2010 Fast Forward: R.U.S.E.


R.U.S.E biedt een platform voor eenieder die het jammer vond dat alleen de Ghost in StarCraft onzichtbaar kon worden, eenieder die met weemoed terugdenkt aan de radar jammers uit Red Alert en eenieder die de meest ingenieuze strategieën uitstippelde, maar werd tegengewerkt door de game. R.U.S.E is deceptie, onzekerheid, bedrog en listigheid.

R.U.S.E. ofwel Ruse is een nieuwe RTS van Ubbisoft die het genre ingrijpend kan veranderen. De basis van RTS is ook hier duidelijk aanwezig; verzamel goederen, plan de juiste unitproductie en zet die eenheden vervolgens goed in op het slagveld. In totaal zijn er zes facties om mee te spelen waaronder zowel de Geallieerden als de Nazi’s. Het Tweede Wereldoorlog-thema is allesbehalve vernieuwend, maar de gameplay daarentegen heeft vele malen meer te bieden qua vernieuwing.

Ruis op de radio
De sleutel in deze game zijn de titulaire ruses, bedoeld om je tegenstander te bedriegen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in een bepaald gebied radiostilte in te stellen, waardoor alle units in dat gebied onzichtbaar zijn voor je tegenstander.

De ruses die je in kan zetten krijg je in de vorm van kaarten, die je kunt toewijzen aan een bepaald gebied. Door vernuftige combinaties van verschillende kaarten is het mogelijk om meesterlijke strategiën te plannen en uit te voeren. Zo kun je bijvoorbeeld vijandelijke legers wegtrekken van het front door met een nep-leger in de rug aan de vallen, of een verrassingsaanval vanuit de lucht uitvoeren en je vijand doden voor deze doorheeft wat er aan de hand is. De mogelijkheden zijn dus voornamelijk begrensd door je eigen fantasie.

[SCREENSHOTS]

Techniek
Grafisch is de game ijzersterk en je units bewegen zich vloeiend over het uitgestrekte slagveld. Met de IRISZOOM engine worden moeiteloos honderden kilometers strijdtoneel in beeld getoverd waar de speler naar hartenlust in kan in- en uitzoomen. Ontwikkeld door Eugene Systems, die eerder bekend waren van Act of War: Direct Action, biedt R.U.S.E ook de mogelijkheid om een multitouch scherm te gebruiken in Windows 7. Een extraatje dat wellicht slechts voor weinigen is weggelegd, maar desondanks een mooie feature.

Valkuil
De ontwikkelaar heeft extra veel aandacht besteed aan de drempelwaarde van de game. Met zoveel list en bedrog is het niet ondenkbaar dat de game slechts een kleine groep hardcore gamers aan zal spreken. Dat zal volgens Ubisoft echter niet het geval zijn. De interface is simpel gehouden en het aantal ruses is ook beperkt. Daarnaast hebben de mannen veel tijd besteed aan het bepalen van het juiste speltempo, zodat elke speler voldoende de tijd heeft om het slagveld te observeren, daarover te oordelen en er vervolgens naar te handelen.

Voorlopige conclusie
R.U.S.E is een titel met bijzonder veel potentie. Nog niet eerder gaf een RTS de mogelijkheid om je tegenstander zo grondig te bedriegen of om bedrogen te worden. Of dit alles ook in balans wordt uitgevoerd, is een kwestie van afwachten. Aan de game-engine zal het in ieder geval niet liggen. De techniek achter de game steekt degelijk in elkaar en alleen het finetunen en afstemmen van de game lijkt nog roet in het eten te kunnen gooien.

R.U.S.E. verschijnt in maart 2010 voor de PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

  1.   
    nurie's avatar

    de techniek werkt inderdaad zonder framedrops ok op mijn duo core 26.66, jullie konden ook al een handson maken?!

  2.   
    LittleRemco01's avatar

    AFbeeldingen Zien er Mooi uit , Zeker even in de gaten houden 😉

  3.   
    Deja Vu's avatar

    Eindelijk weer is een ”echte” strategy game!

  4.   
    cookymonster's avatar

    Ziet er mooi uit maar dit is toch net iets te tacties voor mij.