ze mee als je zelf de actie induikt. Het zal echter niet zo zijn dat je zomaar even alles en iedereen gaat omleggen. Als Corleone ben je een echte zakenman en soms kan het afpersen of bedreigen van iemand veel zinvoller zijn met het oog op de geldzaken en toekomstige mogelijkheden.

[SCREENSHOTS]
Management
De gameplay van The Godfather II is verder nog vernieuwd, want deze keer kan je ook met een strategisch aspect aan de slag gaan. Vanuit de Don’s View (zie screenshots) krijg je een volledig overzicht van de stad om snel te zien hoe jouw zaken ervoor staan, waar je moet ingrijpen en waar andere families actief zijn. Hier komt zelfs een stukje resource management bij kijken, want je wil niet dat je zojuist overgenomen handel weer door een rivaliserende familie wordt heroverd. Kortom, je huurt wat bewaking in. Dit kost uiteraard geld, wat je ook weer nodig hebt om de vaardigheden van je eigen crew te upgraden. Zodoende is er genoeg om even bij stil te staan.

Vrees niet dat je nu een ontzettend strategisch spel moet spelen, want je kunt nog altijd vanuit een third-person perspectief zelf in de actie duiken en voor het pure sandbox-vermaak kiezen. Op deze manier moet de game voor elk wat wils bieden.

Voorlopige conclusie
The Godfather II lijkt een veel completere game te worden dan het origineel. Het strategische deel via de Don’s View klinkt als een interessante toevoeging, waarmee je ‘dagelijkse bezigheden’ in de game een stuk uitdagender en afwisselender worden. Daarnaast kan je ook ouderwets zelf rake klappen uitdelen en handeltjes overnemen, wat genoeg speelplezier zal opleveren.

Een addertje onder het gras kan het gebrek aan relatie met de film zijn, maar dat is iets waarover we pas in een uiteindelijke review kunnen oordelen. Ook zal de game grafisch geen enorme hoogvlieger worden, maar dat mag de pret niet drukken. Liefhebbers van de meest duistere praktijken van de maffia worden in elk geval spoedig op hun wenken bediend.

The Godfather II verschijnt medio februari voor de PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

  1.   
    M@tthijs's avatar

    De graphics zien er in ieder geval niet uit, maar goed, nu nog even afwachten of de game wel zal meevallen… 🙂

  2.   
    mastertje's avatar

    zo super slecht vind ik ze niet hoor.
    Tuurlijk er zijn games met betere graphics maar om nou te zeggen dat dit er niet uit ziet. (oke is eigen mening van jou:P)

  3.   
    Pumbajeffrey's avatar

    haha. Dit is een spel voor de gameplay niet voor de looks. En denk dat de gameplay dik in orde.

  4.   
    RauserLuLz's avatar

    deze game die moet ik hebben. alleen ik verwachte betere graphics van deze game

  5.   
    nickykolkie's avatar

    Lungo schreef, "deze game die moet ik hebben. alleen ik verwachte betere graphics van deze game "

    ik ben met alle 2 eens xD

  6.   
    Machtaman's avatar

    Graphics intereseren me niet de game wel xD

  7.   
    Jadaaaagggg's avatar

    Masterstef schreef, "Graphics intereseren me niet de game wel xD"

    intereseren de graphics je helemaal niet??

    dus deze game likt jou leuk met pacman graphics??? 😆

  8.   
    Tha Saint's avatar

    Graphics en dat gedoe is wel jammer
    Maar voor gameplay en de variatie ervan is tie goed 🙂

  9.   
    JokerDonny's avatar

    ik heb de eerste godfather gespeeld op de PS2 en vond het een topgame 8) ik overweeg het om deze ook aan te schaffen

  10.   
    RauserLuLz's avatar

    JokerDonny schreef, "ik heb de eerste godfather gespeeld op de PS2 en vond het een topgame 8) ik overweeg het om deze ook aan te schaffen"

    alles van die game was top behalve die auto’s.Wat een bocht waren die zeg

  11.   
    Dy-88's avatar

    een zeer brute game wordt dit, ookal vind ik het raar van dat armbreken… maar ach… elk spelletje heeft zijn eigen arcade stijl 😆

  12.   
    DutchFreeze's avatar

    eehm dit ziet er dus niet uit voor deze tijd

  13.   
    j_gamer's avatar

    ziet er mij een supergoeie game uit qua gameplay