CrewGrounds: De Wii U heeft in 2013 een goede comeback gemaakt

Elke dag blijkt weer dat gamers het nooit allemaal met elkaar eens zijn. Wat de één een geweldig spel vindt, wordt verafschuwd door de ander en terwijl persoon A gek is op zijn Xbox 360, zweert persoon B bij de PlayStation 3. Ook in de crew verschillen de meningen meer dan eens en daarom krijgen de redacteuren van GamersNET in het tweewekelijkse item CrewGrounds de kans om hun ongezouten mening over de huidige poll te geven. Deze week vroegen we ze hun mening te geven over de volgende stelling:

De Wii U heeft in 2013 een goede comeback gemaakt

Valentijn van der Lende
Oneens
Zo sterk als het jaar voor de 3DS was, zo zwak was het jaar voor de Wii U. Hoewel Super Mario 3D World, Pikmin 3 en The Wonderful 101 de eerste stappen hebben gezet, heeft het apparaat van Nintendo nog een flinke schop onder zijn achterste nodig. Gelukkig hebben we Mario Kart 8 en Super Smash Bros. in het vooruitzicht en kunnen we dus niet klagen. Als Nintendo nu nog even een prachtige next-gen Zelda onthult, dan ben ik overtuigd dat het apparaat zeker een kans maakt naast zijn flinke concurrenten.

Caron Peeters
Oneens
Ik zei vorig jaar bij de release van de Wii U al dat het apparaat het onderspit zou gaan delven ten opzichte van de machines van Sony en Microsoft. De Nintendo Wii moest het hebben van de motion-controller die toentertijd wat nieuws deed en de fabrikant een geheel nieuwe markt bezorgde. Nu moet Nintendo het enkel hebben van de bekende franchises en het wacht vervolgens heel lang met het releasen ervan. Een nieuwe Zelda, Metroid of Mario Kart had mijns inziens al lang in de winkel moeten liggen. Ik denk dat Nintendo zichzelf lelijk in de voet heeft geschoten en dat het nu de pijnlijke prijs betaalt.

Wester Wagenaar
Oneens
De Wii U heeft geenszins een comeback gemaakt in 2013 en dat heeft Nintendo zelf ook al aangegeven: dit (na)jaar richtte het bedrijf zich met name op de 3DS. En met namen als Fire Emblem: Awakening, Animal Crossing: New Leaf, Mario & Luigi: Dream Team, Luigi’s Mansion 2 en The Legend of Zelda: A Link Between Worlds kan deze poging enkel geslaagd genoemd worden. De thuisconsole van Nintendo doet het echter nog altijd bagger, maar volgend jaar gaat hier zeker verandering in komen met spellen als Super Smash Bros., Mario Kart 8, Donkey Kong Country: Tropical Freeze en Bayonetta 2. Aangezien het Japanse bedrijf dit jaar alle verwachtingen heeft overtroffen met diens handheld, geloof ik er heilig in dat de Wii U in 2014 een aanzienlijk marktaandeel zou kunnen gaan veroveren. Qua beschikbare games stellen de concurrenten op het moment namelijk ook maar weinig voor…

Michiel Brunsveld
Oneens
Oneens
De Wii wat? Inmiddels is wel duidelijk dat er maar twee next-gen consoles zijn.

Richard Leurs
Oneens
Zo lang Nintendo blijft hangen in het standaard Mario-, Luigi-, Wario-, Zelda-verhaal blijft hangen zal de Wii U voor mij nooit een comeback maken. Laat het bedrijf nou eens met nieuwe franchises en verfrissende games komen. Dan zal ik misschien ooit eens overwegen een Wii U aan te schaffen.

Leon Kempers
Eens
De gamers zijn veel te hard richting Nintendo. Toegegeven: het eerste jaar van de Wii U was ronduit waardeloos en het is nog steeds geen console die kan opboksen tegen de PlayStation 3 en Xbox 360 (laat staan de next-gens), maar Nintendo heeft in 2013 wel degelijk hard zijn best gedaan om beterschap te brengen. Het bedrijf voerde een prijsverlaging door en kwam in één jaar met een Pikmin-titel, een Mario-spel en een Luigi-game. Zelfs in de hoogtijdagen van Nintendo waren fans daar laaiend enthousiast van geworden! Helaas is Nintendo momenteel beland in een vicieuze cirkel, waarbij lage verkoopcijfers ertoe leiden dat third-party-ontwikkelaars de console volledig links laten liggen, wat er vervolgens weer toe leidt dat weinig gamers de console aanschaffen, wat lage verkoopcijfers tot gevolg heeft, et cetera. De Wii U op zich is gewoon geen verstandige zet van Nintendo geweest, maar het bedrijf heeft er naar mijn mening alles aan gedaan om het apparaat in 2013 toch nog nieuw leven in te blazen. Zo’n succes als de Wii zal het nooit worden, maar ik ben ervan overtuigd dat de console in 2014 (dankzij exclusives als Zelda en Bayonetta) eindelijk ook commerciële successen gaat boeken.

  1.   
    Leukste's avatar

    Oneens : Naar mijn mening zal de Wii U comeback pas komen wanneer “Super Smash Bros” en “Mario Kart 8” erop te spelen zijn. Tot nog toe zijn er niet echt baanbrekende games op de Wii U uitgekomen in 2013 om deze comeback te realiseren.

  2.   
    Neolite's avatar

    Een keihard geflopte console die ook nooit meer een succes zal worden. Al moet je hier wel vaststellen wat succes is. Voor Nintendo was dit hoge verkoopcijfers en het gat tussen current-gen en next-gen opvullen. Hier zijn ze absoluut niet in geslaagd en de console heeft de verwachtingen nog geen moment waargemaakt. Harder kan een console met een dergelijke fanbase eigenlijk niet floppen.