Feministische gamer Anita Sarkeesian zegt speech af wegens doodsbedreiging

Anita Sarkeesian, een actieve blogger van Femenist Frequency, zou vandaag een speech houden bij de Utah State University over de onderdrukking van vrouwen in de game-industrie, maar heeft deze afgezegd wegens doodsbedreigingen. De universiteit kreeg op dinsdag een anonieme email van een student, waarin stond dat de speech zou uitlopen op een van de dodelijkste school shootings ooit van Amerika. Ondanks deze mail wilde de universiteit de speech niet afzeggen, omdat er genoeg beveiliging aanwezig zou zijn. Sarkeesian was het hier echter niet mee eens, gezien je volgens de wet in Utah een wapen bij je mag dragen, al mag het niet openlijk. Naast deze mail heeft ze meerdere doodsbedreigingen gekregen, waarvan veel ook te maken zouden hebben met GamerGate.

GamerGate is een online beweging die zich vooral druk maakt over de ethiek van game journalisme en de ‘identiteit’ van gamers, maar wordt vooral geassocieerd met seksisme. Een aantal vrouwelijke ontwikkelaars zoals Brianna Wu en Zoe Quinn zijn al, mede door deze beweging, hun huis uit gejaagd. Ondanks dat veel volgers van GamerGate niet aan deze praktijken meedoen, linken veel mensen het toch snel met misogynie, in de volksmond beter bekend als vrouwenhaat.

Eerder dit jaar werd Zoe Quinn, ontwikkelaar van de aparte indie-game ‘Depression Quest’, beschuldigd van een seksuele relatie met een gamejournalist van Kotaku, in ruil voor een goede review van haar game. Het is al aangetoond dat dit niet klopt, maar dit heeft wel gezorgd voor de discussie rondom de relatie tussen de makers van games en de gamejournaille. De mensen die zich aansluiten bij GamerGate zijn van mening dat door deze relaties de artikelen niet meer objectief zouden zijn.

  1.   
    ShadyXL's avatar

    Doodsbedreiging gaat veel te ver..

  2.   
    DonPulliany's avatar

    Beetje triest ja

  3.   
    Leukste's avatar

    ShadyXL schreef, "Doodsbedreiging gaat veel te ver.."

    Ja, er zijn nog steeds dingen in de wereld die ons verbazen. Of die wij verafschuwen. Maar bij sommige groepen is het nog steeds niet normaal dat iedereen ongeacht geslacht of afkomst gelijk behandeld wordt.

  4.   
    WoKingNL's avatar

    Ik vroeg me al af wanneer het hier een keer voorbij zou komen. Ik heb altijd heel veel moeite met me inleven in de mensen die dit soort dingen op internet gooien, ze moeten wel heel erg gefrustreerd en onzeker zijn om zo op mensen in te hakken.
    Nu heb ik veel dingen gelezen over anita en dergelijke en heb je in de comment secties van verschillende websites hele discussies of ze aandacht wil door het gebruik van misinformatie en dergelijke. Wat natuurlijk allemaal een beetje onzin is maar gamersnet kennende komt dat wel goed 😛

  5.   
    irubenox's avatar

    Maar ff serieus. Ik vind het best wel cool dat steeds meer meiden lol zien in gamen. En daar op haten? Mannen die nog in 18e eeuw leven waar we vrouwen onderdrukten? Moet niet kunnen

  6.   
    420blazeit's avatar

    Opzouten met dat soort domme dozen, doodsbedreigingen gaan wel ver maar dit is denk ik de enige taal die ze snapt.

  7.   
    Metalhead95's avatar

    420blazeit schreef, "Opzouten met dat soort domme dozen, doodsbedreigingen gaan wel ver maar dit is denk ik de enige taal die ze snapt."

    Echt eh..Zal wel weer zo’n jank wijfie zijn die mannen wilt sterilisere 😕

  8.   
    Fabianb's avatar

    Jullie sporen echt niet. Het zou er alleen maar gezelliger op worden als meer vrouwen gaan gamen. Het zijn juist de vrouwen waar je tegenwoordig leuk mee kan gamen (vooral online), sommige mannen daarentegen komen rechtstreeks uit een grot. Vooral ook de twee comments boven mij, wat een malloten. Schaam jullie. Jullie maken de game wereld ten schande.

  9.   
    QTxJess's avatar

    Dat geeft toch wel weer enig vertrouwen, WoKingNL, irubenox en Fabianb (:
    Sarkeesian is geen mannenhater, ze laat alleen zien dat vrouwen vaak eenzijdige rollen toegewezen krijgen in games. Ik geloof dat ze zelf ook toegeeft dat er ook games zijn waarin dit niet gebeurd en dat in een serie zoals Super Mario het gewoon de formule van de game is, maar vaak zijn vrouwen wel de beloning voor de mannelijke held.
    Ik vind het jammer dat er een groep gamers is die zo tegen vrouwen zijn, dat ze ze gewoon weer wegjagen, maar vervolgens wel jammeren dat ze geen vriendin kunnen krijgen omdat ze zoveel gamen en vrouwen vinden dat niet leuk.
    Maar gelukkig zijn er ook meeer dan genoeg mannelijke gamers die wel lief zijn, zoals in de reacties wel is gebleken. Daarbij zijn de heren van GamersNET ook schatjes haha, respect voor jullie allen 😀
    (toegegeven, ja, meiden die doen alsof ze games leuk vinden om populair te doen zijn irritant. Maar duw niet elke meid die gamen leuk vind meteen in het hokje ‘gamergirl’ of ‘fake geek girl’)

  10.   
    WoKingNL's avatar

    Mee eens, ik heb de laatste tijd bergen aan artikelen over dit onderwerp gelezen. Het is een bizar iets, vooral het gamergate gebeuren is erg jammer aangezien het niet zo malicious was aan het begin. Vooral omdat er geen leiding in zat was er heel makkelijk misbruik van te maken door mensen dus krijgen we dit.

    Ik heb een paar videos van anita gekeken die voorbeelden gaven van bepaalde problemen in games, hierin waren sommige wel heel erg cherry picked die in mijn mening niet heel erg relevant waren maar dat neemt niet weg dat het voor het grootste gedeelte wel waar is.

    Om eerlijk te zijn had ik nooit verwacht dat deze shitstorm zou voortkomen uit wat losse nieuwsberichtjes over Zooey Quinn (sp?) een tijd terug. Helaas ben ik bang dat er geen goede manier is om de huidige situatie rond gamergate nog te redden, het is een te grote clusterfuck geworden waardoor mensen beter een nieuw gecoördineerd movement kunnen beginnen dan zich hieraan vasthouden.

    Ik had de twee bovenstaande comments niet verwacht op gamersnet, maargoed zolang de overgrote meerderheid maar begrijpt waar het over gaat en dat er een dergelijk probleem is. 🙂

  11.   
    420blazeit's avatar

    Fabianb schreef, "Jullie sporen echt niet. Het zou er alleen maar gezelliger op worden als meer vrouwen gaan gamen. Het zijn juist de vrouwen waar je tegenwoordig leuk mee kan gamen (vooral online), sommige mannen daarentegen komen rechtstreeks uit een grot. Vooral ook de twee comments boven mij, wat een malloten. Schaam jullie. Jullie maken de game wereld ten schande."

    Nou wat schaam ik me diep dat ik de gamewereld ten schande breng, dat is best een big deal zeg! *proest*
    Geloof je serieus dat vrouwen niet gelijk zijn aan mannen? En nog belachelijker, geloof je dat dat zo is in de gameindustrie?