Amerikaanse politici willen waarschuwingssticker op games

De Amerikaanse democraat Joe Baca en republikein Frank Wolf willen dat er stickers met een waarschuwing op games komen, zoals wij dat kennen bij sigaretten. De Amerikaanse politici hebben een wetsvoorstel ingediend dat deze sticker moet verplichten. Hierop zou iets moeten staan als: ‘Waarschuwing: blootstelling aan gewelddadige videogames heeft een verband met agressief gedrag’:

WARNING: Exposure to violent video games has been linked to aggressive behavior.
Baca vindt dat de game-industrie niet de verantwoordelijkheid neemt om familieleden en gebruikers van games te waarschuwen voor de mogelijke negatieve gevolgen van het spelen van videogames:
The video game industry has a responsibility to parents, families and to consumers — to inform them of the potentially damaging content that is often found in their products. They have repeatedly failed to live up to this responsibility.
Wolf vindt het dan ook niet meer dan logisch dat gamers gewaarschuwd worden voor de risico’s van het gamen, net zoals rokers gewaarschuwd worden voor de risico’s van het roken:
Just as we warn smokers of the health consequences of tobacco, we should warn parents — and children — about the growing scientific evidence demonstrating a relationship between violent video games and violent behavior. As a parent and grandparent, I think it is important people know everything they can about the extremely violent nature of some of these games.
De Entertainment Software Association, welke Amerikaanse game-uitgevers vertegenwoordigt, vindt een dergelijke waarschuwingssticker onnodig. In een officiële reactie laat men weten dat ze het belangrijk achten dat ouders goed geïnformeerd worden en dat dit momenteel al gebeurd. De organisatie meldt eveneens dat er volgens onafhankelijke wetenschappelijke onderzoekers geen verband is tussen agressief gedrag en het spelen van games. De Entertainment Software Association zegt dan ook dat het wetsontwerp van Baca op onjuiste feiten is gebaseerd, niet overtuigend is en daarom niet ingevoerd zou moeten worden:
The Entertainment Software Association supports providing parents with complete and useful information so they can make informed purchasing decisions. The current video game rating system does so and has been lauded as the leading rating system in the entertainment industry.

Unfortunately, Representative Baca’s facially unconstitutional bill—which has been introduced to no avail in each of six successive Congressional sessions, beginning in 2002—needlessly concerns parents with flawed research and junk science. Numerous medical experts, research authorities, and courts across the country, including the United States Supreme Court, exhaustively reviewed the research Representative Baca uses to base his bill and found it lacking and unpersuasive. Independent scientific researchers found no causal connection between video games and real life violence.

We would commend Representatives Baca and Wolf to the reams of bourgeoning academic research demonstrating that video games can be innovative learning and assessment tools in engaging and educating America’s youth, especially in core subjects such as science, technology, engineering and math.

  1.   
    Neolite's avatar

    Eerste keer dat ik het met de ESA eens ben. Dit is namelijk compleet belachelijk. Een aantal onderzoeken van een paar zeer gekleurde onderzoeksbureau’s en een flinke lobby van de desbetreffende groepering(en) en gelijk een aantal politici die een dergelijke wet willen indienen.

    Dit gaat veel en dan ook veel te ver. Daarnaast is het gewoon niet waar en wordt er al voldoende gewaarschuwd voor dergelijke risico’s. Volkomen idioot dit.

  2.   
    xHouse's avatar

    Ik wil ook een waarschuwingssticker als men gaat stemmen dat de helft van hun (de politici) belofte’s toch niet nakomen en meestal leugens zijn maar dat komt er dan ook weer niet van.

    Verder misschien wel handig voor in de VS, want daar snappen sommige mensen niet dat sommige games niet geschikt zijn voor hun 10 jarige kinderen.

  3.   
    Neolite's avatar

    Nee, als het niet op de verpakking staat dan is het niet zo. Dat is hetzelfde dat als je een kopje hete koffie besteld, daar op moet staan dat het heet is, want anders hoef je er geen rekening mee te houden dat het heet is, aldus een Amerikaanse rechter.

    In Amerika is het namelijk te veel gevraagd om van mensen te verwachten dat ze enigszins hun verstand gebruiken. Nee, daar moet alles voorgekauwd worden. En als dat niet zo is, dan moet er direct aangeklaagd worden, want is namelijk heel gevaarlijk. Volkomen idioot land.

  4.   
    Koen's avatar

    Aandacht vragen en krijgen ook nog.

  5.   
    tijn80's avatar

    Als het aan die Amerikaanse politici ligt krijgt alles een label. Ze kunnen daar beter iets aan de werkeloosheid doen. Grote kans dat criminaliteit dan ook zakt. Sukkels

  6.   
    DutchGamer-W-'s avatar

    Hebben sigaretten daar ook een waarschuwings label net als in Nederland??

  7.   
    Neolite's avatar

    Nee, dat juist niet, want dat is weer niet nodig. Dit uiteraard onder hele grote druk van misschien wel de grootste lobby van Amerika, de tabakslobby.

  8.   
    Thundergamer's avatar

    Indrukkwekkend dat GN zo neutraal op zo’n belachelijk onderwerp kan rapporteren 😛
    Ik speelde al GTA sinds mijn negende en I’m a pacifist!

  9.   
    Leon 2.0's avatar

    Thundergamer schreef, "Indrukkwekkend dat GN zo neutraal op zo’n belachelijk onderwerp kan rapporteren 😛
    Ik speelde al GTA sinds mijn negende en I’m a pacifist!"

    Eigenlijk wilde ik eindigen met een leuke oneliner, maar het leek me verstandiger om neutraal te blijven. 🙂

  10.   
    cool ice's avatar

    dan kunnen we ook een waarschuwingssticker gaan plakken op films, het RTL nieuws, internet. nee beter, gewoon een waarschuwingssticker op alle computers en tv’s! geniaal toch? dan weet iedereen hoe gevaarlijk dat soort dingen wel niet zijn.

    //WAARSCHUWINGSSTICKER//

    LET OP: bovenstaand bericht is sarcastisch bedoeld.

    //WAARSCHUWINGSSTICKER//

  11.   
    Houserz's avatar

    Belachelijk, wat een onzin.

    Al die onderzoeken zijn gebaseerd op een paar idioten die de realiteit niet kunnen onderscheiden van het echt.
    Geloof mij dat er genoeg autodieven zjin die GTA spelen en er dus al wat mis is met die knapen voordat ze uberhaubt een game aanraken.

  12.   
    nickykolkie's avatar

    Ik verwacht niet dat het veel effect zal hebben op de verkopen. Zelf niet in de VS. 🙂

  13.   
    xColdNight's avatar

    Zo’n sticker kan toch geen kwaad? Het zal geen negatieve gevolgen hebben, toch? Het lijkt mij dat je niet minder plezier aan het spel zult beleven als er zo’n tekst op staat… Er zullen natuurlijk altijd mensen zijn die zich er niets van aantrekken maar het kan ouders bijvoorbeeld er wel een tweede keer laten nadenken voordat ze een bepaald spel voor hun kind kopen, want als ik uit ervaring mag spreken zie ik bij mijn broertje(9) en zijn vriendjes dat ze wel agressiever gedrag zijn gaan vertonen sinds ze spellen als Call of Duty spelen. Wij zijn allemaal wel verstandige gamers(tenminste mag ik hopen 😛 ) en vinden het overbodig voor onszelf, maar er zijn genoeg ouders van wie het kind de problemen komt door een (agressief) spel van de ouders of familie gekregen hebben.
    Ik vind het wel belachelijk dat het als een feit opgesteld wordt, het KAN namelijk verband hebben met agressief gedrag. Waarom moeten ze die dingen altijd zo generaliseren? x.x

  14.   
    Steen's avatar

    Neolite schreef, "Nee, als het niet op de verpakking staat dan is het niet zo. Dat is hetzelfde dat als je een kopje hete koffie besteld, daar op moet staan dat het heet is, want anders hoef je er geen rekening mee te houden dat het heet is, aldus een Amerikaanse rechter.
    In Amerika is het namelijk te veel gevraagd om van mensen te verwachten dat ze enigszins hun verstand gebruiken. Nee, daar moet alles voorgekauwd worden. En als dat niet zo is, dan moet er direct aangeklaagd worden, want is namelijk heel gevaarlijk. Volkomen idioot land."

    EN TERECHT.

  15.   
    RockerRoy's avatar

    Dit is weer eens zo’n gevalletje van “heel misschien bestaat er een kans dat op de een of andere manier dit kan leiden tot dit maar heel zeker weten we het eigenlijk niet”-logica.

    Ik denk dat aggressief aangelegde mensen eerder geneigd zullen zijn aggressieve games te spelen, maar niet dat het spelen van aggressieve games leidt tot aggressief gedrag.

  16.   
    Exiardia's avatar

    Mensen (politici) zouden eens op moeten houden met dingen bekritiseren en beperken waar ze geen verstand van hebben, ik durf te wedden dat deze politici nog nooit zelf een game hebben gespeeld, hooguit een keer Wii Sports bij hun neefje ofzo.