Impactgeluid Overwatch mede mogelijk gemaakt door bier?

Veel mensen die normaal gesproken geen interesse hebben in competitieve shooters, kijken tóch uit naar Overwatch van Blizzard. Waar dat aan ligt, is natuurlijk een raadsel, maar bij PC Gamer wordt gespeculeerd dat het om een Pavlov-reactie zou kunnen gaan: het geluidseffect dat klinkt bij het raken van een vijand, lijkt namelijk geïnspireerd op het openen van een bierfles.

Op de sub-Reddit van Overwatch wordt namelijk een passage uit het Overwatch Visual Source Book – een item uit de Collector’s Edition van de game – beschreven. Daarin wordt verteld hoe het raakgeluid tot stand kwam. Blijkbaar was het nogal een uitdaging en zijn er vele versies van het geluidseffect versleten.

Uiteindelijk kwam de geluidsproducer met het volgende idee: het moet bevredigend zijn om een vijand te raken, en wat is er nu bevredigend en bovendien niet seksueel van aard? We herinneren ons immers allemaal nog wel de controverse rondom de overwinningshouding van Tracer. Blizzard kwam dus met de volgende oplossing voor het geluidseffect: bier!

Another extremely challenging sound is the ‘hit-pip.’ When you hit someone, you need to know you made contact. The sound needs to cut through the mix but not feel like it comes from any hero. It went through tons of iteration. Finally, one night I thought, ‘It should be satisfying to hit an enemy.’ Just think about what’s satisfying: beer. So I literally opened a beer bottle. Pssht. The sound is reversed and tweaked a little, but that sound is our hit-pip.
Hoewel dit verhaal op het eerste gezicht wat vergezocht lijkt, is het moeilijk om je te onttrekken aan dit verhaal als je het geluidseffect eens goed beluistert.

In het onderstaande filmpje zijn beelden van een oude beta-versie te zien. Vanaf 2:40 is het geluidseffect meerdere malen achter elkaar te horen, zonder al te veel andere achtergrondgeluiden. Wat denk jij: hoor je inderdaad een bierfles, of heeft iemand op Reddit zijn fantasie iets te veel de vrije loop gelaten?

  1.   
    MikeGevers's avatar

    Nog maar één ding aan toe te voegen: HAHA, BIER!
    https://www.youtube.com/watch?v=AqxOyN6Fb9c

  2.   
    Tom's avatar

    Hahaha, wat vet! Het geluid is enigszins markant, maar dit zou je er niet meteen uithalen. Tof feitje om toch even te weten eer je helemaal verslingerd raakt aan die game.

  3.   
    Sopkip's avatar

    Ik hoor t niet.. Ik drink dan ook vrij weinig bier al zeg ik het zelf 🙂

  4.   
    vladimirr's avatar

    ff off topic, die achtergrond afbeelding van total war warhammer ziet er verdomd mooi uit boys 😛

  5.   
    Daniel Z's avatar

    Zou goed kunnen, al zullen er veel geluiden op kunnen lijken. Wel creatief als het waar is xD.

  6.   
    Bosnegert's avatar

    Maar als je de bob bent. krijg je dan het geluid van het openen van een cola fles? Anders is deze game racistisch

  7.   
    Kaiszer's avatar

    Biertje op z’n tijd kan ik waarderen maar ik denk niet dat ik daarom de game zo tof vind 😉

  8.   
    Felis_Rufus's avatar

    Ik ben goed bekend met het bewuste geluid, maar in de video kan ik de gelijkenis niet ontdekken. Ik ga vanavond mijn geheugen opfrissen, misschien gaat het dan beter.