Xbox LIVE Indie Games steeds minder in trek bij developers

In Amerika zijn ze al enige tijd te koop op de Xbox LIVE Marketplace: XBL Indie Games. Kleine spelletjes die vaak voor een dollar of twee verkocht worden. Xbox LIVE Indie games echter hebben Europa nog niet eens aangedaan of er wordt al negatief op neergekeken. Wat is er aan de hand met de Indie Games?

De dames en heren van XBLA Fans hebben het antwoord: de developers vinden de distributie van hun werk via Xbox LIVE Indie Games niet winstgevend genoeg. Volgens onder andere Jason Wishnov, ontwikkelaar van Indie Game ‘Sequence’, is de Indie Marketplace niet zichtbaar genoeg. Veel games komen en gaan zonder dat potentiële kopers überhaupt weten dat ze bestaan. Door marketingproblemen als deze verkocht Wishnov’s Sequence niet veel meer dan 2,000 exemplaren, iets wat de man zelf als een flop aanziet.

Door het gebrek aan aandacht voor de Indie Marketplace zoeken developers van deze kleine games hun heil bij het maken van games voor Steam of mobiele platformen zoals Android of iOS. Is het met deze gang van zaken eigenlijk nog wel rendabel om Indie Games ook te verkopen buiten Amerika?

  1.   
    bender's avatar

    Limbo is een indie game en die deed het toch behoorlijk goed.

  2.   
    Relief's avatar

    De vraag is nu, ligt het aan de MarketPlace of aan de kwaliteit van het spel. Verder lijkt het me dat je als ontwikkelaar niet alleen steunt op de MarketPlace maar dat je zelf ook actief je game promoot via websites en andere media.

  3.   
    Lapixx's avatar

    bender schreef, "Limbo is een indie game en die deed het toch behoorlijk goed."

    Limbo was een XBLA game op XBL. De “indie games” zijn in deze context de games die bij de marketplace onder “Indie games” staan, die je alleen ziet met een US account.

    Hoewel XBLA games ook indie games kunnen zijn, is er veel meer geld nodig om een Arcade game te kunnen uitgeven dan een indie game (met het XNA framework van Microsoft). Licenties om indiegames te kunnen maken kosten 100-200 dollar per jaar (niet zeker, naar relatief goedkoop), waar je voor arcade games al enkele tienduizenden dollars kwijt bent aan ontwikkeling alleen al.