Mass Effect 3: Extended Cut DLC onthuld; verbetert einde van game

Sinds de release van Mass Effect 3 wordt het internet overspoeld door gamers die hun onvrede uiten over het einde van de game. Volgens critici zou het spel een onbevredigende ontknoping kennen die bovendien totaal geen rekening houdt met de keuzes die je eerder hebt gemaakt. Bioware liet vorige maand al weten te luisteren naar haar fans en druk bezig te zijn met een nieuw, verbeterd einde. Gisteravond onthulde het bedrijf het resultaat: de Mass Effect 3: Extended Cut.

Deze DLC moet het einde van Mass Effect 3 uitgebreider en beter maken. Er zullen niet alleen nieuwe tussenfilmpjes en epilogen worden toegevoegd, spelers komen tevens te weten hoe hun persoonlijke avontuur zal eindigen. Dr. Ray Muzyka, mede-oprichter van Bioware en algemeen directeur van EA’s BioWare Label, vertelt:

We are all incredibly proud of Mass Effect 3 and the work done by Casey Hudson and team. Since launch, we have had time to listen to the feedback from our most passionate fans and we are responding. With the Mass Effect 3: Extended Cut we think we have struck a good balance in delivering the answers players are looking for while maintaining the team’s artistic vision for the end of this story arc in the Mass Effect universe.
Executive Producer Casey Hudson voegde daaraan toe:
We have re-prioritised our post-launch development efforts to provide the fans who want more closure with even more context and clarity to the ending of the game, in a way that will feel more personalized for each player.
De Extended Cut voor Mass Effect 3 zal vanaf aankomende zomer verkrijgbaar zijn voor de PlayStation 3, Xbox 360 en PC. De DLC zal gratis blijven tot 12 april 2014.

  1.   
    Kill Gamer 01's avatar

    Dit is iets waar velen op hebben gewacht. Krijgen ze toch nog hun zin.

  2.   
    GamerJaime's avatar

    Ja dit hadden ze wat mij betreft niet hoeven doen,oke het einde was slecht ja maar nogmaals dit gaat gewoon te ver dat je dit als consument mag eisen/bevelen en dat het dan ook gedaan wordt. Hoe dan ook ik ben in ieder geval opgelucht dat de DLC gratis is en ik hoop dat het gezeik dan ook echt over zal zijn maar vrees dat Bioware hiermee een stap heeft gezet in de verkeerde richting nu gamers weten dat als je genoeg zeurt en zeikt je toch je zin krijgt.

  3.   
    Codename_black's avatar

    Verkeerde richting? Nee juist de goede richting Mass effect 3 had zo veel meer kunnen zijn.
    Maar door dat o.a de Lead writer van deel 1 en 2 + scripts van de boeken is opgestapt krijgen wij een verhaal lijn dat zo achterhaald is.
    En dan zijn wij zeikerds? Nee wij willen dat Bioware kwaliteit games aflevert en niet de series verneuken zoals het met C&C is gebeurd.

    Dan komt er nog bij dat er alleen extra scenes en een fatsoenlijke epiloge bij komt, is dat nou zo veel gevraagd? Nee.

    Jaime, ik raad je van harte aan om eens in de stof te verdiepen.
    En het is geen gezeik, het is het ongenoegen uitdrukken wat iedereen heeft, zijn ze dan zeikerds? nee.

    Dan komt er nog een lijst aan leugens en niet waar-gekomen beloftes die bioware heeft gedaan bij.
    je keuzes over de drie games? maakt niks uit joh, hier heb je drie kleuren kies maar welke je het mooiste vindt want het komt toch op de zelfde manier neer, 16 endings my fucking ass.

  4.   
    Fox's avatar

    Beetje spoiler,

    maar er was toch iets dat sheperd in een soort coma ligt van de reapers en waardoor het misschien niet het eind? Ik heb het spel niet gespeeld maar ik heb het gehoord.

  5.   
    See4urSelf's avatar

    jaime360gamer schreef, "Ja dit hadden ze wat mij betreft niet hoeven doen,oke het einde was slecht ja maar nogmaals dit gaat gewoon te ver dat je dit als consument mag eisen/bevelen en dat het dan ook gedaan wordt. Hoe dan ook ik ben in ieder geval opgelucht dat de DLC gratis is en ik hoop dat het gezeik dan ook echt over zal zijn maar vrees dat Bioware hiermee een stap heeft gezet in de verkeerde richting nu gamers weten dat als je genoeg zeurt en zeikt je toch je zin krijgt."

    Het Bioware team heeft altijd goed geluisterd naar hun fans. Sterker nog, de fans hebben sowieso al grote delen in het Mass Effect Universum geschept door middel van het geven van waardevolle feedback.

    Ik ben het daarom niet met je eens dat ‘als je zeikt je je zin krijgt’. Bioware is een team dat goed naar de community luistert en dus het besluit heeft genomen om het einde aan te passen. Goed of fout? Geen idee. Ik weet wel dat een heel veel mensen, waaronder ik, er erg blij mee zijn aangezien het einde een beetje overkwam als een natte scheet.

    Natuurlijk zijn er grenzen met wat je kan ‘eisen’ als community. Als je het eisen wilt noemen, zoals je wilt. Dit is in ieder geval het begin van een tijdperk waarin community en developer hand in hand samen gaan, wat naar mijns inziens een goede ontwikkeling is.

    Games zijn tegenwoordig namelijk geen 2 tientjes, je betaald aardig wat euro’s. Dus waarom niet ervoor zorgen dat je achterban goed gespekt wordt?

  6.   
    GamerJaime's avatar

    @See4urself en @Codename Black Nogmaals het klopt dat einde is ruk ja en het is inderdaad balen dat je niet zo gek veel invloed hierop hebt alleen uit principe vind ik dit gewoon te ver gaan. Ik heb zo ontzettend vaak games gespeeld waar het einde ontzettend ruk was en dan ga ik ook niet lopen schreeuwen van dat einde moet anders nee hoe ruk ook die schrijvers hebben dat einde gekozen en dat is gewoon hun werk waar gaat het naartoe als we bij iedere game waarbij je het einde niet aanstaat het dan maar verandert moet worden? Dit doe je ook niet bij een film of boek. Maar oke ik ben er stiekem ook wel blij mee ik hoop alleen en dat is wat ik eigenlijk wil zeggen dat dit geen rage of trent wordt en dat er bij een volgende (bioware) game waarbij het einde niet bevredigend is weer geeist wordt dat ze een nieuw einde maken. En daarbij ik vraag me af of iedereen met dat nieuwe einde wel tevreden is,dit lijkt me namelijk onmogelijk. Je kan nooit iedereen pleasen.

  7.   
    cookymonster's avatar

    Ik vind het zeer mooi van bioware dat ze zo naar hun fans luisteren. Een bank vooruit en een kus van de juf voor bioware 😆

  8.   
    SonyBoy's avatar

    Voor de mensen die het belachelijk vinden dat mensen dit kunnen eisen van ontwikkelaars. Vraag je zelf dan dit af: zouden ze het er later toch niet in hebben gestopt, maar dan voor een prijs van rond de 10 euro? Het is eigenlijk alleen maar goed dat we dit krijgen, want dan krijgen we het einde dat we verdienen voor een prijs die wij verdienen. Je moet na gaan dat de collector’s edition al 90 euro was en dat is voor de content van de editie zeer veel. Daarom kunnen ze zich dit wel veroorloven denk ik. Het blijft natuurlijk raar dat je dit kan eisen, maar het laat ook weer zien dat sommige ontwikkelaars WEL naar hun geliefde gamers luisteren. Het is dus eigenlijk gewoon een goed iets.

  9.   
    Jelkey's avatar

    @ jaime360gamer ik begrijp wat je bedoelt, en ik zou het ook erg jammer vinden als bioware met een nieuw einde op de proppen zou komen waar we voor zouden moeten betalen, maar gelukkig is het gratis, wat aangeeft dat er toch nog ontwikkelaars zijn die geven om hun gamers (indie’s daar gelaten)

    vroeger werden er ook wel ns gratis expansions uitgegeven als bedankje aan de gamers voor een goede verkoop, tegenwoordig wordt overal een prijskaartje aan gehangen, dus is denk dat we heel erg blij mogen zijn met dit gebaar van bioware

  10.   
    FishHookz's avatar

    cookymonster schreef, "Ik vind het zeer mooi van bioware dat ze zo naar hun fans luisteren. Een bank vooruit en een kus van de juf voor bioware 😆 "

    Ik vind dit juist slecht, ze doen wat hun fans willen en als de fans een DLC willen oke maar een ander einde omdat de gamers niet kunnen leven met het einde dat bij Mass Effect 3 hoord ? De makers hebben niks voor niks dit einde gekozen en de gamers moeten dit einde accepteren of het gewoon niet spelen 😮

  11.   
    Codename_black's avatar

    Ander einde? Nee. toegevoegde scene’s + epiloge ja.

  12.   
    Kimixi's avatar

    Leuk dat ze op hun fans in gaan.

    Maar einde = einde!
    Als het einde van een film je niet aanstaat vraag je ook niet om een ander einde…

  13.   
    Ika Q's avatar

    Dat het einde zo afliep kwam meer door luie schrijvers. Ben blij dat wij gamers een betere afsluiting krijgen. En als gamer vind ik ook dat we de recht hebben om te klagen voor een nieuw content, dit is niet om ons zin te krijgen maar ook om Bioware te steunen. Wie wilt nou een trilogie eindigen met een slappe cliffhanger?

  14.   
    THE-DUTCH-GUY's avatar

    zomer 2012? JESUS MAN !

  15.   
    Danielle.k's avatar

    Het geeft dus geen ander einde wat de fans eigenlijk verwachte, als ik het goed lees krijgen we meer uitleg waarom het zo eindigde en dat er meer vragen beantwoord worden, in ieder geval kijk ik uit naar deze DLC.

  16.   
    RoHoutje's avatar

    Hier ben ik wel blij mee 😉

  17.   
    SonyBoy's avatar

    Kimixi schreef, "Leuk dat ze op hun fans in gaan.
    Maar einde = einde!
    Als het einde van een film je niet aanstaat vraag je ook niet om een ander einde…"

    Maar dat kan je niet patchen… Zie het meer als een boek. Een boek bevat meestal wel een paar fouten die er in nieuwe drukken worden uitgewerkt en soms zelfs wat extra scènes aan worden toegevoegd. Zo ook bij sommige games waar in het ergste geval zelfs een extra einde aan wordt toegevoegd. Zo ook bij Prince of Persia. Dit is niet erg, het is alleen maar een verbetering. Het is alleen maar erg dat dit nodig was. Ze moesten hier gewoon gelijk rekening mee houden!