Consoles worden goedkoper door nieuw akkoord WTO

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft een nieuw akkoord bereikt over het schrappen van de importtarieven van ongeveer 200 technologische producten, waaronder gaming consoles. Als gevolg zullen consoles goedkoper worden, aldus Marhijn Visser van werkgeversorganisatie VNO-NCW:

Door het akkoord worden die producten minder duur. Bedrijven kunnen goedkoper exporteren en hoeven het importtarief niet meer in de prijs te verwerken.
Het is voor het eerst in achttien jaar dat er een overeenkomst is bereikt over de verlaging van tarieven. In 1996 was er een vergelijkbare lijst met producten opgesteld, maar daar staan nieuwe producten zoals de Xbox One, Wii U en PlayStation 4 niet op. De laatste drie jaar is er gewerkt aan een nieuw akkoord en dat ligt nu op tafel. Dat dit nieuwe akkoord zo lang op zich heeft laten wachten, ligt volgens Visser aan een verschil in belangen tussen landen:
Het is geven en nemen. Voor Nederland is het belangrijk dat chipmakers profiteren. Voor de VS bijvoorbeeld dat iPads eronder vallen. Die onderhandelingen hebben drie jaar geduurd.
Het is nog onbekend hoeveel goedkoper consoles zullen worden. Er zit per land verschil in de gehanteerde importtarieven, wat gevolgen heeft voor de prijsverlagingen per regio. Naar verwachting zijn de technische details van het akkoord in december uitgewerkt. Vanaf dan zal er meer duidelijk ontstaan over de daadwerkelijke prijsverlagingen.

  1.   
    PaNNa's avatar

    Prijsverlagingen zijn altijd interessant, ben benieuwd naar het verschil.

  2.   
    Danielle.k's avatar

    399 dollar werd bijna altijd omgezet naar 399 euro dus ik vermoed dat we nu kunnen profiteren van een lager tarief, zelf denk ik 398,99 😉

  3.   
    Ralph P Scene's avatar

    merk je pas wat na een half jaar of jaar iets van.

  4.   
    Thijs.'s avatar

    voor deze generatie zal het niet veel uitmaken. welicht voor iets van pc’s ofso wel