2010 Fast Forward: Motion Controllers


2010 zal het jaar worden van de inhaalslag van Sony en Microsoft op Motion Controllerkoning Nintendo. Project Natal van Microsoft zal het gaan doen met een systeem van lichaamsherkenning en de motion controller (codenaam Gem) van Sony zal vooral met een nog gevoeligere controller komen dan de Wii Remote die we allemaal al zo goed kennen.

Project Natal
Te beginnen met Project Natal van Microsoft. Tijdens de afgelopen E3 in juni werd dit systeem aangekondigd en ontvangen met een groot enthousiasme van de pers. Het is inderdaad lovenswaardig dat Microsoft iets anders probeert dan een directe kopie van de Wii controller. Twee camera’s zullen het lichaam van de speler herkennen en op deze manier kunnen games bestuurd worden door middel van bewegingen. De getoonde tennisgame liet goed zien dat je met handbewegingen ballen kunt terugkaatsen en het artistieke verfspel liet zien dat het Natal gemakkelijk te gebruiken is.

Toch waren deze minigames niet het speerpunt van de presentatie. Dit kwam van Milo, een project van Microsoft-icoon Peter Molyneux, waarbij het virtuele jongetje Milo interactief reageert op de omgeving van de woonkamer. Stemherkenning zorgt voor een band met Milo en in de demo werd zelfs een tekening gescand en herkend door Milo. De vraag is natuurlijk wel in hoeverre het demonstratiefilmpje in scene was gezet en totdat we dat zelf ondervinden, is het de vraag of de communicatie en interactie volledig realtime gebeurt.

Hoe tof we Natal ook vinden bij GamersNET, we weten nog niet welke hardcore titels gebruik zullen maken van het systeem en hoe dat dan moet werken. Casual games met tenniselementen zijn goed voor te stellen, maar voor hardcore titels is dat moeilijker. Zo heeft ontwikkelaar Bungie laten weten niet met Natal te gaan werken voor hun Halo: Reach. Het is ook moeilijk om een shooter te besturen met alleen je lichaam. Een oplossing is te vinden in een combinatie van de controller en je lichaamskenmerken. Gebruik de controller om te sturen en schieten en je handen om bijvoorbeeld je squad aan te sturen. Het lijkt tot nu toe moeilijk om toffe Natal-games te bedenken voor hardcore gamers, maar gelukkig zijn we geen ontwikkelaars.

[SCREENSHOTS]

Sony’s Gem
Sony kwam tijdens de E3 ook met een nieuwe motion controller. Er is nog geen uiteindelijke naam, maar de Gem en de Magic Wand zijn twee populaire namen voor het systeem. Sony gaat meer de richting van Nintendo op, maar dat betekent absoluut niet dat er minder potentie zit in het systeem. De demonstratie in Los Angeles liet in ieder geval zien hoe extreem nauwkeurig de Gem zal worden. De reden hiervoor is de combinatie van het gebruik van een camera (PS Eye) en een lichtbron op de controller. Deze samenwerking zorgt voor een extreem accurate registratie van bewegingen.

Tijdens de demo lieten twee techneuten van Sony zien hoe een levend skelet reageerde op de bewegingen van een zwaard dat bestuurd werd met de controller. Een klein tikje leverde een kleine impact op, de benen werden uit elkaar gezwiept met het zwaard en alle andere reacties waren één op één accuraat. De gevoeligheid is op zijn minst indrukwekkend en bij dit systeem is het een stuk makkelijker om hardcore titels te maken. Shooters werken natuurlijk goed, maar ook sport- en strategiegames kunnen goed gebruik maken van dit systeem. Op de Wii is een groot te kort aan hardcore titels die goed gebruik maken van de Wii Remote en voor Sony is het een mooie kans om in dat gat te springen.

Voorlopige conclusie
Microsoft heeft met Natal een ambitieus project in huis. Het is een oprecht nieuwe manier van gamen, maar het gevaar van deze ambitie is dat het moeilijk wordt om met goede games te komen. Sony heeft een minder ambitieuze controller qua originaliteit, maar de accuraatheid van het systeem is geweldig en dit geeft ontwikkelaars veel manieren om nieuwe games te ontwikkelen. Beide systemen kunnen wij dit jaar nog verwachten. En Nintendo? Nintendo komt met een hartslagmeter. Ook mooi.

  1.   
    M@tthijs's avatar

    En Nintendo? Nintendo komt met een hartslagmeter. Ook mooi.

    Lekker cynisch jongens 😛

  2.   
    b00m666's avatar

    ”Bijltje93″ schreef, "

    En Nintendo? Nintendo komt met een hartslagmeter. Ook mooi."

    Lekker cynisch jongens 😛

    xD

  3.   
    gebruiker50081's avatar

    Ik ben toch wel erg benieuwd naar natal 😛
    Met wat creativiteit kunnen ze hopelijk iets met die hardcore titels doen 🙂

  4.   
    game_expert's avatar

    Ik heb toch meer geloof in Sony. 😉

  5.   
    nurie's avatar

    natal heeft in mijn ogen alleen als ”bij controller” nut, het kan inderdaan worden gebruikt voor het aansturen van squads of misschien iets in strategie games.

    maar door accuratie en diepte lijkt mij voor eigen dooleinden sony’s gems beter

  6.   
    mvsint's avatar

    Op richting de film “Gamer” – Lijkt me best lachen, alleen niet met echte mensen -.-

  7.   
    Baker502's avatar

    ik gok op natal 😉

  8.   
    Kilerden's avatar

    Natal All the way! 🙂

  9.   
    )GN(-Erik's avatar

    Ik ga pas motion controls gebruiken als er Virtuele Realiteit bij komt kijken 😛 Tot die tijd hou ik het gewoon bij een toetsenbord en muis 🙄

  10.   
    Serg1337's avatar

    ik denk dat natal echt wel wat word, en als je er goed over nadenkt, dan zou natal wel wat met shooters kunnen doen 😛