‘Schietincident Connecticut deels de schuld van videogames’

Tijdens een persconferentie heeft de vice-president van de National Rifle Associaton aangegeven dat het schietincident in Connecticut deels de schuld is van videogames. Hij noemt hierbij titels als Bulletstorm, Grand Theft Auto en Mortal Kombat.

De National Rifle Assiocation, kortweg de NRA, is een belangenorganisatie die opkomt voor het recht van het dragen van vuurwapens in de Verenigde Staten. Wayne LaPierre, vice-president, spreekt namens de organisatie en legt hiermee niet de schuld bij de wapens zelf, maar bij videogames en het geweld hierin. Hij verwijst hiermee naar het schietincident dat plaatsvond op 14 december in Sandy Hook, een school in de stad Newtown, Connecticut. Hierbij werden 27 mensen, waaronder veel jonge kinderen, om het leven gebracht met behulp van een vuurwapen:

There exists in this country a callous, corrupt, and corrupting shadow industry that sells, and sows, violence against its own people. Through vicious, violent videogames with names like Bulletstorm, Grand Theft Auto, Mortal Kombat, and Splatterhouse. And here’s one: it’s called Kindergarten Killers. It’s been online for 10 years. How come my research department could find it and all of yours either couldn’t or didn’t want anyone to know you had found it?
Niet alleen de videogames krijgen ditmaal de schuld, ook films en zelfs muziek moeten eraan geloven. LaPierre noemt geweldadige films als American Psycho en Natural Born Killers. Bij de muziek draait het vooral om de videoclips. “De dood wordt in deze videoclips als grap en als vorm van entertainment afgebeeld,” aldus LaPierre:
Then there’s the blood-soaked slasher films like American Psycho and Natural Born Killers that are aired like propaganda loops on Splatterdays and every day, and a thousand music videos that portray life as a joke and murder as a way of life. And then they have the nerve to call it entertainment. But is that what it really is? Isn’t fantasizing about killing people as a way to get your kicks really the filthiest form of pornography?
Met deze uitspraken krijgen de videogames opnieuw de schuld van het zoveelste schietincident in de Verenigde Staten. Ondertussen is de discussie over het bezit van vuurwapens in de Verenigde Staten weer eens opgelaaid. Wat vinden jullie ervan? Spelen videogames daadwerkelijk een rol in het doden van mensen, of moeten vuurwapens nu gewoon eens verboden worden?

  1.   
    Mr Sonic's avatar

    Videogames krijgen ook altijd de schuld.

  2.   
    )GN(-Erik's avatar

    Is er dan ook aangetoond dat de dader deze games speelde? Zo niet dan vind ik het een erg slechte opmerking dat het door videogames komt. Het komt voor het grootste deel door de omgeving waarin je opgroeit of je ook echt een slecht persoon wordt. Dit heeft te maken met de opvoeding en zo. Kinderen zien hun ouders en vrienden als voorbeeld, en als die het al verpesten dan doen de kinderen dit vaak ook! Daarnaast kan een persoon natuurlijk ook geestelijk ziek zijn, maar dat vind ik zelf ook nog geen reden om een bloedbad aan te richten.

    Het is jammer dat er toch nog steeds Michael Myers geboren/gemaakt worden 🙁

  3.   
    xizaaR's avatar

    Dit is zo’n ongelofelijke onzin. Elk persoon die een beetje juist in z’n hoofd is snapt toch ook wel dat zulke dingen alleen in Films en games horen.

  4.   
    H4RDSTYLE's avatar

    Ach, is het is weer zover?

    Verban gewoon eens het mogen hebben van automatische wapens en dergelijke.
    Ik bedoel, het is toch wel erg toevallig dat dit soort schietincidenten het vaakst in de USA voorkomen..

  5.   
    FioranoJC's avatar

    Nee.

    Geen aandacht aan besteden. Beste oplossing. Geloof me..

  6.   
    fabiankok's avatar

    Achja, het gemiddelde sterfcijfer dmv een vuurwapen ligt overal in de westerse wereld rond de 20-40..

    In de Verenigde Staten ligt deze in de 10.000

    Denk even na alsjeblieft, en ban die klote vuurwapens voordat je naar games, films en muziek gaat wijzen (:

  7.   
    cool ice's avatar

    erg verrassend weer dit..

  8.   
    toqeer's avatar

    OMG wie is er nou weer zo gestoord geweest als je gamen niet kunt onderscheiden
    van het echte leven dan ben je gwn gek

  9.   
    Flapjack's avatar

    maar amerikanen zijn gewoon vreemd, video games de schuld geven terwijl iedereen daar met een voorwerp dat over leven en dood kan beschikken rondloopt en dan bijvoorbeeld kinder suprise eieren verbieden vanwege stikgevaar. mijn oplossing:…. huur gewoon een hoop meer politie in de grote steden en staten in en verbied die *** wapens… beetje hypocriet omdan over wat onschuldige spelletjes, films en muziek te beginnen. bovendien bepaal je toch gewoon zelf of je game,film kijkt of muziek luistert, laat staan een vuurwapen draagt. tis net als met drank, je kunt ook de fles alcohol niet de schuld geven omdat jij dronken aan het rijden bent en een paar mensen klappen geeft. je bent er zelf bij
    gewoon opsluiten die psychopaat. een enkeltje gevangenis….

  10.   
    theis's avatar

    if it’s not the gun, but the gunman, how is it the game, and not the gamer?

  11.   
    Vinniel's avatar

    Moest wel lachen om deze tweet:

    “America had 11,000 gun-related homicides in 2008. Japan had 11. Does anyone know if they play video games in Japan?” @JensenClan88

  12.   
    RenevdGijp's avatar

    Walgelijk maar begrijpelijk. Krijg je altijd te horen bij dit soort incidenten. Maar ik blijf erbij, het is niet waar.