2010 Fast Forward: Final Fantasy XIII


2010 wordt het jaar van de nieuwe Final Fantasy, want over enkele maanden staat deeltje 13 voor de deur. Final Fantasy XIII wordt het eerste deel uit de serie voor de huidige generatie consoles en wat we van de game kunnen verwachten, lees je in deze Fast Forward.

Final Fantasy is eigenlijk al sinds jaar en dag een serie van Sony en Nintendo. De laatste grote iteraties kwamen uit voor Sony’s console, met wat spin-offs voor de systemen van Nintendo, maar Final Fantasy XIII maakt straks ook zijn opwachting op de Xbox 360. Goed nieuws dus voor miljoenen gamers.

Cocoon en Pulse
Final Fantasy XIII is uiteraard een echte Japanse role-playing game (JRPG), wat allereerst betekent dat de game over een lekker complex en fantasievol verhaal beschikt. Het kan goed zijn dat het verhaal erg verwarrend overkomt, maar onderstaande omschrijving van het verhaal geeft je hopelijk een klein beetje overzicht van wat je allemaal kunt verwachten…

Final Fantasy XIII neemt je mee naar een wereld die uit twee delen bestaat: hoog boven de grond zweeft Cocoon, de plek waar mensen wonen, en het gebied op de grond heet Pulse. Elk gebied wordt beheerst door een fal’Cie, een wezen dat is ontstaan uit kristallen. Mensen die door de fal’Cie worden uitverkoren om een groter doel te dienen, heten l’Cie (spreek uit als “luh-sie”). Elke l’Cie heeft een Focus, een doel dat je volgens de fal’Cie moet vervullen binnen een bepaalde tijd, maar de fal’Cie zegt niet expliciet wat dat doel is. L’Cie krijgen de kracht om Eidolons op te roepen, monsters die samen met hen vechten. Deze kracht kent echter een prijs: als een l’Cie sterft voordat zijn of haar Focus is vervuld, of als het de l’Cie niet op tijd lukt om de Focus te vervullen, verandert hij of zij in een monster genaamd Cie Corpse. Zodoende zien mensen het als een vloek als ze uitverkoren worden om een l’Cie te worden.

In de loop der tijd zijn de mensen in Cocoon steeds banger geworden voor de wildernis van Pulse, met als gevolg dat de overheid van Cocoon iedereen laat verbannen die ook maar iets te maken lijkt te hebben met Pulse. Een ware klopjacht ontstaat en het PSICOM-leger van Cocoon treedt met harde hand op. Niet iedereen is het eens met deze manier van optreden, waaronder de vlotte, blonde jongen Snow, die samen met enkele medestrijders Team Nora vormt en in opstand komt.

Door toeval komt Snow echter de hoofdpersoon van Final Fantasy XIII tegen, de pittige dame Lightning (een vrouwelijke versie van Cloud uit Final Fantasy VII). Lightning is een voormalig lid van het leger van Cocoon en samen met de afro-man Sazh vecht ze zich een weg naar de fal’Cie van Pulse. Het avontuur wordt nog spannender als Lightning, Sazh, Snow en de twee bannelingen, Vanille en Hope, tegen hun wil worden uitverkoren door de fal’Cie van Pulse om l’Cie te worden en daarmee ook direct vijanden van de mensheid worden.

[SCREENSHOTS]

Combat
Het verhaal is dus lekker complex, maar voor liefhebbers van de serie en fantasy-games is het wel een verhaal om van te smullen. Je zou het zelfs enigszins kunnen herkennen, want het verhaal van het ijzersterke Final Fantasy VII lijkt er wel een beetje op. De gameplay is ook deels herkenbaar en deels vernieuwend. Centraal staat het Active Time Battle-systeem, dat actief vechten met turn-based combineert. Je kunt namelijk één personage controleren en verschillende commando’s in een aantal slots plaatsen. Gedurende de game wordt je personage beter en krijg je ook meer slots om te vullen, zodat je ook steeds vettere combo’s kunt maken.

Naast dit systeem kent Final Fantasy XIII een systeem genaamd Paradigm Shift, waarmee je elk lid van je party een bepaalde rol kunt geven en deze rol kan je met een simpele druk op de knop tijdens gevechten wijzigen. Denk aan aanvallende, verdedigende en healende rollen, met namen als Commando, Medic, Sentinel en Peacemaker. Verder zijn ook de summons van de partij, krachtige wezens die je kan oproepen om met je mee te vechten. Nieuw is de Gestalt-modus, waarmee je summons ook actiever kunt inzetten. Zo kan Lightning de hulp inschakelen van Odin, die aan haar zijde vecht. In de Gestalt-modus wordt Odin echter een bepantserd paard. Op eenzelfde manier beschikt Snow bijvoorbeeld over de summon Shiva, die in Gestalt verandert in een blitse motor.

Voorlopige conclusie
Final Fantasy XIII heeft genoeg in huis om hoge ogen te gaan gooien. Het spel ziet er werkelijk prachtig uit en naast een uitgebreid verhaal beschikt de game ook over een gevariëerde gameplay en interessante combat, die verschillende gamers moet aanspreken. Dat de game niet langer PlayStation-exclusive is en ook naar de Xbox 360 komt lijkt me alleen maar een voordeel. Deze game gaat veel mensen aanspreken, dus de fanbase kan alleen maar groeien….

Final Fantasy XIII verschijnt 9 maart voor de PlayStation 3 en Xbox 360.

  1.   
    gebruiker50081's avatar

    Ik ben niet echt bekend met deze serie, dus om het verhaal te snappen moet ik er ff een “dagje” goed induiken 😛
    Die beelden zien er vet uit al verwacht ik niet dat die in-game zijn.
    Leuke Fast Forward 🙂

  2.   
    Beukerboy's avatar

    Elk Final Fantasy deel is op zich uniek.
    Dus als je niet alles kent is dat niet zo’n groot probleem.

  3.   
    Dark_Phoenix's avatar

    Deze game komt toch ook voor de pc? Ik heb zelfs beta voor aangevraagd om pc versie uit te proberen. Je kunt zelfs de pc versie preorderen.

  4.   
    MMXX's avatar

    @cod4life
    Iedereen moet z’n tijd nemen om de verhaal te begrijpen. Ieder deel heeft een ander verhaal en setting.

    @Dark_Phoenix
    Volgens mij is dat de beta voor FF XIV, een MMORPG voor consoles en PC.

  5.   
    ChielB's avatar

    Dat klopt, Final Fantasy XIV is bij een ander team in ontwikkeling en wordt een MMORPG die voor de PC en PlayStation 3 verschijnt.

  6.   
    Jarek's avatar

    Dan wacht ik liever even op die mmo 😀

  7.   
    Darkknight's avatar

    dit wordt voor mij de game van 2010 ik heb zo een hoge verwachting van deze game. Ik hoop dat hij echt goed is want het kwijl loopt me bij de meeste trailers al uit de mond