PAIN

De hype van Jackass is al tijden voorbij, maar toch is het nog altijd kostelijk vermaak om de meest pijnlijke stunts uit te halen. In PAIN kan dit volop en de game zorgde dan ook regelmatig voor veel gelach. Lees meer in deze review…

PAIN kan je misschien al wel bekend voorkomen, want deze game verscheen ruim een jaar geleden al via het PlayStation Network en inmiddels zijn er ook al diverse bundels met downloadable content bijgekomen. Voor mensen zonder creditcard of toegang tot internet via de PlayStation 3 is er goed nieuws, want PAIN is vanaf nu ook in de winkel te koop op Blu-ray disc. Is dit echter wel de moeite waard?

Erg luchtig

PAIN werkt volgens een simpel maar doeltreffend concept: in diverse omgevingen kan je jouw personage via een katapult wegschieten, met alle pijnlijke gevolgen van dien. Zullen we dan maar meteen door naar de conclusie? Dat zou wel heel snel zijn natuurlijk, maar het geeft wel aan waar de schoen stevig wringt bij PAIN, want de basis van deze game is bijzonder beperkt.

Zoals gezegd draait het er constant om dat je jouw personage met een katapult de wereld in schiet. Hierbij heb je de keuze uit diverse, cartoony personages die allemaal een eigen uitstraling hebben. Zo zijn er diverse mooie dames, van een rondborstige zuster tot een pittige Mexicaanse dame, en ook de heren zijn er in vele varianten. Niet dat dit voor de game heel veel uitmaakt, behalve dan dat je je personage na het wegschieten bepaalde poses in de lucht kunt laten uitvoeren, vaak inclusief muziekje en dansje. Erg luchtig allemaal en het sluit ook zeker aan bij de humoristische insteek van het spel.

Zeer lachwekkend

Om eens goed te testen hoe het met de ‘lol-factor’ van PAIN is gesteld, nam ik het spel mee naar m’n eigen studentenflat, om daar eens te onderzoeken of de game ook echt voor gelach kan zorgen. De verplichte tutorial, waarbij je de diverse manoeuvres leert, werd logischerwijs vrij saai gevonden en het leek ook wat lang te duren voordat er echt gespeeld kon worden. Toen echter de eerste acties in de singleplayer werden uitgevoerd, duurde het zowaar niet lang of er wat behoorlijk gelachen om alle pijnlijke momenten.

Zo is er een omgeving die in het teken staat van een pretpark, het “abusementpark”. Hilariteit alom natuurlijk met zulke woordgrappen. Schiet vervolgens je personage weg tegen verklede medewerkers, lanceer hem tegen een achtbaan of slinger met een rotgang tegen de wildwaterbaan… je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Het is vooral een kwestie van zien is geloven, want in het begin hadden veel huisgenoten hier het idee dat het een nogal saaie bedoeling was. Zodra je echter snoeihard tegen palen, huizen, attracties, andere mensen, dieren en wat niet al aan knalt, is het spel zeer lachwekkend. Je moet er even voor in de stemming zijn, maar als je de smaak te pakken hebt is het gewoon domweg leedvermaak en dat is altijd leuk.

Er is nog wel geprobeerd om PAIN iets meer variatie te geven met diverse spelmodi. Zo kan je bijvoorbeeld bepaalde opdrachten uitvoeren, zoals het omver gooien van een groep mensen, het weg slingeren van knuffelberen tegen anderen aan of het raken van explosieve vaten, om in zo min mogelijk beurten alles tot ontploffing te brengen. Toch blijft het principe hetzelfde, schiet je personage weg, zorg voor de nodige confrontaties met objecten en probeer een mooie score te behalen. Gelukkig haal je met deze Blu-ray disc wel meteen de Pain Labs in huis, waarmee je regelmatig een nieuw level van de ontwikkelaar kunt ontvangen. Altijd leuk voor wat variatie qua omgevingen.

Conclusie

PAIN is nu eindelijk ook op Blu-ray verschenen, inclusief diverse downloadable content waar in de PlayStation Store gewoon voor betaald moet worden. Zodoende valt de adviesprijs van 29,99 euro al wel iets meer te rechtvaardigen. Toch ben je logischerwijs wat minder kwijt als je de game en extra content gewoon via de PlayStation Store gaat downloaden. Dan kom je op een prijs van circa 20 euro uit.

Helaas is PAIN gewoon te oppervlakkig om voor lange tijd leuk te zijn, maar het is wel ideaal vermaak om met vrienden te spelen voor of na een avondje stappen. Het blijft immers moeilijk om een lach te onderdrukken als je personage weer op de meest pijnlijke manieren door de omgeving knalt. Wat PAIN moet doen, doet het in elk geval goed. En dat is nog altijd wel een terechte voldoende waard.

  1.   
    Darkknight's avatar

    echt een voor als je niks te doen hebt volgens mij 😛

  2.   
    X-doos's avatar

    wel een droog spel 😛

  3.   
    LouisvanGaal's avatar

    Zeg dat wel ik weet niet wat ik me achter dit spel moet zoeken maar het lijkt met wel grappig zo wat op de screen te zien is. probeert het eerst wel:P

  4.   
    Infector's avatar

    Leuke game, maar als ie in downloadable content is, waaarom zou je hem dan kopen??

  5.   
    Basketter14's avatar

    Is die game niet al lang uit?
    Want ik heb al maanden geleden er een videorevieuw gezien.

    EDIT: Whoops, had niet gezien dat het er stond dat het een jaar geleden uitkwam 😳

  6.   
    ChielB's avatar

    Toen kwam de PSN-versie uit, nu dus ook op Blu-ray disc. Handig voor mensen zonder creditcard. 🙂

  7.   
    Kpyne's avatar

    lijkt mij een behoorlijk droog spel 😉

  8.   
    NiSh's avatar

    ”Darkknight “ schreef, "echt een voor als je niks te doen hebt volgens mij :P"

    Niet volgens mij gewoon als je niks te doen hebt 🙄 en de graphics zijn ook k*t voor een PS3 dit is een leuke game voor de Wii 😀

  9.   
    Fox's avatar

    eindelijk weer zo lol game, en dit keer geen garrys mod of gta/saintsrow …

  10.   
    timothy250's avatar

    humoristisch spel!

  11.   
    lordvega's avatar

    dit is iets voor als in de auto zit voor 5 uur anders ga ik em nie spele

  12.   
    WiggerSL's avatar

    FACK DEZE GAME!! dit likt m’n reet man!

  13.   
    GamePrince's avatar

    echt een lekker spel om even tussendoor te doen