Prepare 4 PS4: Welke free-to-play-games kun je spelen op de PlayStation 4? column
PlayStation 4 logo

Prepare 4 PS4: Welke free-to-play-games kun je spelen op de PlayStation 4? column

De console zelf, Killzone: Shadow Fall en Battlefield 4, een jaarabonnement op PlayStation Plus en alvast een extra controller. De launch van de PlayStation 4 brengt de nodige kosten met zich mee. Wil je alle eerder genoemde zaken in huis halen ben je al snel 600 euro kwijt! Natuurlijk koop je één of meerdere games samen met je PlayStation 4, maar voor wat meer variatie loont het ook zeker om eens een kijkje te nemen naar de free-to-play-games die allemaal beschikbaar zijn voor Sony's nieuwe console.


Wat is het?
Blacklight: Retribution is een first-person-shooter die in het voorjaar van 2012 al door ontwikkelaar Zombie Studios voor de pc werd uitgebracht. De game biedt een sciencefiction-setting en bevat de redelijk gebruikelijke spelmodi voor online shooters, te weten: Deathmatch, Team Deathmatch, Capture the Flag, Domination, King of the Hill en Kill Confirmed. Een belangrijke feature van de game is het verdienen van Combat Points (CP), die je krijgt door het maken van kills en het voltooien van objectives. Deze CP kan je tijdens het potje uitgeven aan tijdelijke bonussen en wapens, zoals het simpelweg vullen van jouw gezondheid of munitie, of interessantere zaken als een rocket launcher, vlammenwerper of turret.


Wat kost het?
Zoals in veel free-to-play-games verdien je in Blacklight: Retribution terwijl je speelt in-game valuta, genaamd Game Points. Naast deze Game Points zijn er echter ook nog ZEN, wat alleen verkrijgbaar is voor echt geld. Met beide valuta is het mogelijk om uitrusting en wapens te kopen, al zal je voor veel items behoorlijk wat Game Points - en dus heel wat tijd in het spel moeten investeren - neer moeten leggen voordat je het kan kopen. Daarnaast geldt er dat je voor ieder item eerst een bepaald level behaald moet hebben voordat je het kan kopen met GP, terwijl deze restrictie niet geldt voor aankopen met ZEN. Naast het permanent aanschaffen van items is het ook mogelijk om wapens en dergelijken te huren voor 1, 3, 7, 30 of 90 dagen, een ideale, relatief goedkope mogelijkheid dus om nieuwe items eerst even uit te proberen. Sommige uitrusting kun je ook alleen permanent kopen als je deze aanschaft met ZEN, gebruik je alleen de gratis Game Points dan ben je op verhuur aangewezen.


Wat is het?
DC Universe Online verscheen in januari 2011 voor PlayStation 3 en pc en hoewel de MMORPG van Sony Online Entertainment al in november van dat jaar overstapte naar een free-to-play-model, is het spel nog altijd populair genoeg om de game ook naar de PlayStation 4 te brengen. Zoals de naam al doet vermoeden speelt de MMO zich af in het universum van de DC Comics en als speler kan je je eigen unieke superheld (of schurk) creëren met speciale krachten naar jouw wens. DC Universe Online is een redelijk traditionele MMORPG waarin je aan zowel 'Player vs. Environment' als 'Player vs. Player'-gevechten kunt deelnemen.

Wat kost het?
DC Universe Online kent drie verschillende niveau's voor spelers: free, premium en legendary. De premium-status bereik je als je ten minste vijf euro aan de game hebt besteed, wat je bijvoorbeeld kan uitgeven aan uitbreidingen met extra missies of aan de in game-valuta Station Cash. Als premium-lid heb je onder andere de beschikking over meer character, inventory en bank slots en krijg je de optie om items te ruilen met andere spelers. Om de legendary-status te bereiken, moet je maandelijks 12,99 euro betalen (of bijvoorbeeld 64,99 per halfjaar) en dit biedt je toegang tot uitbreidingen, een maandelijkse 'loyalty-bonus' van 500 SevenCash en 150 Replay Badges en nog meer character slots.


Wat is het?
De meeste free-to-play-games bestaan voornamelijk om de multiplayer, zo niet Warframe. Warframe is namelijk een third person shooter waarin co-op met maximaal vier spelers centraal staat. Als speler heb je de beschikking over een speciaal pak (een warframe), waarmee je de gekste acrobatische capriolen uit kan halen. Tegen muren op rennen, slides en 'jump kicks' maken van Warframe een heel wat dynamischere shooter dan we gewend zijn.


Wat kost het?
Wapens en warframes kun je zowel met met in game-credits kopen als met Platinum, dat je kan kopen in de PlayStation Store. Daarnaast zijn er ook meerdere bundels verkrijgbaar waarin je niet alleen Platinum krijgt, maar ook relatief zeldzame upgrades voor jouw wapens en warframes en boosters waarmee je tijdelijk meer credits en experience ontvangt. Deze bundels zijn echter flink prijzig en zijn bijvoorbeeld te vinden voor circa 35 euro, maar ook voor 95 euro.


Wat is het?
Ook War Thunder is alweer even voor pc beschikbaar en de flight simulator van Gajin Entertainment maakt op 29 november ook de overstap naar de PlayStation 4. In War Thunder bestuur je oorlogsvliegtuigen uit het tijdperk van de Tweede Wereldoorlog. Het spel draait voornamelijk om 'player vs. player' gevechten waarin je met teams van zestien man intense dogfights uitvoert en daarnaast vaak tanks en luchtafweergeschut uit dient te schakelen. Het is echter ook mogelijk om in je eentje, of met enkele vrienden, missies te doen die veelal gebaseerd zijn op gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog.Wees echter niet bang voor de term 'simulator', want de game bevat ook een arcade-modus waarin het zeer gemakkelijk is om jezelf in de lucht te houden en je je volle aandacht kan richten op het neerhalen van tegenstanders. Fans van simulators komen echter ook zeker aan hun trekken in de realistischere modus. Overigens zal het in War Thunder niet bij vliegtuigen blijven, Gajin Entertainment is ook van plan om tanks en oorlogsschepen aan het spel toe te voegen en het moge duidelijk zijn dat dit kan leiden tot zeer grootste gevechten. Je hoeft ook niet bang te zijn voor lege servers op de PlayStation 4, War Thunder kent namelijk cross-platform-ondersteuning waardoor PlayStation 4- en pc-gamers tegen elkaar kunnen strijden.

Wat kost het?
Hoewel War Thunder prima speelbaar is zonder een cent uit te geven, kan je er ook op verschillende manieren echt geld in stoppen. Zo kan je 'Golden Eagles' kopen, die met een enkele uitzondering in tegenstelling tot de 'Silver Lions' enkel met echt geld te krijgen zijn. Deze Golden Eagles kunnen onder andere gebruikt worden om meer van de gebruikelijke valuta (Silver Lions, die je verdient door War Thunder te spelen) te kopen, Premium-lidmaatschap (verdien 200% XP en 150% van de Silver Lions die je normaliter ontvangt) en speciale vliegtuigen te kopen. Die speciale vliegtuigen zijn overigens niet krachtiger dan de normale, maar zorgen er slechts voor dat je meer experience en Silver Lions verdient. Daarnaast is er nog de mogelijkheid om bundels te kopen die één of meerdere vliegtuigen, twee weken Premium-lidmaatschap, Golden Eagles en soms extra singleplayer campaigns bevatten. De prijzen hiervan liggen tussen de 19,99 en 79,99 euro.


Wat is het?
Het houdt echter niet op met deze vier free-to-play-games, want uiteraard zullen er ook in de toekomst nog gratis spellen naar de PlayStation 4 komen. Zo zijn we er in ieder geval zeker van dat PlanetSide 2 'begin 2014' ook op Sony's nieuwe console beschikbaar zal zijn. PlanetSide 2 is afkomstig van Sony Online Entertainment en al enige tijd gratis speelbaar op pc. PlanetSide 2 is een 'massive multiplayer first person shooter' waarin je op onbekende planeten vecht met honderden spelers.


Als speler kan je behoren tot één van de drie facties (Terran Republic, New Conglomerate en Vanu Sovereignty) en heb je de keuze uit verschillende klassen. zoals medic, engineer en infiltrator. Je speelt in een grote wereld die vol staat met basissen die tot één van de facties behoren en die jij uiteraard dient te veroveren voor jouw groep. Mits je op de juiste plekken weet te spawnen, kan je terecht komen in zeer grootse gevechten die je buiten PlanetSide 2 zelden ziet en het spel zeker interessant maken.

Wat kost het?
Uiteraard gaat voor niets de zon op en middels in game-aankopen verdient Sony geld aan dit spel. Zo zijn bijvoorbeeld andere wapens, uitrusting en speciale krachten te kopen met geld. Wil je geen geld uitgeven? Ook dan kun je al deze zaken aanschaffen. Als je maar lang genoeg speelt, verdien je vanzelf genoeg punten om ze 'gratis' te kunnen kopen, al kan dit behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om voor circa 10 euro per maand een lidmaatschap te kopen, waarmee je meer onder andere meer XP en resources verdient en meer karakters kan gebruiken.

Leon Stougie

Reacties
Ga naar pagina: 1
Gepost door yannick_TXL op zaterdag 30 november, 2013 om 17:26:56 quote

Sub Zero

331 posts
Bij DC Universe gelijk 5 euro uitgeven, ben ik gelijk premium, en bij de rest betaal ik helemaal niks xD
Gepost door DutchGamer-W- op zaterdag 30 november, 2013 om 21:32:13 quote

GN "Sickness"

7074 posts
War Thunder lijkt me echt een fantastische game, zoveel vlieg games zijn er niet waar je vijandelijke online players uit de lucht kunt knallen.
Gepost door DeAdSeYe op zaterdag 30 november, 2013 om 22:18:37 quote

GN "Sickness"

4075 posts
Blacklight Retribution is al bijna 2 jaar te spelen op de PC, en helaas bijna uitgestorven. Het is nog actief maar niet meer zoals eerst.

De andere zijn ongeveer al één jaar tot 2 jaar te spelen op de PC. Planet Side 2 begint nu ook langzaam achter uit te gaan, maar dat kan natuurlijk ook per server verschillen.

Hopelijk wordt op deze manier een compleet nieuw leven ingeblazen! Aangezien veel PS4 de verkoop in zijn gegaan, verwacht ik in de komende maanden vele gamers in deze F2P games.

Gepost door Goldcobra op zaterdag 30 november, 2013 om 23:02:27 quote

GN "Commander"

1151 posts
War Thunder heb ik al gedownload, Blacklight en Planetside zal ik ook gaan downloaden zodra ze uitkomen
Gepost door Dondonz op maandag 2 december, 2013 om 10:35:14 quote

Prince of Persia

155 posts
Ik heb eigenlijk nog niet veel van deze games gespeeld, ben benieuwd.
Gepost door HeittieH op maandag 2 december, 2013 om 13:19:08 quote

Pacman

92 posts
Planetside 2 is leuk. Vele mogelijkheden, maar loopt vaak vast en dan kan ik opnieuw inloggen etc etc etc... das jammer
Ga naar pagina: 1
Inloggen
Zoeken

Zoek resultaten:

Advertentie

Game details

Playstation 4 column
Advertentie