‘Aandeelhouders willen dat Microsoft Xbox-divisie afstoot’

De Washington Post claimt dat een tweetal invloedrijke aandeelhouders van Microsoft druk uitoefent op de software-gigant om enkele ‘niet-essentiele’ producten af te stoten. Niet alleen zou Microsoft volgens deze investeerders met de zoekmachine Bing en de Surface-tablets moeten stoppen, als het aan deze aandeelhouders ligt, moet Microsoft ook de Xbox-divisie afstoten.

De specifieke aandeelhouders zouden er op aandringen dat Microsoft afstand neemt van de verlies draaiende consumentproducten, zo heeft het bedrijf immers veel geld moeten investeren in de ontwikkeling van de Xbox One, en zich meer gaat richten op diensten voor ondernemingen. Robert Bontempo, management professor bij de Columbia Business School, verwacht dan ook dat de nieuwe baas van Microsoft, Satya Nadella, bijzonder lastige keuzes voorgeschoteld krijgt. Enerzijds heeft hij te maken met de erfenis van Steve Ballmer en Bill Gates die hij moeilijk zomaar af kan stoten, anderzijds krijgt hij te maken met aandeelhouders die een koerswijziging willen zien:

You’re asking for Nadella to walk into a board meeting and look Ballmer and Gates in the eye and say, ‘The decisions you’ve made over the past two decades are a mistake. That’s going to take some serious strength of character.
Hoewel er volgens de Washington Post al vroege tekenen zijn dat Nadella niet van plan is om af te wijken van het pad dat zijn voorgangers ingeslagen zijn, en dus ook gewoon de Xbox-divisie zal behouden, zullen zijn beslissingen ongetwijfeld door velen met argusogen bekeken worden en bieden deze tekenen geen garanties. Het lijkt echter onaannemelijk dat Microsoft op korte termijn afscheid zal nemen van de game-industrie.

  1.   
    nanathan's avatar

    Al ben ik fan van PS toch zal ik altijd voorstander zijn dat Microsoft doorgaat met de Xbox.
    Sony hoeft geen monopoly te hebben in de next next gen.

    Een beetje gezonde competitie kan geen kwaad.

  2.   
    ShadyXL's avatar

    Zou het niet echt een domme zet zijn als ze de Xbox-divisie afstoten? Lijkt mij in ieder geval wel.

  3.   
    JV0472's avatar

    De xbox zal er zowizo blijven, of deze nu onder MS valt of niet.. De vraag is of xbox met de huidige strategie wel goede toekomst heeft bij MS..

  4.   
    Goldcobra's avatar

    Natuurlijk staan er genoeg bedrijven in de rij om Xbox over te nemen. Overigens zullen die aandeelhouders, die ieder jaar miljoenen investeren in Microsoft, er meer verstand van hebben dan de gemiddelde gamer. Ook die ex-Nokia baas (ben zijn naam kwijt) zou Xbox willen verkopen, dus het zou vast geen belachelijk domme zet zijn