Windows 10 verschijnt 29 juli; gratis upgrade nu aan te vragen

Het hoge woord is eruit: Windows 10 verschijnt 29 juli 2015 in 190 landen, waaronder Nederland. Middels een persbericht vanuit ontwikkelaar Microsoft werd het heugelijke nieuws verspreid. Zoals beloofd kunnen alle (ook de minder legitieme) Windows 7- en Windows 8-gebruikers gratis overstappen naar Windows 10, waarvoor de mogelijkheid tot 29 juli 2016 wordt geleverd om de stap te maken. Om deze gratis update te kunnen ontvangen, dient men zich aan te melden voor het Windows 10 Upgrade-programma.

Als speerpunten heeft Windows 10 meer personalisatie-mogelijkheden, de terugkeer van het na Windows 7 verdwenen Start-menu en betere integratie met je andere Windows-apparaten. Apps moeten bijvoorbeeld crossmediaal werken tussen pc, tablet en telefoon en middels Windows 10 kunnen gamers hun Xbox One-games naar hun Windows-apparaten streamen. Windows 10 bevat verder verbeterde ondersteuning voor zowel touch- als toetsenbord-input, waarmee het besturingssysteem zich meer moet richten op zowel smartphones en draagbare tablet als oude, vertrouwde desktops.

Bijgeleverd met Windows 10 wordt Microsofts compleet nieuwe browser Microsoft Edge en een aantal productieve applicaties in de nieuwe Universal Windows-serie. Om een beetje veiligheid bij het gebruik te verzekeren zijn ook Windows Hello, Microsoft Passport en Windows Defender inbegrepen.

Ga jij de gratis overstap naar Windows 10 uitproberen of blijf je voorlopig nog je huidige besturingssysteem gebruiken? Wij zijn benieuwd! Laat ons je verwachtingen voor Windows 10 weten.

  1.   
    Supermanneke's avatar

    Ik ga het sowieso doen, alleen al voor de belofte van DirectX 12 ;). De rest is leuk en aardig, maar interesseert me niet echt.

  2.   
    Mandamo's avatar

    Zoals beloofd kunnen alle (ook de minder legitieme) Windows 7- en Windows 8-gebruikers gratis overstappen naar Windows 10 om daar tot 29 juli 2016 gebruik van te maken.

    Je kan gratis voor een jaar overstappen en dan gebruik blijven maken van Windows 10? Of moet je na 29 juli 2016 beginnen met betalen?

  3.   
    MikeGevers's avatar

    Mandamo schreef, "

    Zoals beloofd kunnen alle (ook de minder legitieme) Windows 7- en Windows 8-gebruikers gratis overstappen naar Windows 10 om daar tot 29 juli 2016 gebruik van te maken. "

    Je kan gratis voor een jaar overstappen en dan gebruik blijven maken van Windows 10? Of moet je na 29 juli 2016 beginnen met betalen?

    Volgens eerdere berichtgeving van Microsoft, kun je Windows 7/8 tot één jaar na release upgraden. Ofwel: je kunt tot 29 juli 2016 gratis upgraden, daarna moet je voor de upgrade betalen. Maar als je eenmaal de upgrade binnen hebt, blijft Windows 10 gratis 🙂

    Ik kan echt niet wachten op DirectX 12 😀 En ik hoop verder dat de support voor muis en toetsenbord inderdaad beter is dan voorheen. Ook ben ik eigenlijk wel nieuwsgierig naar die nieuwe browser. Zou hij écht beter zijn dan Internet Explorer? Slechter kan in ieder geval niet 😛

  4.   
    3333/3333's avatar

    Ja informatie klopt niet. Je krijgt geen gratis licentie voor 1 jaar, je krijgt 1 jaar om een gratis licentie te claimen. Dit is overigens al vrij lang bekend.

  5.   
    Tom's avatar

    Erik Rommel schreef, "Ja informatie klopt niet. Je krijgt geen gratis licentie voor 1 jaar, je krijgt 1 jaar om een gratis licentie te claimen. Dit is overigens al vrij lang bekend.
    "

    In het persbericht stond “Consumenten hebben een jaar de tijd vanaf 29 juli 2015 om te profiteren van de gratis update.” Maar heb ’t nog eens nagekeken, maar je hebt inderdaad gelijk. Zal het even aanpassen. Dank voor de oplettendheid.

  6.   
    DeAdSeYe's avatar

    Directx 12 en de terugkerende taakbalk zijn voor mij 2 redenen om over te stappen. Maar Windows 10 heeft één grote nadeel, Microsoft kijkt met jou mee.

    Met Windows 10 heb je helemaal geen privacy meer. Microsoft kijkt gewoon mee wat jij doet, wat je installeert, wat jij opstart of wat jij bezoekt. Al installeer je chrome, of wat dan ook, kunnen ze altijd nog meekijken.

    Microsoft verzamelt alle informatie van jou, zelfs van foto’s die je eventueel op je PC hebt staan. Dat is nog niet
    alles, zelfs wat jij typt en jou stem wanneer je een microfoon hebt aangesloten.
    Hopelijk is dit alleen bij de preview build.

    http://www.theinquirer.net/inquirer/news/2373838/microsofts-windows-10-preview-has-permission-to-watch-your-every-move

    http://www.forbes.com/sites/gordonkelly/2014/10/06/windows-10-spying/

    http://www.theregister.co.uk/2014/10/07/windows_10_data_collection/

  7.   
    Tom's avatar

    DeAdSeYe schreef, "Directx 12 en de terugkerende taakbalk zijn voor mij 2 redenen om over te stappen. Maar Windows 10 heeft één grote nadeel, Microsoft kijkt met jou mee.
    Met Windows 10 heb je helemaal geen privacy meer. Microsoft kijkt gewoon mee wat jij doet, wat je installeert, wat jij opstart of wat jij bezoekt. Al installeer je chrome, of wat dan ook, kunnen ze altijd nog meekijken.
    Microsoft verzamelt alle informatie van jou, zelfs van foto’s die je eventueel op je PC hebt staan.
    http://www.theinquirer.net/inquirer/news/2373838/microsofts-windows-10-preview-has-permission-to-watch-your-every-move
    http://www.forbes.com/sites/gordonkelly/2014/10/06/windows-10-spying/"

    Mja, dat doen alle bedrijven en (overheids)instanties vandaag de dag toch wel. Kan mij het schelen. We leven in tijden die steeds meer draaien om data en informatie. Google kijkt mee, de AIVD kijkt mee en Apple natuurlijk net zo goed, is ook alleen maar logisch vanuit hun positie. Als je niet wil dat iemand je kan zien moet je in een hutje op de hei zonder communicatie gaan leven, jagend op je eigen voedsel.

  8.   
    tijn80's avatar

    Ik wacht sowieso de 1e (security-)patch af. Ervaring leert dat dat verstandiger is 😉

  9.   
    DeAdSeYe's avatar

    Tom schreef, "

    ”DeAdSeYe” schreef, "…"

    Mja, dat doen alle bedrijven en (overheids)instanties vandaag de dag toch wel. Kan mij het schelen. We leven in tijden die steeds meer draaien om data en informatie. Google kijkt mee, de AIVD kijkt mee en Apple natuurlijk net zo goed, is ook alleen maar logisch vanuit hun positie. Als je niet wil dat iemand je kan zien moet je in een hutje op de hei zonder communicatie gaan leven, jagend op je eigen voedsel. "

    Wat een rare opmerking, omdat ik niet wil dat Microsoft mijn stem opneemt of mijn foto’s bekijkt, moet ik op een heide gaan wonen en zelf op mijn voedsel gaan jagen.

    Dit is volkomen onzin!

    Er zijn grenzen en die blijkt Microsoft nu te overschrijden. Van mij mogen ze gerust een aantal dingen weten, maar echte privacy dingen zoals foto’s, mijn stem (laten we zeggen wat gevoelig kan liggen) bekijken en opnemen gaat toch wel echt te ver.

    Laat ik het anders zeggen, nu zal Microsoft niet rare dingen gaan doen maar als Microsoft zo makkelijk erbij kan komen, kan iemand anders dat ook. Straks horen we weer hoeveel gegevens zijn uitgelekt, of dat een verbinding onveilig is wat voor backdoors zorgt.

    Ergens moet een grens getrokken worden en Microsoft hoeft echt geen verjaardag foto’s of mijn geboorte te zien (even als voorbeeld). Nou heb ik die niet op mijn PC staan maar op een externe HDD met allemaal gescande foto’s van vroeger.

    Zo gauw ik die dus aansluit, kan Microsoft al die foto’s zien. Sorry, maar dat gaat me toch iets te ver hoor. Ze mogen best mijn naam, leeftijd en welke games ik speel of zoekopdrachten weten. Maar sommige dingen moeten eenmaal privé blijven, iets waar jij schijnbaar geen voorstander van bent. Want je geeft daar een vrij makkelijke opmerking over..

    Dus jij hebt er geen problemen mee dat bedrijven al jou informatie claimen, jou foto’s, jou stem, jou gezicht etc. Maar straks wel zeuren als er iets gebeurd of dat bedrijven hierdoor te veel macht naar zich zelf toe eigenen wat Facebook al te graat wilt doen!

  10.   
    Tom's avatar

    Privacy is best tof, maar met de manier waarop de maatschappij steeds deelbaarder en digitaler wordt, hebben we dat principe voor een groot deel al uitgezwaaid. Op den duur zullen alle besturingssystemen, websites en apps altijd steeds wat meer informatie uit je los proberen te rukken, en uiteindelijk moeten wij mee met die nieuwe technologieën. Ik snap dat het doemdenken is, maar op een gegeven moment kunnen je daar niet meer onderuit. Je geboortefoto’s sla je toch een keer op in de cloud of sluit je aan op een computer verbonden met het internet, er zijn genoeg partijen die daar al jaar en dag bij kunnen, mochten ze dat willen. Windows doet het nu, maar Facebook is er al langer openlijk mee bezig en alle andere bedrijven volgen gretig op de queeste naar meer informatie.

    En de opmerking over het hutje op de hei betreft natuurlijk andere manieren waarop bedrijven meekijken. Banken, supermarkten en andere instanties verzamelen zo veel mogelijk data om een profiel van je te schetsen. Daar ben je je privacy dus ook allang kwijt. Echte privacy bestaat allang niet meer in dit era. Als je echt wil dat je die foto’s privé houdt, zet je ze sowieso nooit op een computer en houd je die kiekjes lekker in een fotoalbum.

  11.   
    DeAdSeYe's avatar

    Ligt dat niet gedeeltelijk ook bij ons?

    Wij trappen toch ook overal in, en wanneer we erin trappen gaan ze het nog erger toepassen. Als we nou eens met z’n alle geen Windows 10 aanschaffen door deze privacy schending, moet je eens kijken hoe snel Microsoft dit eruit sloopt…..

    Het is niet mee gaan met technologieën, het is meegaan in andermans hebzucht en macht. Je kunt ook meegaan in technologieën zonder al teveel privacy schending.

    En album, tjah die heb ik ook nog maar foto’s vergaan nu eenmaal of er zou een keer brand uitbreken. Nu heb ik ze staan op een HDD die in een brand veilig brandkluis ligt van bijna 500 kilo.. Daar liggen ook de albums in, maar die vergaan gewoon naar een tijd.

  12.   
    3333/3333's avatar

    Als ze meekijken zal het ze vast niet om je vakantiefoto’s gaan, meer over je surfgedrag of welke functies/programma’s/hardware je gebruikt. Dat is informatie waar ze wat aan hebben.

    Maar laten we het afwachten, dat ze meekijken in de preview versie is niet per definitie een slechte zaak. Die informatie gaat ook gebruikt worden om in de uiteindelijke release beter ingespeeld te zijn op de eisen van de gebruikers.

    Maar als ze meekijken, liever een bedrijf dat veel van me weet dan een overheid.

  13.   
    Tom's avatar

    Als Microsoft het niet doet, doet een andere partij het wel. En boycotten heeft tot dusver weinig nut gehad. Iedereen upload nog lekker al z’n partypics naar Facebook, ook al hebben die eerlijk toegegeven foto’s mogelijk door te verkopen aan reclamebedrijven.

    Maar ja, we hebben het er zelf naar gemaakt. Onze constante drang om meer informatie te ontvangen en te delen maken het dat we onszelf een Big Brother smeden. Informatie is geld en al onze informatie laten we op de vrije loop op het internet. Natuurlijk willen grote partijen daarmee hun slagje slaan. Kapitalisme in ‘the digital era’, driewerf hoezee!

    Niet dat ik daar fel voorstander van ben, maar we hoeven er toch ook niet overdreven bang voor te zijn. Ik heb een leuke tijd met mijn vriendin gehad terwijl een draaiende Xbox One met Kinect ons aankeek. Alsof dat nu in op een beamer in Microsofts projectzalen wordt gedraaid om beoordeeld te worden. 😛

  14.   
    PSPfreaky's avatar

    Ik vind de titel toch een beetje verkeerd. Het lijkt alsof je Windows 10 een jaartje kan gebruiken als je het nu aanvraagt.

  15.   
    ShadyXL's avatar

    Ik gebruik W10 al een tijdje en ik ben er wel tevreden mee. Ik zal dus eindelijk officieel afscheid nemen van W7 op de releasedag.

  16.   
    Kamelot2's avatar

    Zo aangemeld:P Ben benieuwd:D

  17.   
    GBA43's avatar

    Dat betekend dat Microsoft nog ruim 2 maanden heeft om alles op te poetsen.

    Wat ook wel nodig is, want er zitten nog een aantal vervelende kinderziektes in, vooral een aantal AMD bugs.

    Ik kijk wel uit naar de release, Directx12 zou volgens de benchmarks toch een fps boost moeten geven (Al gaat het maar om een klein aantal procent)

  18.   
    thom.seagal's avatar

    de link werkt niet meer

  19.   
    Tom's avatar

    thom.seagal schreef, "de link werkt niet meer"

    Hier werkt ie nog prima?

  20.   
    Rijstekorrel's avatar

    DeAdSeYe schreef, "Directx 12 en de terugkerende taakbalk zijn voor mij 2 redenen om over te stappen. Maar Windows 10 heeft één grote nadeel, Microsoft kijkt met jou mee.
    Met Windows 10 heb je helemaal geen privacy meer. Microsoft kijkt gewoon mee wat jij doet, wat je installeert, wat jij opstart of wat jij bezoekt. Al installeer je chrome, of wat dan ook, kunnen ze altijd nog meekijken.

    Microsoft verzamelt alle informatie van jou, zelfs van foto’s die je eventueel op je PC hebt staan. Dat is nog niet
    alles, zelfs wat jij typt en jou stem wanneer je een microfoon hebt aangesloten.
    Hopelijk is dit alleen bij de preview build.

    http://www.theinquirer.net/inquirer/news/2373838/microsofts-windows-10-preview-has-permission-to-watch-your-every-move
    http://www.forbes.com/sites/gordonkelly/2014/10/06/windows-10-spying/
    http://www.theregister.co.uk/2014/10/07/windows_10_data_collection/"

    Ze hebben al lang en breed bekend gemaakt dat dit alleen bij de beta is, zelf test w10 ook maar niet zo tevreden over start menu en alle notificaties steeds.
    Ik ga mijn laptop en pc wel upgraden en dan gaan ze toch weer uit, met mijn Mac heb ik hier geen last van.