SNES Classic Mini column
SNES Mini logo

SNES Classic Mini column

We pakten de doos al uit, we behandelden het al in GamersNET Gear en nu is het tijd om nog dieper in te gaan op de SNES Classic Mini, of zoals de console officieel heet: Super Nintendo Entertainment System: Nintendo Classic Mini. Het is een niet meer te keren trend, console-fabrikanten die oude systemen terugbrengen. Het springt op de nostalgische drang van ons Millennials, die onderbuikgevoelens krijgen van het zien van Star Wars, Thunder Cats, Pokémon en G.I. Joe. Atari is bezig met heruitgaven van oude modellen en het succes van de NES Classic Mini was gigantisch vorig jaar. Het is niet gek ook, want naast het bevredigen van nostalgische gevoelens, lost het ook een praktisch probleem op. Eindelijk kunnen we op de huidige televisieschermen weer genieten van al het moois van weleer. En laten we eerlijk zijn: die tijd was schitterend.

Pareltjes uit het verleden
De originele SNES verscheen alweer in 1992 als eerste “nieuwe” generatie spelcomputers van Nintendo. 16 bits in één apparaat, gemakkelijk aan te sluiten op de beeldbuis. Now you’re playing with Power, Super Power was de slogan uit de televisiereclames van toen. De console deed inderdaad iets bijzonders en met de SNES Classic Mini krijgen we een best of van de spelcomputer. Natuurlijk zijn er altijd games die gemist worden als er 21 games worden geleverd. Games als Pilotwings, Chrono Trigger en de vervolgen op Donkey Kong Country staan niet op het apparaat. Deze zijn ook niet toe te voegen, want er is geen manier om games toe te voegen aan de SNES Classic Mini. Wat we wel krijgen is een mooi stukje historie, met games die tot op de dag van vandaag impact hebben op hoe we vandaag de dag spellen spelen.


Mario Kart en F-Zero zijn daar goede voorbeelden van. Goede 3D-race-games waren tot die tijd erg schaars en Nintendo wist met deze twee games een nieuwe standaard neer te zetten. Dat we nog steeds genieten van een Mario Kart 8 Deluxe op de Switch heeft zijn oorsprong op de SNES. Donkey Kong Country was geweldig en ook The Legend of Zelda: A Link To The Past is volgens velen de beste game ooit gemaakt. Mega Man X, Super Metroid, Star Fox en Final Fantasy 3 mogen ook niet ontbreken en bij het spelen van al die games waan je je terug in de tijd. Helemaal uniek is de aanwezigheid van Star Fox 2, een game die nooit verschenen is en voor de SNES Classic Mini uit de ijskast is gehaald en afgemaakt voor een release op het apparaat. De game zelf is niet extreem sterk, maar het is wel mooi dat Nintendo de moeite heeft genomen om Star Fox 2 toe te voegen als 21e game.

Naar het nu
De console zelf is een stuk kleiner dan het origineel, maar wel tot op de kleinste details nagemaakt. Alles klopt als je ze naast elkaar legt, van de reset- en powerknoppen, tot de locatie en kleur van het lampje. Zelf het vreemde logo met vier kleuren is weer aanwezig en hoewel de cassette-ingang alleen visueel is en ook de eject-knop niet werkt, zijn ze niet van echt te onderscheiden. Je zou bijna denken dat je met je oude controllers aan de slag kunt als je kijkt naar de ingangen aan de voorkant van het systeem. Dit is echter niet het geval, want hoewel de controllers hetzelfde zijn als de oude, is de ingang anders. De ingang is hetzelfde als gebruikt werd voor de https://www.gamersnet.nl/reviews/mario_kart_8_deluxe/NES Classic Mini[/url] en de Wii-afstandsbediening. De ingangen zijn extreem mooi weggewerkt onder het oude uiterlijk van de SNES.

Aan de achterkant is het systeem wel significant veranderd en helemaal naar het nu gehaald. Je voorziet het apparaat van stroom met een micro-USB-kabel, waardoor je zelfs onderweg met een powerbank kunt spelen. Het beeld sluit je aan via HDMI.


Qua inhoud zijn er ook een aantal aanpassingen verricht ten opzichte van de oude console. Via het menu kun je verschillende games kiezen, maar ook zijn er extra instellingen toegevoegd. Net als bij de NES Classic Mini, kun je het beeld instellen. De CTR-filter zorgt ervoor dat je games er zo uit zien zoals je ze vroeger speelde op de oude consoles. De 4:3-versie laat de huidige game zien en de Pixel Perfect-modus maakt de games iets mooier. Het blij allemaal in 4:3 overigens en breedbeeld wordt niet ondersteund. Wel kun je verschillende achtergronden kiezen, zodat deze zo goed mogelijk passen bij de uitstraling van de game. Vanuit het menu kun je ook naar vier savegames per game gaan, maar nieuw voor de SNES Classic Mini is de optie om games terug te spoelen. Ideaal voor spelers die de moeilijke games van weleer niet gewend zijn. Maak je een fout? Geen probleem, terugspoelen kan gewoon!

Conclusie
Wat mij betreft is de SNES Classic Mini een geweldig hebbeding voor de echte Nintendo-fans. Ook is het een toffe console om erbij te hebben als je een gezin hebt. Veel van de SNES-games zijn tijdloos en zijn bovendien met twee spelers op één scherm te spelen. Hier hebben we tegenwoordig te weinig games van en deze console vult dat gat naar behoren. De gekozen games zijn logisch, al zullen er voor veel mensen pareltjes ontbreken. De toevoeging van Star Fox 2 siert Nintendo en ook de terugspoelfunctie laat zien dat er moeite en liefde in is gestoken. De prijs van rond de 100 euro is wellicht wat aan de hoge kant, maar gezien de beschikbaarheid van de console zal het de goedkoopste prijs zijn die je gaat vinden. Mocht je er één te pakken hebben en fan zijn van Nintendo? Koester de SNES Classic Mini, want het is een prachtige doorgang naar het verleden.

Peter Bouwman

Reacties
Ga naar pagina: 1
Gepost door Kroelbeertje op maandag 9 oktober, 2017 om 18:50:08 quote

Sonic

236 posts
Alle jezus wat is dit slecht, Wie heeft dit video item gemaakt?? Lmao RAW footage gebruiken en edgy muziek gebruiken in de intro met een slechte fade
Gepost door mrb80 op maandag 9 oktober, 2017 om 18:54:49 quote

Prince of Persia

170 posts
Klaag niet zo
via iPhone
Gepost door Rijstekorrel op maandag 9 oktober, 2017 om 22:23:06 quote

GN "Sickness"

10931 posts
Vandaag toch gekocht super blij ben ik weer
via iPhone
Gepost door XLGAMER op dinsdag 10 oktober, 2017 om 00:37:36 quote

Pong

45 posts
plus je kan dr nog meer games op zetten dan dat schrale beetje
Gepost door tijn80 op dinsdag 10 oktober, 2017 om 07:33:17 quote

GN "Ultima"

1998 posts
Leuk voor verzamelaars, maar erg prijzig... Ik heb een Raspberry voor minder dan de helft, die in feite hetzelfde kan (met meer games en een betere (xbox) controller)
Gepost door GrijzeVos op dinsdag 10 oktober, 2017 om 22:21:26 quote

GN "Die Hard"

517 posts
''Deze zijn ook niet toe te voegen, want er is geen manier om games toe te voegen aan de SNES Classic Mini.''

Dan heb je het toch behoorlijk mis

Ga naar pagina: 1
Inloggen
Zoeken

Zoek resultaten:

Advertentie

Game details

column
Advertentie

Screenshots

  • SNES Classic Mini screenshot nr. 1
  • SNES Classic Mini screenshot nr. 2
  • SNES Classic Mini screenshot nr. 3
  • SNES Classic Mini screenshot nr. 4
  • SNES Classic Mini screenshot nr. 5
  • SNES Classic Mini screenshot nr. 6
  • SNES Classic Mini screenshot nr. 7