World of Warcraft-spelers strippen als protest tegen nieuwe Horde lore

Hoewel voor de gemiddelde Blizzard-liefhebber wild gaat voor Cinematic Shorts, vallen de geanimeerde filmpjes niet altijd even goed bij iedereen. Zo blijkt de recent verschenen Old Soldier animatie voor World of Warcraft: Battle For Azeroth aardig wat controverse de wereld (van Warcraft) in te helpen.


In mondjesmaat laten Horde-spelers weten niet tevreden te zijn over het plot dat Blizzard koos voor hun leider, Sylvanas Windrunner. In Old Soldier is te zien hoe zij het geliefde Teldrassil, de zogenaamde World Tree, van de Night Elves afbrandt. In de video is te zien hoe de legendarische Horde-strijder Varok Saurfang zich daarover bekommert; ook hij geeft al aan dat Sylvanas’ acties hier te ver gingen. Nota bene blijkt dat een belangrijk keerpunt voor zijn eigen verhaal, waar Old Soldier verder op ingaat.

Om Saurfang bij te staan en evenals ontevredenheid over de actie te uitten, voegen spelers zich bij speciale groepen op onder meer Reddit en Discord, zoals Shoulder for Saurfang (SFS). Gamers die zich, net als de legendarische Orc, niet identificeren met het huidige regime van de Horde, strippen daarvoor prominente kleding — met name de iconische en gigantische schouderstukken. Toepasselijk, gezien Saurfang dat zelf ook al prominent deed in “zijn” animatie.

Overigens hoeven de schouderstukken daarvoor niet per se volledig afgestaan te worden. Aan de hand van transmogrification is het mogelijk om je geliefde statistieken te bewaren, terwijl het wel lijkt alsof je bijzonder kale schouders hebt. Het is het uiterlijk dat telt.

De grootte van de protestgroepen blijkt vooralsnog beperkt. Oprichter Riizu liet in gesprek met Kotaku weten dat Shoulders for Saurfang op Discord een man of honderdvijftig telt, terwijl de in-game community de vierhonderd net had gepasseerd. Hij liet daarbij wél weten dat Alliance-spelers ook welkom zijn; alle soorten en vormen van demonstratie tegenover Blizzards keuzes zijn welkom, aldus Riizu.

Wat jij? Gaat dit protest tegen een narratieve keuze een tikkeltje te ver, of is het juist vertederend om te zien hoe sommigen zich zó gebonden voelen aan de wereld van Warcraft?

  1.   
    OnOwned's avatar

    Tsja. Het is maar waar je je druk om maakt he.

  2.   
    Tom's avatar

    Ik snap het anders wel. Juist met Battle for Azeroth is het de bedoeling dat spelers van de Horde en Alliance nóg directer tegenover elkaar komen te staan als elkanders vijand. Als je dan het vertrouwen in je eigen factie lijkt te verliezen, kan dat flink demotiverend werken.

    Tegelijkertijd is dit dan ook wel weer een geinige (en verbroederende) manier om te protesteren tegen die keuzes.

  3.   
    OnOwned's avatar

    Tom schreef, "Ik snap het anders wel. Juist met Battle for Azeroth is het de bedoeling dat spelers van de Horde en Alliance nóg directer tegenover elkaar komen te staan als elkanders vijand. Als je dan het vertrouwen in je eigen factie lijkt te verliezen, kan dat flink demotiverend werken.
    Tegelijkertijd is dit dan ook wel weer een geinige (en verbroederende) manier om te protesteren tegen die keuzes. "

    Het zo serieus nemen dat ‘je het vertrouwen verliest in je eigen factie’ vind ik eigenlijk al een beetje ver gaan. Door een filmpje. Nu wil ik niet zeggen dat ik nooit pissig zou kunnen worden om een, in mijn ogen, slecht stuk verhaal. Maar om het op zo’n manier kenbaar te maken, voelt toch een tikkeltje kansloos.

  4.   
    WesterW's avatar

    Warcraft is (net als heel veel populaire franchises) niet alleen een product van zijn maker meer. Mensen gaan op in die wereld en in het geval van WoW leven ze er zelfs ook echt (digitaal) in. Wanneer de keuzes die Blizzard maakt niet aansluiten bij de verwachtingen van de fans en/of de (mede met de fans) gecreëerde wereld, dan is het logisch dat er teleurstellingen ontstaan.

    Hetzelfde fenomeen treedt op bij Star Wars The Last Jedi.

  5.   
    Tom's avatar

    Ik denk ook juist dat een dergelijk fenomeen mooi en nuttig is. Ergens kun je het afschrijven als ‘sneu’, maar het feit dat sommige media ons kunnen ergens kunnen doen voelen alsof we er zelf onderdeel van zijn, heeft ook wel iets kunstigs.

  6.   
    Papachico's avatar

    OnOwned schreef, "

    ”Tom” schreef, "Ik snap het anders wel. Juist met Battle for Azeroth is het de bedoeling dat spelers van de Horde en Alliance nóg directer tegenover elkaar komen te staan als elkanders vijand. Als je dan het vertrouwen in je eigen factie lijkt te verliezen, kan dat flink demotiverend werken.
    Tegelijkertijd is dit dan ook wel weer een geinige (en verbroederende) manier om te protesteren tegen die keuzes. "

    Het zo serieus nemen dat ‘je het vertrouwen verliest in je eigen factie’ vind ik eigenlijk al een beetje ver gaan. Door een filmpje. Nu wil ik niet zeggen dat ik nooit pissig zou kunnen worden om een, in mijn ogen, slecht stuk verhaal. Maar om het op zo’n manier kenbaar te maken, voelt toch een tikkeltje kansloos."

    Ik sluit me aan bij OnOwned. Shit gaat egt te ver 😆

  7.   
    Mjolnir's avatar

    Ergens vat ik het wel. Als het naar de hardcore fans hun idee tegen de lore ingaat, worden ze boos. Zo gaat het nu eenmaal met dingen waar mensen passie voor voelen. Games, films, series. Als je her niet eens mee bent, protesteer je. Ik vind het wel een ludieke manier om het te doen.