92 procent van alle verkochte pc-games is digitaal

Dat digitale pc-games ongekend populair zijn is wel duidelijk. Steam doet het al jaren bijzonder goed, de vele uitverkopen zorgen bij menig gamer voor een gigantische backlog en ook EA’s online platform Origin kan op een groep trouwe gebruikers rekenen.

Volgens onderzoek van onderzoeksbureau DFC Intelligence was in 2013 maar liefst 92 procent van alle verkochte pc-games digitaal. De verwachting is dat dit hoge aantal alleen nog maar meer toe zal nemen. Consoles volgen op gepaste afstand. De PlayStation en Xbox breiden hun digitale aanbod steeds meer uit, maar het verkopen van fysieke exemplaren in winkels blijft voor de consoles nog de belangrijkste inkomstenbron.

Koop jij ook bij voorkeur digitaal je games? Of heb je liever een doosje en een schijfje in huis? Laat het weten in de reacties!

  1.   
    WoKingNL's avatar

    Tegenwoordig is digitaal toch echt wel de way to go voor mij, kan vaak 1.5 of 2 games kopen voor de prijs van 1 fysieke copy in de winkel. Hoogstens ga ik af en toe nog boxed voor een collectors edition maar dat heb ik al een tijd niet meer gedaan.

  2.   
    Thijs.'s avatar

    verschilt heel erg per game, ik vind de doosjes van blizzard games altijd mooi dus die haal ik toch liever in de winkel om aan me collectie toe te voegen (:
    dat geld natuurlijk ook voor limited editions/ collectors etc..
    maar naast dat koop ik ook redelijk wat games in steam, volgens mij heb ik een lijstje van 200 op mijn steam account 🙄

  3.   
    sksk55's avatar

    ik koop liever in de winkel maar sommige games kan je niet in de winkel kopen dus moet het wel digitaal

  4.   
    SonyBoy's avatar

    PC Games maakt mij geen ruk uit, die koop ik gewoon digitaal. Voor mijn Xbox’je ga ik echter vrijwel altijd voor een fysiek exemplaartje, maar misschien komt dat ook wel doordat de digitale prijzen daarop soms wel 2-3x duurder zijn als de spellen nieuw uit de winkel. En dan heb je ook nog de keuze om tweedehands spellen te kopen waartegen de digitale diensten van de consoles helemaal geen schijn van kans meer maken!

  5.   
    MC TiM's avatar

    Ik ben niet zo’n PC-gamer, meer een casual console type. Maar zoals Xboxfan boven mij aangeeft, consolegames zijn doorgaans altijd goedkoper te verkrijgen fysiek dan digitaal. Ten minste, xbox marketplace hanteert absurde prijzen. Tweedehands zijn ze helemaal voor een prikkie verkrijgbaar. Hier moet wel wat aan veranderen wil er digitaal wat meer worden verkocht op consoles. Net als dat DLC, soms essentieel, vrijwel altijd dezelfde prijs blijft. Waardoor je bijvoorbeeld een game koopt voor dezelfde prijs als één DLC-pakket. De verhouding komt dan een beetje scheef te liggen.

    Voor PC-games worden, zover mijn kennis daarin strekt, wel scherpe prijzen gehanteerd voor digitale exemplaren. Dan is het natuurlijk een gemakkelijkere afweging. Neemt niet weg dat ik 92% wel een heel hoog aantal vind, waarbij ik ook enigzins bedenkingen heb. Met zo een hoog digitaal verkocht aantal, zouden er dan niet bakken met games in de winkel e.d. moet blijven liggen? Of is de markt hier al op ingespeeld? Dan heb je weer dat je amper een fysieke PC-game in de schappen moet zien liggen. Heb eerder het idee dat de gekozen groep voor deze steekproef wellicht niet helemaal representatief is, maar dat neemt niet weg dat gesteld kan worden dat een merendeel van de PC-games digitaal worden verkocht. Nogmaals, ben niet thuis in de PC-game wereld, dus wellicht heb ik daardoor wel een vertekend beeld.

  6.   
    Goldcobra's avatar

    Xboxfan schreef, "PC Games maakt mij geen ruk uit, die koop ik gewoon digitaal. Voor mijn Xbox’je ga ik echter vrijwel altijd voor een fysiek exemplaartje, maar misschien komt dat ook wel doordat de digitale prijzen daarop soms wel 2-3x duurder zijn als de spellen nieuw uit de winkel. En dan heb je ook nog de keuze om tweedehands spellen te kopen waartegen de digitale diensten van de consoles helemaal geen schijn van kans meer maken!"

    Helemaal mee eens. Op PC is het 9 van de 10 keer goedkoper om games digitaal te kopen, op console is dat precies tegenoveresteld.

  7.   
    Flawleagle's avatar

    WoKingNL schreef, "Tegenwoordig is digitaal toch echt wel de way to go voor mij, kan vaak 1.5 of 2 games kopen voor de prijs van 1 fysieke copy in de winkel. Hoogstens ga ik af en toe nog boxed voor een collectors edition maar dat heb ik al een tijd niet meer gedaan. "

    plus je raakt je spellen nooit kwijt, zelfs als je een nieuwe harde schijf koopt want alles staat op je steam/origin.

    en idd de prijzen zijn geweldig.

    win win voor iedereen lijkt mij

  8.   
    H4RDSTYLE's avatar

    Voor de prijzen die je moet betalen voor een fysieke copy van een game, kan je vaak meerdere digi games binnenhalen. Logisch dat zo’n grote percentage verkochte games digitaal is gedaan.

  9.   
    Hitman047's avatar

    Vraag me toch af waar die cijfers vandaan komen.

    Valve geeft deze info nooit vrij. 😳

  10.   
    Gajes859's avatar

    Ik heb wel een keer een game digitaal gekocht, maar die kwam een half jaar later toch op disc uit. Toen heb ik hem alsnog gekocht. Voor mij alleen nog maar op schijf.

  11.   
    FireBallz's avatar

    is digitaal dat je geen doosje met handleiding ofzo krijgt? Al mn Pc games koop ik gewoon in een doosje, zoveel boeit het me niet

  12.   
    SonOfTorture's avatar

    Digitaal is inderdaad dat je alleen een serial code koopt die je kan verzilveren om de game te downloaden:)