Sony: Star Wars: The Old Republic is de laatste grote MMO met een betaalmodel

John Smedley, president bij Sony Online Entertainment, is van mening dat free-to-play games de toekomst zijn. In een editorial zegt hij tevens te verwachten dat Star Wars: The Old Republic de laatste MMO zal zijn waar maandelijks voor betaald moet worden. Hij wijt de verschuiving vooral aan de economie. Een maandelijkse subscriptie wordt, aldus Smedly, makkelijk opgezegd als er geld bespaard moet worden.

” Economic times are hard out there and a recurring subscription is something that glares at you from a credit card bill every month. For some people, saving money starts with getting rid of subscriptions that hit the credit card every month. […] Simply put, the world is moving on from this model and over time people aren’t going to accept this method. I’m sure I’m going to hear a lot about this statement. But I am positive I’m right.”
Smedley baseert zijn uitspraken onder andere op de redenen die gamers opgeven als ze stoppen met de game EverQuest II. Veertig procent geeft aan dat de verplichte maandelijkse betalingen de reden zijn om te stoppen. Toch is Smedley van mening dat de ‘abonnementen’ nog steeds een belangrijk inkomen zullen zijn, maar wel minder dominant worden op de markt.

Ondanks de dominantie van het betaalmodel in het westen (volgens Smedley vanwege het grote aantal World of Warcraft spelers) komt free-to-play wereldwijd echter het meeste voor. Free-to-play kent enkele verschillende modellen. Zo noemt hij bijvoorbeeld de game League of Legends, wat gebruikt maakt van microtransacties. Andere games, zoals Lord of the Rings Online, maken dan weer gebruik van een ander soort free-to-play model. Het idee blijft echter wel hetzelfde.

“The key idea of a free-to-play game is that the game itself doesn’t cost money to purchase and you get some amount of gameplay for free. Beyond that it’s different game by game.”

  1.   
    Kenneloth's avatar

    Helemaal mee eens. Het is toch heerlijk een game gratis te spelen daarna te kunnen bepalen wat jij eraan uit wilt geven? Plus idd als je moet besparen gaat zo’n abo als eerste de deur uit.

    Vindt het wel grappig dat het nu allemaal gezien wordt. Mijn eerst F2P game is alweer 6 jaar geleden. Niemand kon mij toen geloven.

  2.   
    STRAIGHT FLUSH's avatar

    Kenneloth schreef, "Helemaal mee eens. Het is toch heerlijk een game gratis te spelen daarna te kunnen bepalen wat jij eraan uit wilt geven? Plus idd als je moet besparen gaat zo’n abo als eerste de deur uit.
    Vindt het wel grappig dat het nu allemaal gezien wordt. Mijn eerst F2P game is alweer 6 jaar geleden. Niemand kon mij toen geloven."

    Is zeker waar, wel fijn als dat zo is. want betalen voor een spel… tja dat is toch iets waar wij NL’ers niet van houden hè 😛

  3.   
    Zhoukov's avatar

    Ik ben blij dat we daar van af stappen, de games zijn vaak we goed. Maar het is elke maand toch een hap uit je portomonee waar je misschien niet op zit te wachten. En je hebt het gevoel dat je zoveel mogelijk je betaalde tijd wilt benutten en gaat, onnodig, teveel gamen. Mijn ervaring heeft mij dit althans geleert, hierdoor ben ik afgestapt van WoW.

    Ik speel nu wel League of Legends en maak gebruik van die microtransacties, dat is echt super handig en zo gepiept. Het is gewoon iets extra’s en is niet nodig om te game te kunnen spelen.

    Conclusie:
    Microtransacties zijn een goede inkomstenbron, je unlockt er leuke extra’s mee. Maar het is niet nodig. Bij League of Legends (LoL) maken mensen er uitgebreid gebruik van.

  4.   
    dmb97's avatar

    ik betaal liever voor een goed spel dan een middelmatig of slecht spel dat gratis is maar we zitten allemaal wel eens krap en wat moet je dan is het mooi meegenomen dat er gratis spellen zijn en sommige zijn wel wel een 7 waard.