Onderzoek wijst uit: fitness-games maken je niet fit

Een nieuw onderzoek wijst uit dat fysiek actieve games als Wii Fit en EA Sports Active weinig tot niets doen aan je algehele fitheid. Geleerden aan het Baylor College of Medicine testten voor dit onderzoek 78 kinderen met overgewicht tussen de negen en twaalf jaar, over een periode van dertien weken. Alle kinderen kregen een Wii (geen van de kinderen had er ooit één gehad). De ene helft van de groep mocht kiezen uit de fitness-games Wii Fit Plus, Wii Sports en Dance Dance Revolution, terwijl de andere helft aan de slag ging met Mario Kart Wii, dan wel Super Mario Galaxy of Disney Sing-It Pop Hits. Na zeven weken moesten de kinderen een andere game kiezen: de kinderen uit de eerste groep kozen een andere fitness-game, zij uit de tweede groep gingen aan de gang met een andere niet-actieve game.

De kinderen moesten gedurende dertien weken een riem om hun buik dragen, waarin een accelerormeter zat, een apparaat dat bewegingen registreert. Hierdoor konden de onderzoekers zien wanneer de kinderen niet, lichtjes of gemiddeld tot zwaar aan het trainen waren. De geleerden beloofden aan de kinderen dat ze de Wii mochten houden als ze genoeg oefenden en voldeden aan de van te voren gestelde eisen.

Uit de resultaten bleek dat de kinderen uit de eerste (actieve) groep niet meer trainden dan de tweede groep. In week één, zes, zeven en twaalf oefende de eerste groep intensief voor 25 tot 28 minuten per dag, terwijl de kinderen in de tweede groep 26 tot 29 minuten zwaar trainden. Ook was er geen verschil in de tijd dat de kinderen niet of lichtjes trainden. Eén van de geleerden, Tom Baranowski, was zeer verbaasd over de resultaten.

We expected that playing the video games would in fact lead to a substantial increase in physical activity in the children. Frankly we were shocked by the complete lack of difference.
Onduidelijk is of de kinderen simpelweg weinig gewicht verloren tijdens het spelen van de actieve games, of dat ze wel degelijk gewicht verloren, maar dat op andere momenten van de dag compenseerden door bijvoorbeeld niet te trainen en veel te eten. Ondanks dat dit slechts één onderzoek is en de resultaten niet definitief zijn, geeft het onderzoek duidelijk aan dat het spelen van fitness-games niet zorgt voor een betere fitheid.

De mogelijkheid bestaat dat de kinderen gewicht verloren zonder dat de riem het detecteerde: zo gebruik je tijdens het spelen van de boksgame in Wii Sports alleen je armen. Een andere geleerde, die niet participeerde in het onderzoek, denkt dat je wel degelijk wat gewicht kunt verliezen als je een jaar lang actieve games speelt.

Maybe the Wii isn’t going to increase physical activity a whole heck of a lot. But it might increase caloric expenditure a little bit more than a traditional sedentary video game, and if you do that on a daily basis that could have a cumulative effect that might be beneficial.
Kevin Short, afgestudeerd aan het Oklahoma Health Sciences Center, deelt deze mening.
If we could replace some of that time when they’re just sitting still and not moving… with something active, that may provide some benefit.

  1.   
    DutchGamer-W-'s avatar

    Ben er niet helemaal mee eens.
    Ieder lichaam is anders en reageert natuurlijk gewoon weer anders op iets.
    Dus ja, niet iedereen kan afvallen en fit worden door te gamen maar er zijn mensen met een lichaam die wel daarop reageren.

  2.   
    barto89's avatar

    Als je gewicht wilt verliezen ga dan gewoon ECHT sporten.. Ik hou van games, maar sommige dingen kun je gewoon niet virtueel doen..

  3.   
    yostiemontana's avatar

    Wel geinig dat er is aangegeven dat er geen gewichtsverlies is omdat op andere momenten van de dag te veel gegeten word. Wat kan dat spel daar nou weer aan doen? 😛

  4.   
    xColdNight's avatar

    Maar doen dans-games dat dan wel? Just Dance/Dance Central.. (En dan even het feit buiten beschouwing latend dat je bij de Wii alleen je arm goed hoeft te doen om de beweging goed te doen..)

  5.   
    jungler's avatar

    Hahahaha 😀 lachje toen ik de titel las 😀