Specificaties PlayStation 4 en Xbox 720 lijken bekend; consoles hebben zelfde processor

Digital Foundry, een onderdeel van Eurogamer, heeft een interessant artikel gepubliceerd met het oog op de PlayStation 4 (codenaam: Orbis) en Xbox 720 (codenaam: Durango). De hardware-experts hebben een aantal interessante gegevens van enkele bronnen dichtbij ‘Durango’ en ‘Orbis’ ontfutseld.

Zo lijkt het er sterk op dat beide consoles een vergelijkbare processor hebben, Zowel de PlayStation 4 als Xbox 720 zouden zijn uitgerust met een CPU van AMD die acht cores bevat, met ieder een snelheid van circa 1,6 GHz. Deze processors kosten weinig energie en zijn ontwikkeld voor de laptop- en tabletmarkt. De verhouding van zuinigheid en performance van de processors zou uitstekend zijn. Volgens de geruchten zou de Xbox 720 echter wel twee cores gereserveerd hebben voor apps, die gedurende het gamen gebruikt kunnen worden. Bij de nieuwe PlayStation zou hier geen sprake van zijn.

Orbis zou een GPU bevatten die zijn basis terugvind in de Radeon 7970M. Digital Foundry gaat er hierbij vanuit dat de versie voor de PlayStation 4 iets zwakker zal zijn en 18 compute units (in plaats van 20) bevat die draaien op 800MHz (in plaats van 850MHz). De GPU en CPU zouden goed op elkaar ingespeeld zijn, wat voor voordelen dit precies oplevert is nog niet helemaal bekend, maar het lijkt erop dat bepaalde processen tussen de CPU en GPU uitgewisseld kunnen worden om zo het werk van één van de twee te verlichten. Over Durango is op grafisch gebied helaas geen nieuws bekend.

Tot slot is het geheugen van beide consoles nog een belangrijk punt. Kort samengevat heeft de PlayStation 4 minder, maar veel sneller geheugen. Orbis zou namelijk gebruikmaken van GDDR5-geheugen, terwijl Durango zeer waarschijnlijk het veel tragere DDR3 geheugen zal bevatten. Daar staat wel tegenover dat de nieuwe Xbox 8GB geheugen zal gaan bevatten en de PlayStation 4GB. Bij de PlayStation 4 zou 512MB van dit geheugen gereserveerd zijn voor het besturingssysteem, bij de Xbox 720 is er volgens twee bronnen maar liefst 3GB gereserveerd voor het OS.

Digital Foundry heeft ook een pc met een vergelijkbare processor en Radeon 7970M getest. Zo kon bijvoorbeeld Battlefield 3 op medium gedraaid worden op 1080p en 60 frames-per-second, Crysis 2 kon op de hoogste instellingen ook op 1080p en met 60fps gedraaid worden. Hierbij dient uiteraard vermeld te worden dat een console met dergelijke hardware het veel beter zal gaan doen. Zo heeft men geen last van Windows, welke de nodige resources vereist. Doordat er daarnaast bij consoles van specifieke hardware uitgegaan kan worden, kan er veel efficiënter geprogrammeerd worden. Zo kan men bijvoorbeeld de CPU, GPU en het RAM-geheugen beter met elkaar laten samenwerken.

  1.   
    RenevdGijp's avatar

    We zijn dicht bij de volgende generatie, ik voel het. Nu hopen dat de echte presentatie komt. Gerucht gaat dat Sony al binnen enkele weken komt!!!

  2.   
    Jelkey's avatar

    RenevdGijp schreef, "We zijn dicht bij de volgende generatie, ik voel het. Nu hopen dat de echte presentatie komt. Gerucht gaat dat Sony al binnen enkele weken komt!!!"

    volgende generatie? mijn pc kan 10x meer dan hier beschreven is. de consolemarkt houdt de technologie ontzettend tegen, jammer is dat…

  3.   
    morkop006's avatar

    Jelkey schreef, "

    ”RenevdGijp” schreef, "We zijn dicht bij de volgende generatie, ik voel het. Nu hopen dat de echte presentatie komt. Gerucht gaat dat Sony al binnen enkele weken komt!!!"

    volgende generatie? mijn pc kan 10x meer dan hier beschreven is. de consolemarkt houdt de technologie ontzettend tegen, jammer is dat…"

    tja ik wordt hier als pc gamer ook niet echt vrolijk van. Een 1.6 ghz tables processor en een laptop videochipje…..

  4.   
    Leon 2.0's avatar

    Als deze onderdelen echt in een console komen, zullen de PS4 en Xbox 720 met deze hardware heel wat mooiere plaatjes op de tv toveren dan wanneer je die (of iets betere) hardware in je pc hebt zitten. Een game als Uncharted 3 is het perfecte voorbeeld. Zoiets moois op een console met slechts 512MB (!) RAM-geheugen. Op je pc’tje met 512 MB RAM krijg je het niet voor elkaar om een game te draaien die er zo uitziet.

    Hardware van een console kan je gewoon niet één-op-één vergelijken met die van een pc. De resources die bijvoorbeeld Windows nodig heeft, heb je geen last van op de console. Maar het belangrijkste; bij een console kan een ontwikkelaar optimaal gebruikmaken van ieder stukje hardware. Voor een pc moet er met honderd-en-een verschillende processors/GPU’s/etc. en dan nog eens honderden verschillende configuraties rekening gehouden worden.

  5.   
    toqeer's avatar

    ik weet nog echt niet of ik een ps4 ga halen maar nu ik die specs zie
    zal ik er maar eens hard over nadenken als die specs kloppen dan krijg
    je echt ongelofelijke mooie beelden over je tv 🙂

  6.   
    DutchGamer-W-'s avatar

    Vergeet ook niet dat de console elke keer word geupdate in onderdelen.

  7.   
    Ika Q's avatar

    Jelkey schreef, "

    ”RenevdGijp” schreef, "We zijn dicht bij de volgende generatie, ik voel het. Nu hopen dat de echte presentatie komt. Gerucht gaat dat Sony al binnen enkele weken komt!!!"

    volgende generatie? mijn pc kan 10x meer dan hier beschreven is. de consolemarkt houdt de technologie ontzettend tegen, jammer is dat…"

    Technologie is groot genoeg om op alle platformen te gebruiken. Dus het houd niks tegen dan jezelf. De PC markt kan gewoon niet zonder console markt en vice versa.

  8.   
    cookymonster's avatar

    Dit is een hele vooruitgang op wat er in de huidige generatie zit maar ik ben toch niet bepaald onder de indruk. Het is tenslotte de bedoeling dat deze weer een aantal jaar mee kunnen gaan en met deze specs ziet het er naar uit dat ze snel terug verouderd zullen zijn. Voor een console gamer is dit een mooie vooruitgang maar als pc gamer ben ik bang dat de consoles al snel terug de verdere ontwikkeling zullen tegenhouden en de pc zal hier dus het slachtoffer van worden. Gelukkig hebben consoles het voordeel dat er efficiënter mee kan gewerkt worden/voor geprogrameerd kan worden dan voor pc’s en ze weinig andere processen op de achtergrond moeten draaien (alhoewel dat dit voor de xbox 720 anders blijkt te gaan worden) waardoor ze nog wel even mee zullen kunnen. Maar al bij al had het toch wat meer mogen zijn.

  9.   
    matdriks's avatar

    dan zal hij niet zo duur worden.
    Of zijn gaan er eindelijk winst op vragen
    en 512 gereserveerd voor het OS, maar zeker niet in totaal dan!

  10.   
    Leon 2.0's avatar

    matdriks schreef, "dan zal hij niet zo duur worden.
    Of zijn gaan er eindelijk winst op vragen
    en 512 gereserveerd voor het OS, maar zeker niet in totaal dan!"

    Daar zou ik maar niet van uitgaan. Je kunt die onderdelen nu eenmaal niet één op één vergelijken met onderdelen van een pc. Zo ook bij de prijs. Daarnaast zal dat RAM-geheugen behoorlijk prijzig zijn. GDDR5-geheugen is momenteel niet in je pc’tje te prikken, maar is alleen in videokaarten verwerkt. En onderschat natuurlijk ook niet de kosten van R&D. 🙂

  11.   
    Jelkey's avatar

    Gamer4Ever-NL schreef, "Vergeet ook niet dat de console elke keer word geupdate in onderdelen.
    "

    bedoel je hiermee dat bij de komende generatie het mogelijk zal zijn om de hardware van je console aan te passen/vervangen? als dit het geval is, wordt de grens tussen pc en console steeds vager, wat een positieve ontwikkeling zou zijn in de consolemarkt. ben benieuwd

  12.   
    Rijstekorrel's avatar

    Jelkey schreef, "

    ”Gamer4Ever-NL” schreef, "Vergeet ook niet dat de console elke keer word geupdate in onderdelen.
    "

    bedoel je hiermee dat bij de komende generatie het mogelijk zal zijn om de hardware van je console aan te passen/vervangen? als dit het geval is, wordt de grens tussen pc en console steeds vager, wat een positieve ontwikkeling zou zijn in de consolemarkt. ben benieuwd"

    Dat zal dus nooit gebeuren aangezien consoles door fabrikant worden gemaakt, daar door is het ook makkelijker met deze hardware bijv heel erg mooie beelden op je scherm te toveren wat op de pc niet lukt.
    Op de pc zit windows in de weg en een ontwikkelaar moet heel veel hardware ondersteunen, op een console kunnen ze zich richten op 1 type hardware en daar alles eruit zien te halen.

    Als je ziet wat bijv de ps3 met Uncharted 3 en God of war 3 als voorbeeld op je scherm kan krijgen zou je niet verwachten met die hardware, ik denk dat hij gewoon software updates bedoeld dus een firmware update.

  13.   
    DutchGamer-W-'s avatar

    Jelkey schreef, "

    ”Gamer4Ever-NL” schreef, "Vergeet ook niet dat de console elke keer word geupdate in onderdelen.
    "

    bedoel je hiermee dat bij de komende generatie het mogelijk zal zijn om de hardware van je console aan te passen/vervangen? als dit het geval is, wordt de grens tussen pc en console steeds vager, wat een positieve ontwikkeling zou zijn in de consolemarkt. ben benieuwd"

    Dat zou mooi zijn, maar nee.
    Ik bedoel dat stel de Xbox(720) en PS4 console al 2010 in ontwikeling genomen was werden de onderdelen gemaakt van het jaar 2010.

    Maar natuurlijk met de jaren heen word alles steeds better en worden de console’s steeds weer naar een better niveau geupgrade met bettere/snellere onderdelen om de pc bij te houden.
    Dus mocht het zijn dat er weer een nieuwe processor op de markt komt halen ze de oude eruit en plaatsen ze de nieuwe erin, om het toch bij te houden.

    Maar console’s kunnen nooit de pc’s bijhouden als ze in de winkels liggen.
    Want elke jaar worden de pc’s weer iets better en de console’s blijven het zelfde.
    Dus ik vraag me af wat het eind resultaat word van Specificaties als de Xbox en Playstation 4 uiteindelijk in de winkels komen te liggen. Want ze moeten natuurlijk weer wat jaartjes mee. 8)

  14.   
    morkop006's avatar

    ik snap niet wrm veel mensen zeggen dat windows in de weg zit (tegenwoordig hebben we cpu die geen cpu usage hebben idle)?? Windows maakt toch gebruik van cpu en ram? Als ik bijv game komt de cpu usage nooit boven 50% en battlefield 3 is de enige die 4,2 gb ram gebruikt van de 8 in mijn systeem…. dan kun je toch niet zeggen dat windows een bottneck is of zit ik helemaal verkeerd ??
    OT: tjaaa nu ik er overdenk geloof ik er niet echt meer in. ddr5 ram?? We zitten nog op ddr3 en vorig jaar september kwam jedec pas met de ddr4 specificaties, die waarschijnlijk in 2013 gemaakt worden. Lijkt me ddr een beetje raar. En als nog, wat heb je met ddr5 aan games -.-

  15.   
    soldierarjan's avatar

    Zijn hele mooie specs voor een console ze moeten het ook nog in zo klein mogelijk kasje proberen te krijgen.
    Als dit er zo in komt dan gaan we mooie console krijgen voor komende jaren en zeker als ontwikkelaars er goed voor kunnen programmeren dan krijgen we de echte kracht van de nieuwe consoles te zien.
    Maar het blijft afwachten tot bekend word gemaakt wat er nu echt in zit had ergens anders gelezen dat ps4 stuk sterkere cpu zou meekrijgen dan nieuwe xbox.
    Hier had ik dat gelezen http://www.playstationpure.be/blog/item/11922/Gerucht-PS4-50-krachtiger-dan-Xbox-720
    Blijft wachten tot de onthulling.

  16.   
    Jelkey's avatar

    Carlos0_0″]

    ”Jelkey schreef, "[quote=”Gamer4Ever-NL” schreef, ".."

    bedoel je hiermee dat bij de komende generatie het mogelijk zal zijn om de hardware van je console aan te passen/vervangen? als dit het geval is, wordt de grens tussen pc en console steeds vager, wat een positieve ontwikkeling zou zijn in de consolemarkt. ben benieuwd"

    Dat zal dus nooit gebeuren aangezien consoles door fabrikant worden gemaakt, daar door is het ook makkelijker met deze hardware bijv heel erg mooie beelden op je scherm te toveren wat op de pc niet lukt.
    Op de pc zit windows in de weg en een ontwikkelaar moet heel veel hardware ondersteunen, op een console kunnen ze zich richten op 1 type hardware en daar alles eruit zien te halen.
    Als je ziet wat bijv de ps3 met Uncharted 3 en God of war 3 als voorbeeld op je scherm kan krijgen zou je niet verwachten met die hardware, ik denk dat hij gewoon software updates bedoeld dus een firmware update.[/quote]

    Zeg nooit nooit. Sterker nog, deze ontwikkeling is al gaande in de vorm van de (onofficiele) steambox genaamd Piston. Het gaat om een PC die makkelijk aan te sluiten is aan je TV, net zoals consoles. Maar de Piston geeft de mogelijkheid om interne onderdelen te vervangen voor betere. De ontwikkelaars van het apparaat motiveren je zelfs om nieuwe hardware te plaatsen, door een vergoeding te bieden voor je oude hardware. Als dit aanslaat, ben ik zeer benieuwd naar hoe Sony en Microsoft hierop reageren, en in het verlengde daarvan naar de toekomst van gaming.

  17.   
    Leon 2.0's avatar

    Het mogelijk maken om hardware te vervangen haalt natuurlijk een groot voordeel van consoles onderuit. Bij een console weet je altijd dat je de game gewoon kan draaien. Wordt hardware inwisselbaar gaat dit hele voordeel verloren. Dan moet je op gaan letten of je PS4 dit nu wel of toch niet kan draaien omdat je de nieuwste xxx nog niet heb gekocht.

    Of ontwikkelaars moeten games gaan optimaliseren voor verschillende configuraties waardoor de ontwikkeling van games ofwel duurder wordt, of nog minder games maken optimaal gebruik van de consoles.

  18.   
    mmx's avatar

    Ik wacht rustig af waar ze mee tevoorschijn komen zo simpel staat het 🙂

  19.   
    Eichmann's avatar

    We kunnen niks anders dan afwachten en het beste hopen , maar hoe dan ook , ik blijf trouw aan Sony en z’n Playstations.

  20.   
    Supermario's avatar

    OOk dit zijn maar geruchten..En als ze met deze zooi op de markt komen kan Sony en Microsoft hun deuren wel sluiten met hun console gebeuren.Deze zooi zal nooit iemand kopen.En als ze werkelijk met deze troepen komen,dan hou ik mijn geld in mijn zak.Of ik upgrade mijn pc met de waarde van die console troep die ze hier vermelden.

  21.   
    -Artyom-'s avatar

    Een 7970m is ongeveer vergelijkbaar met een AMD 7870 voor desktops. Ik vind dit dan een betere keuze, omdat deze waarschijnlijk minder hitte produceert waardoor hij een mindere koeler kan gebruiken wat weer kosten bespaart.
    Verder moet je nagaan dat dit al een heel stuk beter is dan een Xbox360/PS3, omdat deze gpu en cpu toch al wat generaties voorlopen op die van de oude consoles. Om maar een voorbeeld te noemen, start maar eens Crysis 2 op met een NVIDIA 7800gt of een ATi1900xt(2900xt?). Ik denk dat je op low settings niet eens fatsoenlijk kunt gamen, maar een console krijgt dat wel voor elkaar met net genoeg fps. Dus deze specs zijn gewoon goed, maar tov een pc is het natuurlijk niet top of the top, maar voor een console is het prima zo!

  22.   
    scarface123's avatar

    jammer heb nu een gtx 680 en een 3770k met 12gig ram is dan zonder om een nieuwe console te kopen

  23.   
    Rijstekorrel's avatar

    Supermario schreef, "OOk dit zijn maar geruchten..En als ze met deze zooi op de markt komen kan Sony en Microsoft hun deuren wel sluiten met hun console gebeuren.Deze zooi zal nooit iemand kopen.En als ze werkelijk met deze troepen komen,dan hou ik mijn geld in mijn zak.Of ik upgrade mijn pc met de waarde van die console troep die ze hier vermelden."

    Zeg nooit nooit genoeg mensen waaronder ik zullen hem gewoon gaan kopen.

  24.   
    manutd's avatar

    We zullen zien hoe en of wat…..
    Ben ook zeer benieuwd naar de prijzen van beide consoles…

  25.   
    captain08's avatar

    Ik hoop dat Sony en Microsoft in maart met een pressconferentie met de aankondiging komen, en dan op de E3 een paar demo’s en game-aankondigingen, zodat ik alvast wat geld opzij kan leggen voor m’n PS4! 😀 8) 🙂

  26.   
    CrazyRastafari's avatar

    Denk dat ik misschien toch helemaal overstap op pc dan..

    BF 3 is nu een modern spel, als dit weer een console voor een aantal jaren word en hij dit al niet op maximale instellingen kan, wat word het met toekomstige spellen?

  27.   
    ShadyXL's avatar

    Als ze die 1,6 GHz veranderen naar 2 GHz of bijv. 2,5 GHz maakt het echt veel verschil. Ik hoop dat ze niet teveel op stroombesparing letten en de specs laag houden..

  28.   
    Bram_M99's avatar

    Xbox 720, heerlijk om dit terug te lezen