Waarom Microsoft deze E3 wel eens kan winnen column
Xbox One logo

Waarom Microsoft deze E3 wel eens kan winnen column

Op 9 juni, rond half tien in de ochtend in het Galen Center, is het zover. Dan trapt Microsoft de E3-persconferenties van 2014 af met de show Xbox: Game On. Het Amerikaanse bedrijf achter de Xbox One heeft ditmaal iets te bewijzen, want voorgaande jaren werden de Microsoft-persconferenties vaak te kakken gezet door de Japanse tegenpool, Sony. De bijeenkomsten van Microsoft waren vaak net iets te zakelijk en vielen tegen in het aanbod aan brute games. Meer dan eens duwden de Amerikanen een in pak gehulde woordvoerder het podium op, om die uitvoerig te laten blaaskaken over Xbox LIVE-services, meewerkende televisiezenders, interactieve sporttoernooien of iets anders waar de gemiddelde gamer eigenlijk weinig interesse in heeft. Dat werkte niet altijd even goed.

Dit jaar belooft Microsoft het anders aan te pakken. Deze keer wordt er een show georganiseerd die de gamer weer eens zou moeten bekoren. Ik persoonlijk zou er niet raar van opkijken als Microsoft dit jaar, voor de verandering, weer eens de hoogste ogen weet scoren. Drie redenen waarom Microsoft deze E3 wellicht als winnaar uit de bus komt:
1. Microsoft heeft geleerd van fouten
Vooral tijdens de E3-persconferenties van 2013 werd Microsoft overduidelijk afgetroefd door aartsvijand Sony. Door hommeles rondom het netwerkbeleid van de Xbox One had Microsoft een boel mediaschade opgelopen en terwijl die haastig gedicht poogde te worden middels PR-praatjes, wisten de Japanners te schitteren met legio sterke aankondigingen en games voor de PlayStation-systemen. Sony werd hierdoor al snel neergezet als de gamer-vriendelijke partij, terwijl Microsoft met de Xbox One maar wat stuntelend en omslachtig overkwam, allesbehalve klantvriendelijk. De nasleep van Sony's overwinning was lang, en het was een flinke klap voor het imago van Microsoft, waarvan het bedrijf niet snel herstelde.

Maar, Microsoft tracht zich dit jaar te herpakken. Er is geleerd van de fouten en dat betekent dat er dit jaar meer en betere games getoond worden. Phil Spencer, opperbaas van de Xbox-divisie liet via een tweet al weten dat er nauwelijks sprake zou zijn van woordvoerders. De 90 minuten durende show zou al overvol zitten en een hoop gepraat van executives is zo komen te vervallen. De kans is uiteraard groot dat de vele praatjes zijn gesneuveld om ruimte maken voor meer aankondigingen en onthullingen van games. Niet voor niets heet de show 'Game On'.

Qua games liggen ongetwijfeld Sunset Overdrive, Fable Legends en Halo 5: Guardians (en Forza Horizon 2) in het verschiet. Daarnaast heeft Microsoft nog een handvol andere geliefde franchises onder haar vleugels, die zo maar eens van een vervolg voorzien kunnen worden. Persoonlijk word ik warm voor een Xbox One-vervolg op Viva Piñata, maar een reboot van Gears of War is wellicht een stukje aannemelijker.
2. Microsoft komt de gamer tegemoet
Leek Microsoft eerder nog zo stug, geeft het bedrijf nu duidelijk aan dat het flexibeler wil worden. Zo maakte het eens zo strenge netwerkbeleid uiteindelijk plaats voor een Xbox One die niet altijd online hoefde te zijn en stapte Microsoft eerder ook al af van het opdringen van Kinect.

Met name de aankondiging van de Kinect-loze Xbox One was een opmerkelijke. Voorheen beweerde Microsoft immers steevast dat Kinect een geïntegreerd onderdeel van de Xbox One zou blijven, iets wat voor velen gamers aankwam als spuug in het gezicht. Lang niet iedereen zit op de veredelde, tweeogige webcam te wachten, al helemaal niet als Microsoft hem door je strot probeert te duwen. Nu de consoleboer van die ideologie af is gestapt, geeft het duidelijk een nieuwe, vriendelijkere toon aan. Microsoft wil de gamer weer tegemoet komen, ook als ze daarvoor hun eigen standpunten om moeten gooien. Deze E3 zullen ze niet als de omslachtige en moeilijke partij uit de bus komen, dat is zeker.
3. Microsoft heeft mogelijk nog een troef achter de hand
Net als zo vaak het geval is met de E3, lekten er voor vrijwel elke E3-persconferentie dit jaar wel iets uit. Ubisofts nieuwe project Hero werd voortijdig onthuld, Electronic Arts moest noodgedwongen Battlefield: Hardline al aankondigen en ook Sony's line-up leek al te vroeg op het internet te staan. Rond Microsofts E3-verschijning bleef het echter nog opvallend stil. Toegegeven, we weten inmiddels dat Halo 5: Guardians nu eens echt goed uit de doeken gedaan zal worden, maar dan?

Naast de titel van 343 Industries, weten we niet precies wat we kunnen verwachten van Microsoft, als het gaat om grote aankondigingen. Zonder twijfel zullen ook de al bekende Xbox One-exclusives als Fable Legends en Sunset Overdrive aan bod komen, maar er ligt nog een grote aankondiging in het verschiet. Het feit dat de nieuwe Halo, nota bene het boegbeeld van de Xbox, al voortijdig aangekondigd werd, doet mij juist vermoeden dat er nóg een grote troef in aantocht is. Sony kondigde eerder dit jaar al een virtual reality-bril aan en heeft een boel van de te tonen games al eerder onthuld, terwijl Microsoft zich in dat opzicht vrij stil heeft gehouden. Ik voorspel dat Microsoft nog wel eens met een overweldigende aankondiging kan komen, die niemand aan zag komen.

Wellicht is het de titel van Rare, die niet per definitie een Kinect-game zou worden. Om nu een nieuwe Banjo Kazooie aan te kondigen, zou Microsoft immens veel punten kunnen scoren bij de gamers van weleer. Of misschien is het wel de verrassende onthulling van een eigen, fatsoenlijk werkende virtual reality-bril, die ver voor de release van Sony's Project Morpheus al in de winkels ligt. Wie weet is het wel de komst van Gears of War naar de Xbox One, nu ontwikkelaar People Can Fly zich bewezen heeft met het tussendeel Judgment.

Het punt is, Microsoft heeft duidelijk laten weten dat de toon van het bedrijf meer naar de gamer gestemd zal worden. Als het bedrijf dan ook écht terrein wil veroveren tijdens de E3 in Los Angeles, dan voorzie ik dat Microsoft genoeg kansen te pakken heeft. Sony heeft zijn kruit wellicht al verschoten, maar Microsoft heeft gedurende het afgelopen jaar misschien wel een verse munitiekelder gevuld.

De E3-persconferentie van Microsoft is maandag 9 juni natuurlijk live te volgen op GamersNET.nl. Gedurende de hele nacht doen wij (video-)verslag van alle aankondigingen! We trappen om half zeven 's avonds af met Xbox: Game On.

Tom Kauwenberg

Reacties
Ga naar pagina: 1
Gepost door Rudizo18 op dinsdag 3 juni, 2014 om 08:23:54 quote

Sub Zero

315 posts
Go microsoft ^^
via iPhone
Gepost door Mango0 op dinsdag 3 juni, 2014 om 08:37:34 quote

Pong

49 posts
Ben heel benieuwd wat ze op de E3 gaan verkondigen. Heb toevallig vanochtend een artikel in de Spits gelezen over de E3 en de dev. en wat ze (kunnen) gaan vertellen..mij benieuwen wat er nog meer als nieuws verkondigd wordt.
Gepost door OllieDenZotn op dinsdag 3 juni, 2014 om 08:54:43 quote

GN "Die Hard"

747 posts
Nog maar een kleine week en we zullen meer weten!
Gepost door gamepower op dinsdag 3 juni, 2014 om 10:22:35 quote

GN "Commander"

1084 posts
mooi bericht, maakt me wel nieuwsgierig wat ze uit de hoed gaan toveren!
Gepost door sksk55 op dinsdag 3 juni, 2014 om 18:31:12 quote

Prince of Persia

171 posts
ik hoop dat het Microsoft lukt
Gepost door GBA43 op dinsdag 3 juni, 2014 om 22:02:39 quote

GN "Die Hard"

945 posts
Ze kunnen het moeilijk nóg slechter doen, dan de keuzes die in eerste instantie werden gemaakt bij de Xbox One..
Gepost door OnOwned op woensdag 4 juni, 2014 om 00:27:44 quote

Crewmember

302 posts
ik hoop juist dat People can fly van Gears afblijft, want dat laatste deel was toch echt een heel stuk slechter dan de geniale trilogie van Epic. Maar goed ben benieuwd, kan ze alleen niet echt serieus meer nemen na al die 180 turns van hun beleid.
Ga naar pagina: 1
Inloggen
Zoeken

Zoek resultaten:

Advertentie

Game details

Xbox One column
Advertentie