Video's gepubliceerd voor 14 augustus 2018 zijn helaas niet meer te bekijken.

Wat weet jij van indie-games? | Speel mee met ‘Indie of nie?’

We zagen haar al passeren in onze knullige Friends-parodie, maar de femme fatale Soraya zal GamersNET ook wekelijks uitdossen met wat eigen, extra indie-content! Om dat af te trappen én de huidige redactie op indie-kennis te testen, spelen we op GNHQ een potje ‘Indie of nie?’, met alle gevolgen van dien.

Over welke indie-titels zat jij fout? Of juist goed? Hoe dan ook; wil je graag inhaken op de discussie van Soraya en de jongens? Laat dan vooral van je horen met een reactie hieronder!

  1.   
    Mattiees's avatar

    ik heb zo’n vermoeden dat peter niet echt een grote fan is van het genre… 😆 item is meer geworden; indie, nie of keni ik nie 😛

  2.   
    someone else's avatar

    Heerlijk de ongezouten mening van peter altijd

  3.   
    CHILLOZZ's avatar

    ik ben het helemaal met akeo en peter eens.

    Leuk dat indies bestaan vooral voor de gene die het wel echt tof vinden.
    Persoonlijk heb ik er eigenlijk niets mee. Op ECHT een enkele titel na. En dat zijn dan voornamelijk vaak telefoon en/of [zoals ook peet erover denkt] puzzel games,

  4.   
    OnOwned's avatar

    Schrikbarend dat ik ze bijna allemaal ken….Ik ben een grotere pretentieuze hippie dan ik eigenlijk dacht.

  5.   
    WesterW's avatar

    Wat is dit toch een geweldig idee voor een item! 😉

  6.   
    mattioza's avatar

    Wat zijn jullie toch soms cultuurbarbaren! 😛

    Er zijn zeker veel goede indies te vinden. Playstation Plus en/of Xbox Gold zijn soms ook de ideale platformen om eens goede indies te ontdekken en je horizon te verbreden. Je moet er natuurlijk wel voor open staan.
    En het is meestal positief dat ze op een duidelijk afgelijnd concept werken, zou ook anders niet haalbaar zijn voor kleine ontwikkelaar met doorgaans beperkt budget.
    Er zijn natuurlijk wel veel verschillen tussen de indie-games, het gaat van games dat door verschillende mensen zijn gemaakt op 2 tot 5 jaar tijd, maar je hebt er ook die even een game in elkaar gestoken hebben op paar maanden tijd voor studie of voor de lol. De kwaliteit is dan ook heel verschillend.

    Paar maanden speelde ik nog ‘Hue’ (technisch gezien niet volledig indie, aangezien het een kleine uitgever heeft. Maar toch kleine ontwikkelaar, dus past perfect in deze definitie van de video) en was heel erg leuk om te spelen. Heel originele puzzel platformer.
    Ook ben ik tegenwoordig helemaal verslaafd aan de card/boardgame ‘Faeria’ van Belgische makers, stiekem een betere game dan Hearthstone. 🙂

    Ps leuk item!

  7.   
    S3MM3R's avatar

    Goede video mannen en dame! Peter is echt geniaal in deze video echt kapot om gelachen haha die blik als er een kut game kwam.. GEWELDIG haha, Tom wist er te veel van maarja zo is Tom en Akeo wist weer te weinig haha! Tof om te zien dat er toch zoveel verschil zit bij de GamersNET Redactie!

  8.   
    Tom's avatar

    Stiekem ben ik voor het volledig opheffen van de term ‘indie’ en gewoon alles als ‘game’ aan te nemen, maar dat lijkt voorlopig nog een te vooruitstrevend concept, als je zo kijkt naar de video.

  9.   
    DeAdSeYe's avatar

    Indie is afgeleid van het Engelse woord independent (onafhankelijk). Dit wil zeggen dat een ontwikkelaar compleet op zich zelf is zonder dat een “groot” bedrijf (uitgever) in hun nek zitten te hijgen.

    Feit: Meeste indie ontwikkelaar hebben een lage budget. Dit is een nadeel van onafhankelijkheid, daarom zijn de meeste indie games niet zo groot. Uitgevers hebben investeerders, uitgevers zijn zakenmensen die geld terug willen verdienen. Uitgevers richten zich op wat populair is (de mainstream games). Indie ontwikkelaars proberen juist iets nieuws wat uiteraard riskant is, want misschien verdienen ze het geld niet terug wat ze zelf geïnvesteerd hebben. Maar je krijgt er wel vaker unieke games voor terug.
    Fabel: “Indie games zijn altijd kleine games”.

    Dit hoeft niet per definitie altijd waar te zijn, dit ligt meer aan hun budget. Vaker proberen indie ontwikkelaars geld te verzamelen via crowdfunding. Mensen inversteren in een project die nog in ontwikkeling is. Op deze manier kan een indie ontwikkelaar aan hun budget komen om hun game “verder” te ontwikkelen. Je hebt ook grote indie games, denk bijv. aan Star Citizen.

    Indie heeft dus niks met het grote van een game te maken of de budget die ze hebben. Indie heeft met onafhankelijk te maken. Veel games worden tegenwoordig door cruwdfunding in leven gehouden zonder dat een groot bedrijf (de uitgever) om de hoek komt kijken. Elke game die onafhankelijk is van een uitgever is indie.
    Indie komt trouwens ook voor in de muziek en filmindustrie.

  10.   
    Tom's avatar

    Grotendeels eens. Maar je vergeet natuurlijk wel het punt aan te halen wat wij ook meermaals in de video verkondigden; dat ‘indie’ tegenwoordig ook een vorm van marketing is. Nota bene waren het Electronic Arts en Ubisoft die met gigantische financiën en grote, zelf opgerichte studio’s ineens pretendeerden indie-spellen te maken.

    In definitie staat het natuurlijk inderdaad voor onafhankelijk, maar naar mijn idee staat ‘indie’ bij veel gamers nu meer garant voor een bepaalde zeitgeist; iets unieks en out-of-the-box om te maken, vooral ten opzichte van het ‘grotere’ AAA-geweld. Van wie het precies komt en hoeveel vrijheid zij hebben, doet er wat minder toe.

    Nu die term wat aan het verwateren is, wordt het naar mijn idee zo langzaam maar zeker ook tijd om het woord te laten rusten. Games zijn games, waarom nog moeilijk doen er een ietwat loze en fluïde term op te plakken?

  11.   
    DeAdSeYe's avatar

    Dat is het gevaar van kapitalisme en de vrije markt. Grote uitgevers zien dat het woordje Indie populair begint te worden en plakken vervolgens hun eigen Indie label op hun games. Erg jammer want het vernietigd de hele betekenis van het woordje Indie.

    Er had eigenlijk een soort wet moeten komen om de betekenis van Indie te beschermen. Heb je het al gehoord over een biermerk in Frankrijk die het label trappistenbier wilde hebben? Die kregen ze niet omdat het bier niet tussen de muren van een klooster werd gebrouwen.

    Dit zou ook met Indie games moeten gebeuren! Een game mag alleen de label Indie dragen als het ook echt onafhankelijk is.

  12.   
    Tom's avatar

    Haha, op zich zou een regeling rondom het gebruik van de term best mooi zijn, al denk ik dat het vrij onhaalbaar is. Welke instantie wil daar nou weer als politieagentje voor optreden, zonder dat daar iets aan te verdienen valt?

    Het komt natuurlijk niet vaak voor dat de definitie van een woord uiteindelijk begint te verschuiven, maar dat maakt de controversiële lading van ‘indie’ wel weer interessant. Al denk ik dat veel mensen indie ook juist zien als hetgeen Peter beschrijft; vooral veel pretentie rondom het product. Wat dat betreft, denk ik dat Soraya’s item best wel wat duiding kan geven, maar dat gaan natuurlijk binnenkort ervaren.

  13.   
    Leukste's avatar

    Leuk item. Misschien fijn voor de mensen die een game niet kennen om de titel en uitgever aan het einde van het item te tonen in het scherm. Verder zou ik zeggen, blijf zo doorgaan.

  14.   
    ChrisBoers's avatar

    Leuk item!
    En wat valt de redactie vreselijk door de mand zeg! Dat is dan een game-redactie!

    Huiswerk maken jongens!

  15.   
    Petor's avatar

    Idd gameredactie, dan moet je sommige games ook snel vergeten als ze slechts draaien om een gimmick.. 😉

  16.   
    kiesmaarwa's avatar

    Voor mij is een indie een kleine game waar je max. €15 voor betaalt als ie voor het eerst in de online stores terecht komt die iets origineels weet te bieden. En dan boeit het me niet hoe independant de maker is geweest.
    Het valt me trouwens mee dat niemand het discussiepunt “indie devs houden van hun games, non-indie devs houden van het geld dat ze ermee binnen harken” aanhaalde. Sjappo, chapeau.

  17.   
    darroox's avatar

    Een Indie game is op steam meestal 49 tot 4 euro, dus bij de sale koop er altijd een paar van !! 8)

  18.   
    NietNickMeneer's avatar

    Leuk initiatief dit!!

  19.   
    Ik kom Harambe wreken's avatar

    De echte vraag is; Is het een DEGELIJKE indie?

  20.   
    darroox's avatar

    Ik heb het idee dat de Indie hyper voorbij is waar zijn grote titels op de consoles, niet meer dus, Misschien kunnen jullie de beste gehypte indies van 2017 en 2018 geven.

  21.   
    DeAdSeYe's avatar

    Tom schreef, "Haha, op zich zou een regeling rondom het gebruik van de term best mooi zijn, al denk ik dat het vrij onhaalbaar is. Welke instantie wil daar nou weer als politieagentje voor optreden, zonder dat daar iets aan te verdienen valt?
    Het komt natuurlijk niet vaak voor dat de definitie van een woord uiteindelijk begint te verschuiven, maar dat maakt de controversiële lading van ‘indie’ wel weer interessant. Al denk ik dat veel mensen indie ook juist zien als hetgeen Peter beschrijft; vooral veel pretentie rondom het product. Wat dat betreft, denk ik dat Soraya’s item best wel wat duiding kan geven, maar dat gaan natuurlijk binnenkort ervaren. "

    Je hebt geen agenten nodig om deze wet te handhaven. Bedrijven die een rating aan games plakken zoals PEGI, ESRB of allerlei andere bedrijven kunnen makkelijk een nieuwe label toevoegen die aanduid dat het om een officiële indie game gaat.

    Als ontwikkelaars zich voordoen als Indie maar niet onafhankelijk zijn en toch de label dragen, krijgen een waarschuwing en als ze zich er niks van aantrekken, kunnen ze worden verwijdert uit fysieke winkels of digitale winkels.

    Valve mag sowieso strenger gaan optreden tegen ontwikkelaars, als je kijkt hoeveel rotzooi in de Steam store terecht. Vooral die assets flipping games moeten worden aangepakt, maargoed dat is een ander verhaal.

  22.   
    Turk–Life's avatar

    Ik ben meestal ook niet zo van de indie games maar heb er natuurlijk wel n paar gespeeld die ik heel tof vond zoals Journey en This war of mine. (Geen idee of ze ook echt indie zijn)

  23.   
    Sorayavindt's avatar

    Leukste schreef, "Leuk item. Misschien fijn voor de mensen die een game niet kennen om de titel en uitgever aan het einde van het item te tonen in het scherm. Verder zou ik zeggen, blijf zo doorgaan."

    We wilden het natuurlijk niet gelijk weggeven! Maar hier dan het rijtje met de games! Hoeveel had jij er goed? 😉

    1. Stardew Valley
    2. Limbo
    3. Fez
    4. Unravel
    5. Valiant Hearts: The Great War
    6. Child of Light
    7. My Memory of Us
    8. Cuphead
    9. No Man’s Sky
    10. Journey
    11. The Witness
    12. Minecraft