Star Wars: bestaande Expanded Universe niet officiëel

We hebben de Star Wars-films en dan bestaan er een giantisch aantal comics, boeken en games die zijn gebaseerd op het universum van de beroemde filmreeks. Voor meer dan 35 jaar heeft deze zogeheten Expanded Universe (EU) de poort gevormd voor mensen die meer wilden weten over de wereld van Star Wars, buiten wat we konden zien op de beeldbuis.

Hoewel Lucasfilm erop toezag dat de honderden verhalen buiten de films en The Clone Wars-serie consistent moesten zijn met hun bronmateriaal, zijn deze niet canon. Ofwel: alles wat in de zes Star Wars-films en The Clone Wars-animatiereeks – van de vele personages, de gebeurtenissen en de verhalen tot de gepresenteerde achtergrondinformatie – zat, maakt onomstotelijk deel uit van het Star Wars-verhaal. Alles wat daarbuiten valt? Niet echt.


Alle games die we hebben gespeeld, zoals de Knights of the Old Republic-spellen, en alle comics en boeken die we hebben gelezen, zijn in dat opzicht dus niet ‘officieel’. Dat betekent echter niet dat Lucasfilm alles wat tot heden buiten de films is geproduceerd in de prullenbak gooit, want eerdere boeken die deel uitmaakten van het Expanded Universe, zullen gedrukt blijven worden onder een Legends-logo.

Wat het wel aangeeft is dat de eerder verschenen producten en verhalen niet noodzakelijkerwijs aangehaald hoeven te worden in de aankomende Star Wars-films. In dat opzicht begint Lucasfilm dus met flink wat meer creatieve vrijheid door deze schone lei: wat bruikbaar is binnen de EU kan gebruikt worden, terwijl het bedrijf niet binnen de steeds nauwer geworden grenzen van het Star Wars-universum hoeft te manoeuvreren.

Wat betekent dit voor de toekomst? Alle aankomende Star Wars-producten zullen vanaf heden onomstotelijk deel uit gaan maken van het Star Wars-universum. Dit zal vanzelfsprekend ook betrekking hebben op de aankomende games van EA, die met de help van Amy Hennig worden ontwikkeld.

  1.   
    Tadao's avatar

    Ik denk dat zeldzame comics van die Expanded Universe dan eerst even iets minder waard worden en dan een gigantische waarde zullen krijgen

  2.   
    firehopper211's avatar

    Alle zij-verhalen die tot nu toe in het verleden zijn verschenen, blijven voor mij altijd een onderdeel dat in het Star Wars universum gewoon is gebeurd, dus ik ben het er niet helemaal mee eens. Tuurlijk, sommige bevatten nou eenmaal niet de held(en) uit de films, maar dat maakt helemaal niks uit.

    Wat er in de toekomst allemaal gaat komen, moet ik maar beschouwen zoals het gezegd is.

  3.   
    EmDee-Gee's avatar

    Dit roept natuurlijk alleen maar weer meer vragen op dan antwoorden. Hoe zit het dan bijvoorbeeld met karakters die uit de Expanded Universe hun intrede hebben gemaakt in de canon, zoals de Outrider, Aayla Secura en Quinlan Vos? Ze maken Star Wars steeds meer kapot, jongen, eerst al met The Clone Wars, die vrolijk over alle Expanded Universe heen walste met een ongeloofwaardigere “canon”, en nu gaat datzelfde na episode 6 nog een keer gebeuren met 7, 8 & 9. Vreselijk. Filmpje is wel wat hoopvoller by the way, met dat ze er wel weer één verhaal van willen smeden. Daar waren ze vóór The Clone Wars ook prima mee bezig, maar ja, toen kwam dat dus tussendoor. Ben benieuwd wat ze er nog van kunnen maken na alle chaos van de afgelopen jaren.