Ontwikkelaar Far Cry 4: 1080p is niet belangrijk, de ervaring wel

Dankzij de nieuwste consoles van Sony en Microsoft is de hype rondom wel of niet een 1080p-resolutie weer flink opgelaaid. Volgens Alex Hutchinson, creative director van Far Cry 4, is het hele fenomeen 1080p niet belangrijk. Het draait om de ervaring. Hoe leuk, bijzonder, nieuw en fris een game aanvoelt.

Hutchinson vertelde dat het vreemd is als mensen zich druk maken over 1080p of niet, terwijl ze wel met veel plezier retro-games spelen:

It’s certainly not something I care about in a game. It feels weird to me that people are cool about playing a sort of retro pixel game, and yet the resolution somehow matters. It’s like: is it fun, is it interesting, is it new, is it fresh, are there interesting questions?

With the 4K TVs and things – somebody was telling me that with a 4K TV, to even see it, your living room has to be big enough to sit like 12 feet from the screen. I don’t know the exact numbers, but it starts to get a little crazy. I’m just in it for the experience, I’ll play a SNES game if it’s cool.

Volgens Hutchinson hebben games tot dusver goed verkocht vanwege de ervaring, niet vanwege visuele prestaties. Zo vergelijkt hij de miljardenfranchise Call of Duty met de grafische krachtpatsers van ontwikkelaar Crytek. Terwijl Call of Duty visueel de mindere is, weet de franchise gigantisch goed te verkopen, terwijl de Crysis-games geen hele grote klappers waren:
If our thing is ‘woo, the same exact thing you had before, at twice the resolution, instead of a new thing’… A new spin or an evolution, I think is much more interesting. I think experiences have been selling them, and that’s your challenge, if you don’t have a new cool experience, or a social experience – like Call of Duty sells consoles, even though art-wise, it’s not exactly… like Call of Duty to Crytek’s games, one sells a metric s**t-ton and the other doesn’t.
Is het behalen van de 1080p-grens voor jou belangrijk? Of draait het inderdaad puur om de ervaring? Laat het weten in de reacties!

  1.   
    3333/3333's avatar

    Ontwikkelaars die geen 1080p kunnen behalen vertellen ons dat resolutie niet belangrijk is en zij die hun game niet op 60 fps kunnen laten draaien vertellen ons dat framerate niet belangrijk is. De communicatie van Ubisoft naar de gamers wordt steeds doorzichtiger.

    Kwam gisteren toevalllig deze toepasselijke qoute van een hoge PlayStation baas tegen, vorig jaar november:

    There are two words you’re going to hear a lot of when it comes to PS4 and together, they change the game:
    1080p
    60fps

  2.   
    Supermanneke's avatar

    Erik Rommel schreef, "Ontwikkelaars die geen 1080p kunnen behalen vertellen ons dat resolutie niet belangrijk is en zij die hun game niet op 60 fps kunnen laten draaien vertellen ons dat framerate niet belangrijk is. De communicatie van Ubisoft naar de gamers wordt steeds doorzichtiger.
    Kwam gisteren toevalllig deze toepasselijke qoute van een hoge PlayStation baas tegen, vorig jaar november:

    There are two words you’re going to hear a lot of when it comes to PS4 and together, they change the game:
    1080p
    60fps"

    Maar als een game als Pacman op 4k en 120fps draait, maakt het de game niet per sé beter of mooier. ’t Is ook niet alleen de schuld van de ontwikkelaars. Sony (en Microsoft in mindere mate) marketen hun consoles alsof ze 1080p met 60fps kunnen draaien, zonder hard in te leveren op details. De hardware is gewoon ook niet heel erg krachtig.

  3.   
    3333/3333's avatar

    Mee eens, de hardware maakt het erg lastig. Evenals de vraag van gamers naar betere graphics, dan moet je uiteindelijk gewoon inleveren op resolutie en framerate.

    Het is dan wel fout om te beweren dat dit een geval van ‘gameplay is belangrijker dan graphics’ is. Resolutie en framerate leveren juist een bijdrage aan de gameplay wanneer deze goed zijn. Ubisoft draait het verhaal om, zij hebben zich veel op de grafische pracht gefocust *watchdogs trailer* waardoor dit soort zaken lastig te behalen worden. En nu vertellen zij wat gamers wel en niet belangrijk moeten vinden, beetje hypocriet.

  4.   
    GENERAL_DS's avatar

    Heb laatst Battlefield 4 gespeeld op 5760×1080 😉
    Echt best wel vet 8)

  5.   
    Thabigmanx's avatar

    I verhaaltjes dat bedrijven uit hun duim zuigen voor pr neem ik al langer niet meer serieus. Geef mij maar gameplay dat ik voor mezelf kan zien en daar geef ik voor mezelf een oordeel

  6.   
    Andrevantoever's avatar

    In deze tijd wanneer de technologie eigenlijk al zo ver is vind ik zelf dat een game gewoon op 1080p moet kunnen draaien. Daarnaast ben ik er wel mee eens dat de ervaring belangrijker is dan een bepaalde resolutie. Met dat geld wat ze er aan gaan verdienen kunnen ze ook wel investeren in mensen die bezig kunnen gaan aan die resolutie.

  7.   
    Hillianii's avatar

    Ja en ik woon op Mars, gvd 👿

  8.   
    Dannytjuh's avatar

    60fps 1080p zou de standaard moeten zijn in 2014 maar dit is niet het geval want de consoles lopen zwaar achter op de pc’s en dat is nou eenmaal een feit. Klagen is zo kinderachtig. Bek dicht en gamen.

  9.   
    FireBallz's avatar

    geen vereiste, kies eerder voor een game met 900p en een supertoffe game dan een game met 1080p en die iets minder leuk is. 😛

  10.   
    D_Dog's avatar

    “1080p is niet belangrijk, de ervaring wel”

    Amen. Al dat gezeik over resoluties en framerates komt de strot uit.
    Ja en? Wil je super graphics en crappy gameplay dan? Draait het echt allemaal om die resolutie hoger of die 60fps?
    Neen.
    Lijkt wel of kids nowadays alleen nog maar het mooiste van het mooiste willen spelen, en niet de leukste van het leukste.

  11.   
    GBA43's avatar

    D_Dog schreef, "”1080p is niet belangrijk, de ervaring wel”
    Amen. Al dat gezeik over resoluties en framerates komt de strot uit.
    Ja en? Wil je super graphics en crappy gameplay dan? Draait het echt allemaal om die resolutie hoger of die 60fps?
    Neen.
    Lijkt wel of kids nowadays alleen nog maar het mooiste van het mooiste willen spelen, en niet de leukste van het leukste."

    En drie keer raden wie hier onder andere aan schuldig is..? Juist de gamer en de sites/media waar deze gereviewed worden.
    Is je het nooit opgevallen dat een top game veel pluspuntjes krijgt, en het enige minpunt bijvoorbeeld is: “Grafisch niet geweldig”
    Wat de ontwikkelaar aangeeft is toch logisch, soms moet je ook gewoon over bepaalde dingen heen kunnen kijken, het zou geen ruk uit mogen maken of het nou 1080p of 900p is, als de gameplay daar tegenover wel goed is.

  12.   
    DeAdSeYe's avatar

    D_Dog schreef, "”1080p is niet belangrijk, de ervaring wel”
    Amen. Al dat gezeik over resoluties en framerates komt de strot uit.
    Ja en? Wil je super graphics en crappy gameplay dan? Draait het echt allemaal om die resolutie hoger of die 60fps?
    Neen.
    Lijkt wel of kids nowadays alleen nog maar het mooiste van het mooiste willen spelen, en niet de leukste van het leukste."

    Hoe vaak moeten we jou vertellen dat frames per seconde de gameplay wel degelijke beïnvloed!
    Als het jou niks boeit, ga je toch games spelen op 10FPS! 😆

    We praten hier over de nieuwste generatie console’s, die nog niet eens volledig 1080p kunnen weergeven met een matige FPS. Al dat gezeur over mensen die nog niet eens weten wat het allemaal inhoud! 🙄

    Zal nog een schepje erboven op doen: The Glorious PC gaming master race! 😆

    Komop man, deze discussies kan ik toch niet meer serieus noemen. Gamers klagen wel altijd het hardste wanneer een spel bagger loopt of de pixels kunt tellen, maar met dit boeit het opeens niet meer. Wat een hypocriete wereld leven we in man!………

  13.   
    gamepower's avatar

    echt voor mijn maakt dat geen reet uit, ik heb een smartTV die automatische zijn beelden upscaled naar 1080p, ik heb zelfs op een oude DVD prachtig beeld! mensen met een PC moeten ook investeren om de pc goed te laten lopen, bij een console is dat niet anders als je altijd goed beeld wil hebben moet je het juiste materiaal hebben, dat is bij alles zo, mijn 2de hobby is RC cars zonder het juiste materiaal hang je ook ergens achteraan rond te rijden, elke hobby kost nu eenmaal geld….. maar steeds dat gerommel over 1080p en 60FPS hangt mijn toch wel het strot uit

  14.   
    Moon-Hero's avatar

    Hier gaan we weer….

  15.   
    GrijzeVos's avatar

    1080p heeft wel inpact op de ervaring lol, ze spreken zichzelf tegen.