PlayStation Vita eindelijk gehackt

Hoewel handige techneuten kort na de release van de PSP al manieren vonden om zogenaamde “custom firmware” op het apparaat te installeren, is de beveiliging van de Vita lang intact gebleven. Het hackerscollectief Team Molecule heeft echter eindelijk een manier gevonden om volledige toegang te krijgen tot een Vita die draait op de meest recente systeemsoftware.

De exploit draagt de naam ‘HENkaku’ en is verrassend simpel te installeren. Wanneer je een speciale site bezoekt, wordt er automatisch een script geïnjecteerd in je Vita-systeem. Vervolgens heb je via FTP toegang tot het volledige file system van je Vita.

De exploit maakt het mogelijk om homebrew te installeren op je PlayStation Vita. Op dit moment zijn er enkel een Vita-versie van DOOM en een reeks emulators beschikbaar, maar naar verwachting wordt dit assortiment spoedig uitgebreid. Bovendien kunnen ontwikkelaars de Vita nu overclocken, waardoor er nieuwe grafische kracht beschikbaar komt.

De exploit werkt ook op de PlayStation TV. Dankzij de vrije toegang tot het file system kun je met de exploit alle Vita-games op je PlayStation TV spelen, zelfs degene die Sony heeft geblokkeerd.

Een exploit als deze zet de deur natuurlijk open voor piraterij. HENkaku-ontwikkelaar Yifan Lu realiseert zich dat goed. Hoewel hij piraterij niet veroordeelt, geeft hij aan dat hij er zelf niet aan zal bijdragen:

It does not let you install or run Vita ‘backups’, warez, or any pirated content. It does not disable any DRM features. It does not let you decrypt encrypted games. Here’s my stance on this: I do not care one way or the other about piracy. I do not judge people who do pirate. I will not act as the police for pirates. However, I will personally not write any tools that aid in piracy. It is my choice just as it is the pirate’s choice to steal content.
Mocht je van plan zijn de exploit te installeren, wees dan gewaarschuwd: Sony heeft nog niet gereageerd op HENkaku en dus is het nog onduidelijk welke maatregelen het bedrijf zal nemen tegen mensen die de exploit gebruiken. Installatie is dus op eigen risico.

  1.   
    nielsiebro's avatar

    Gebruikt iemand dit ding nog?

  2.   
    Moodey's avatar

    Dat ze überhaupt nog de moeite hebben gedaan dit te cracken.

  3.   
    NuckChorris's avatar

    Moodey schreef, "Dat ze überhaupt nog de moeite hebben gedaan dit te cracken. "

    Dacht hetzelfde toen ik de koptekst las. 😆

  4.   
    Dr_Oetlul's avatar

    Duurde even

  5.   
    Rijstekorrel's avatar

    Het gaat om een hack net als op de iPhone, doe je een herstart is het weer weg.