No Man’s Sky loopt wellicht toch vertraging op door Nederlandse rechtzaak

No Man’s Sky was ineens zo dichtbij. Nadat de game een rechtszaak met Sky wist te winnen, ging No Man’s Sky eindelijk goud voor een release in augustus. Nu lijkt er toch weer roet in het eten gegooid en wel door een rechtszaak met een Nederlands bedrijf.

Het betreft hier een beschermd algoritme afkomstig van het Tilburgse bedrijf Genicap, de zogenaamde ‘Superformula’. Deze wordt door Hello Games ingezet om de haast oneindige toevoer aan verschillende planeten en organismes te genereren. De formule was schijnbaar cruciaal voor de productie van No Man’s Sky, maar nu beweert Genicap dat Hello Games hier nooit een licentie voor heeft verkregen. Enigszins last-minute, maar grote kans dat het alsnog de verschijning van het veelbelovende No Man’s Sky kan dwarsbomen. Genicap woordvoerder Jeroen Sparrow verklaart:

We hebben geen licentie verstrekt aan Hello Games. Wij willen zeker de launch niet tegenhouden, maar als de formule is gebruikt zullen we op een bepaald moment aan tafel moeten zitten.
Een uitstel van de launch wordt dus zo veel mogelijk vermeden, maar het gebrek aan licentie voor Superformula kan de game weinig goed doen.

De oprichter van Hello Games, Sean Murray, heeft in een eerder interview al ooit bevestigd dat de studio gebruikt maakt van de formule, maar Sparrow zegt nu dat er nooit contact is geweest tussen de twee bedrijven. Het Tilburgse bedrijf zou dit graag alsnog willen, maar misschien meer om zelf aan de slag te gaan met een spel wat de formule integreert.

We zijn zelf bezig een game-toepassing te ontwikkelen op basis van de superformule. Het zou geweldig zijn als we met Hello Games kennis konden uitwisselen. We hebben wel contact gezocht maar geen reactie ontvangen
Aldus Jeroen Sparrow van Genicap. Een dapper man, wetende dat eerder uitstel van No Man’s Sky een aantal doodsbedreigingen wist los te maken. Nu zijn wij Nederlanders van oorsprong een wat coulanter volk, maar het feit dat Sparrows erg centrale werkplek gewoon op Google Maps te vinden is, maakt dit alles toch een ballsy move.

Hopelijk weten Genicap en Hello Games hun geschil buiten de rechtszaal te houden en loopt No Man’s Sky geen verdere vertragingen meer op. Maar wie weet, krijgt dit verhaal nog een staartje.

  1.   
    MaTriXX's avatar

    Tja als er gezegd is dat ze gebruik maken van, dan moeten ze er ook voor dokken en als ze dat niet doen dan kan ik ze in Tilburg geen ongelijk geven.

    Toch hoop ik dat het allemaal goed komt zodat we alsnog van de game kunnen genieten, wel vraag ik me nog steeds af of de game een lang leven beschoren is of dat na een aantal uur de verveling van herhaling toeslaat.

    Spel staat sowieso in digitale pre order zodat ik samen met m`n zoon het universum kan verkennen, delen van z`n PS4 met die van mij heeft toch net als bij de X1 vele voordelen, zo hoef ik digitale games maar 1x te kopen en kan ik gelijk gebruik maken van z`n PS Plus.

  2.   
    gamerfriend01's avatar

    Kan ze geen ongelijk geven, als jij dit uitgevonden hebt wil je er ook voor betaald worden. En zeg eens eerlijk Sony kan toch snel enkele miljoenen geven dan is iedereen tevreden

  3.   
    Neolite's avatar

    Indien de ontwikkelaar het algoritme gebruikt heeft staat de patenthouder volledig in zijn recht natuurlijk. Gezien de enigzins vriendelijke opstelling (immers wel een rechtzaak) lijkt dit wel goed te komen
    .

  4.   
    Tom's avatar

    Het is alleen zo bizar last-minute van Genicap. De game moet volgende maand uitkomen en schijnbaar hebben ze al eerder contact proberen te zoeken met Hello Games. Ze wisten dus zeker van het bestaan en de mogelijkheden van No Man’s Sky af, hoezo kom je er dan nu pas mee?

  5.   
    MaTriXX's avatar

    Tom schreef, "Het is alleen zo bizar last-minute van Genicap. De game moet volgende maand uitkomen en schijnbaar hebben ze al eerder contact proberen te zoeken met Hello Games. Ze wisten dus zeker van het bestaan en de mogelijkheden van No Man’s Sky af, hoezo kom je er dan nu pas mee?"

    Ik denk omdat het dan makkelijker is om knaken af te troggelen van Hello Games, op moment dat het spel net in de maak is dan is er kans dat ze van bepaalde techniek afzien en voor wat anders kiezen.

  6.   
    Downzilla's avatar

    Nope waarschijnlijk bedoelen ze het goed maar nu komen ze wel goed in het nieuws dat hun algoritme is gebruikt bij een van de meest geanticipeerde games van 2016.

  7.   
    gamerfriend01's avatar

    Ze hebben gewoon slim afgewacht. Nu zal Sony snel geld op tafel leggen zodat de release door kan gaan. Je moet eerlijk zijn dat het ook gewoon diefstal is he 🙂

  8.   
    Tom 2.0's avatar

    Hey daar heb ik laatst nog tegenover opgetreden! Klein wereldje hè.

  9.   
    DoeMaarWat's avatar

    Maar zoals ik lees op internet is dat algoritme niet super bijzonder, zeker als Hello Games alleen de basis heeft gepakt vind ik dat iedereen daar recht op heeft.

  10.   
    Dark_Phoenix's avatar

    Die rechtszaak gaat er niet komen. Ten eerste hebben ze geen geld want ze zijn bijna bankrupt plus die patent hebben ze geen recht meer op omdat ze al sinds 2005 al niet meer betalen. Die patent is alleen de software en niet de formule zelf omdat het wiskunde is en wiskunde mag je niet eigen maken. Alleen als het in het product is verstopt. Helo games heeft waarschijnlijk alleen de formule gebruikt en niet de software. Ze zijn trouwens niet aangeklaagd ze claimen alleen maar. Ze hebben geen kans om dit te winnen en dat wist Helo games heel goed.

  11.   
    Verluci's avatar

    Tom schreef, "Het is alleen zo bizar last-minute van Genicap. De game moet volgende maand uitkomen en schijnbaar hebben ze al eerder contact proberen te zoeken met Hello Games. Ze wisten dus zeker van het bestaan en de mogelijkheden van No Man’s Sky af, hoezo kom je er dan nu pas mee?"

    Misschien hebben ze nu pas hun handen op een preview build gekregen waarmee ze konden bewijzen dat het hun formule was? Een vermoeden is tenslotte niet genoeg.