Baas Oculus Rift maakt excuses voor verkeerde verwachtingen omtrent prijs

Sinds gisteren weten we dat de officiële consumentenversie van de Virtual Reality-bril Oculus Rift een stevig prijskaartje krijgt. Dit zorgde direct voor een grote teleurstelling bij veel liefhebbers van de technologie, want 699 euro voor een dergelijke gadget is niet voor iedereen een optie. Daarnaast werd in een eerder stadium nog gesproken over een mogelijke prijs rond de 350 dollar, wat aanzienlijk minder is dan de inmiddels gekozen verkoopprijs.

De baas en oprichter van Oculus Rift, Palmer Luckey, heeft inmiddels publiekelijk excuses aangeboden voor de verkeerde verwachtingen. Hij gaf aan dat het lagere bedrag destijds genoemd is als tegengeluid richting alle media die meldden dat de Oculus Rift wel eens 1500 dollar kon gaan kosten. Luckey vertelde:

I handled the messaging poorly. To be perfectly honest, our biggest failing was assuming we had been clear enough about setting expectations.

As an explanation, not an excuse: during that time, many outlets were repeating the ‘Rift is $1500!’ line, and I was frustrated by how many people thought that was the price of the headset itself. My answer was ill-prepared, and mentally, I was contrasting $349 with $1500, not our internal estimate that hovered close to $599 – that is why I said it was in roughly the same ballpark.

Om toch nog even de hoge prijs te verdedigen, liet Luckey weten dat er veel geïnvesteerd is in de technologie. Voor het genoemde prijskaartje haal je volgens hem veel meer in huis dan met een gemiddelde smartphone van dezelfde prijs.
The core technology in the Rift is the main driver – two built-for-VR OLED displays with very high refresh rate and pixel density, a very precise tracking system, mechanical adjustment systems that must be lightweight, durable, and precise, and cutting-edge optics that are more complex to manufacture than many high end DSLR lenses.

It is expensive, but for the $599 you spend, you get a lot more than spending $599 on pretty much any other consumer electronics devices – phones that cost $599 cost a fraction of that to make, same with mid-range TVs that cost $599. There are a lot of mainstream devices in that price-range, so as you have said, our failing was in communication, not just price.

Is voor jou de Oculus Rift nog iets om te overwegen? Of is 699 euro te extreem? Laat het weten in de reacties!

  1.   
    Felis_Rufus's avatar

    Hij maak geen excuses hoor 😉

  2.   
    Rolf31's avatar

    Nope, dit is louter het goed praten van de verkeerde verwachting. Zie nergens “I’m sorry that I mislead the consumer in anyway and that we tried to trick you in buying our product”

    Nu ben ik niet mals in mijn budget als het gaat om games, hardware en merchandise, maar dit is toch wel excessief. Ik mag hopen dat PS VR lager uitvalt… Maar ik vrees er voor.

  3.   
    jorisboots's avatar

    Zeker niet!

  4.   
    Masterdamned 020's avatar

    geef het een jaar en de prijs zal zakken als een baksteen als ze erachter komen dat niemand zoveel geld betaald voor een oculus rift gadget
    Die je maar een paar keer gebruikt om dat het nieuw is en iedereen het een keertje wil ervaren
    geloof mij zolang je VR games alleen kan spelen met een VR bril op je pan zal het geen succes worden dan hebben hologram gaming meer kans om te overleven als ik een zware werkdag gehad heb wil ik relax gamen en niet met een occulus op me porem 8)

  5.   
    ChielB's avatar

    Felis_Rufus schreef, "Hij maak geen excuses hoor ;)"

    Een deel van de quote ontbrak. Het is inderdaad geen hele sterke/letterlijke “sorry”, maar het is wel duidelijk dat ze het niet slim hebben aangepakt. Als je 350 dollar/euro verwacht en het wordt het dubbele… tja, dan maak je moeilijk vrienden.

  6.   
    Flapjack's avatar

    jemig, reinste oplichterij. het doel van oculus rift was waardoor die zo in media kwam was dat het tegen een lage prijs moest verkocht worden om zo een groot en algemeen publiek te trekken, 700 veel te veel om dit doel te bereiken maar aan de andere kant is de publiciteit enorm toegenomen waardoor mark zuckerberg (eindbaas van het hele papje) dit voorlopige monopolie kan opeisen, er is namelijk nog geen concurentie die publiekelijk verkocht wordt. ik voorzie slechte verkoopcijfers, en een mogelijk verdwijnen van dit leuke concept. en OT: slap woordgeselecteert voorgeschreven excuus. een dikke vinger naar de doelgroep is dit. als de productie en ontwikkelkosten zo hoog zijn dan is dit duidelijk een flop.

  7.   
    MBgamer's avatar

    Wat kan je er nog meer mee? Kan je virtueel op vakantie of hoe moet ik het zien?

  8.   
    IMarks's avatar

    MBgamer schreef, "Wat kan je er nog meer mee? Kan je virtueel op vakantie of hoe moet ik het zien?"

    Je kan jezelf in een game verplaatsen (mits ondersteuning, maar dat zijn er veel, al dan niet onofficiel). Daarnaast kun verschillende 360 video’s bekijken. Een leuke extra’tje is ook netflix in een virtuele eigen home cinema. De mogelijkheden zijn momenteel al vrij breed maar er is nog veel meer mogelijk dan nu beschikbaar is.

  9.   
    Nuffsaid's avatar

    Ik koop m wel voor dat geld, ben erg benieuwd naar de games die het gaan ondersteunen en dan heb ik om elk geval niet voor niets zoveel geld in mijn pc gestoken

  10.   
    sander123456789's avatar

    Ik vind 700 euro voor een oneindig grote tv eigenlijk heel weinig.

  11.   
    Moodey's avatar

    ”sander123456789″ schreef, "Ik vind 700 euro voor een oneindig grote tv eigenlijk heel weinig."

    Zou fijn zijn als je hem dan ook als een TV kon gebruiken en niet er perse 1500 aan hardware bij nodig hebt.

  12.   
    Thomsnov's avatar

    Dit is tenminste wel een goede prijs

  13.   
    Sjouke Hoogland's avatar

    699 is wel extreem, als je het mij vraagt.

  14.   
    supperbam's avatar

    het blijft een futuristic stukje techniek. daar hangt er prijskaartje aan. maar geen zorgen, zie zakt wel tot betaalbaar. om het meteen dood te noemen vind ik erg rap

  15.   
    Mjolnir's avatar

    Wat is het hele probleem nu precies? Dat de prijs duurder uitvalt dan de consument VERWACHTE. Daarbij komt ook nog eens dat diezelfde consument net zo makkelijk dit geld uitgeeft voor de versie 1.2 van een nieuw mobieltje, andere game systemen en in enkele gevallen dit makkelijk in een paar maanden aan nieuwe games uitgeeft (lees: IK). Grow up

  16.   
    dav1d's avatar

    Hoe arrogant is het dat hij zijn excuses enkel en alleen aanbiedt voor de Amerikaanse prijs, terwijl de Europese nog veel hoger ligt. Ik moet me echt heel erg in houden om niet te gaan schelden. De 1 op 1 verhouding tussen dollar en euro vind ik al achterlijk.

  17.   
    Flapjack's avatar

    Mjolnir schreef, "Wat is het hele probleem nu precies? Dat de prijs duurder uitvalt dan de consument VERWACHTE. Daarbij komt ook nog eens dat diezelfde consument net zo makkelijk dit geld uitgeeft voor de versie 1.2 van een nieuw mobieltje, andere game systemen en in enkele gevallen dit makkelijk in een paar maanden aan nieuwe games uitgeeft (lees: IK). Grow up"

    hmm opzich liggen mobiele communicatie (tegenwoordig hele computers in je zak) en desktopgadgets redelijk ver uit elkaar. en dan nog was rond de 350 geen verwachting, maar een streefdoel van oculus voor dat het opgekocht werd door FB. dus aan de hand daarvan werden door verkopers en watch dogs deze indicatie gesteld. vandaar de teleurstelling

  18.   
    Neolite's avatar

    Hij heeft al lang aangegeven dat het veel meer gaat kosten dan 350 euro en daarnaast had iedereen dit kunnen zien aankomen. Naïef van de mensen die dit voor een dergelijk bedrag dachten te kunnen verwachten.