Epic Games klaagt twee Fortnite-valsspelers aan

De Battle Royale-modus van Fortnite wekte enige ergernis op bij de ontwikkelaar van PlayerUnknowns, omdat de gelijkenissen behoorlijk sterk waren. Echter, dat wil niet zeggen dat Fortnite-ontwikkelaar Epic Games zélf niks te klagen heeft. Vanwege het behoorlijk grote succes trekt Fortnite tegenwoordig miljoenen spelers, waaronder zich ook een behoorlijk aantal valsspelers bevinden. Epic Games toont zich echter niet vies van juridische stappen, want twee van deze individuen worden nu aangeklaagd.

Brandon Broom en Charles Vraspir worden door de ontwikkelaar aangeklaagd voor auteursrechtschending, contractbreuk en andere zaken. De aanklacht tegen Vraspir bevat onder meer de volgende informatie:

The Digital Millennium Copyright Act (‘DMCA’) was enacted in 1998 to bring the Copyright Act into the digital age. Among other things, the DMCA prohibits the circumvention of any technological measure that effectively controls access to a protected work and grants copyright owners the right to enforce that prohibition.

This is a copyright infringement and breach of contract case in which the Defendant is infringing Epic’s copyrights by injecting unauthorized computer code into the copyright protected code of Epic’s popular Fortnite video game. In so doing, Defendant is creating unauthorized derivative works of Fortnite by modifying the game code and, thus, materially altering the game that the code creates and the experience of those who play it.

Hoewel Vraspir verbannen werd uit de Battle Royale-modus van Fortnite, bleef hij onder valse accounts actief, waarbij hij ook bleef valsspelen én anderen overtuigde om vals te spelen. Daarom ziet Epic Games geen andere mogelijkheid dan Vraspir aan te klagen.

Aangezien zowel Vraspir als Broom actief zijn bij de website AddictedCheaters.net, worden ze met extra zware aanklachten bezwaard, want deze site vraagt geld voor toegang tot de cheats. Hoewel er geen specifieke bedragen worden genoemd, wil Epic Games een schadevergoeding voor inbreuk op het auteursrecht, de winst op de cheats en juridische kosten, alsook een gerechtelijk verbod op verder cheaten.

Of de rechtszaak nu succesvol is of niet, Epic Games stuurt met deze aanklachten een duidelijke boodschap naar de community: cheaten wordt niet getolereerd. Wat vinden jullie: is het terecht dat Epic Games deze cheaters aanklaagt, of overdrijft het bedrijf? Laat het ons weten in de reacties!

  1.   
    Mark89NL's avatar

    Ik vind het terecht cheaten was vroeger leuk in oude games, maar bij online en nieuwe games is er nog weinig aan. Ik speel liever zonder cheats.

  2.   
    Dennisduin's avatar

    Cheaters zijn watjes en niet geschikt in multiplayer games

  3.   
    DeAdSeYe's avatar

    Leest niemand de voorwaarde?

    Software valt onder intellectuele eigendom en blijft eigendom van het bedrijf. Iemand die een spel koopt, koopt eigenlijk een gebruikerslicentie. Wie de voorwaarde leest, zal er snel achter komen dat het aanpassen of geld verdienen door de gekochte software strafbaar is, tenzij de ontwikkelaar/uitgever toestemming voor geeft.

    Hacks en cheats zijn eigenlijk een aanpassing van het spel, dus strafbaar! Er mogen ook geen diensten of geld worden verdient, dus strafbaar!

    Deze 2 gasten zijn gewoon de flink pineut. Dit soort zaken kunnen tot in de duizenden, zo niet in de tonnen aan schade vergoedingen kunnen lopen.

    Nogmaals, wij kopen alleen een gebruikerslicentie. Het aanpassen of geld verdienen door software is streng verboden. Vandaar dat ontwikkelaars ook moeilijk doen over mods, doorverkoop of allerlei andere zaken. Streamers zijn in de meeste gevallen ook strafbaar, omdat ze namelijk geld verdienen door het streamen van andermans eigendom, alleen de meeste ontwikkelaars en uitgevers zien dit als “gratis” reclame en doen er niks tegen.

  4.   
    XLGAMER's avatar

    nou gta5 mods doet goede zaken en ze doen het beter als de ontwikkelaar zelf

  5.   
    DeAdSeYe's avatar

    XLGAMER schreef, "nou gta5 mods doet goede zaken en ze doen het beter als de ontwikkelaar zelf"

    Zoals ik al zei, tenzij het bedrijf toestemming geeft. In de voorwaarde van GTA Serie’s staat duidelijk dat het aanpassen van het spel eigenlijk niet mag, maar toch laat de ontwikkelaar het toe en sommige mods zijn inderdaad populair geworden. Rockstar laat dit gewoon toe maar hebben het laatste woord. Als ze het met verkeerde been uit bed stappen, kunnen ze gemakkelijk en via juridische stappen alle mods illegaal maken en het gebruik ervan straffen, maar zo ver laat Rockstar het echt niet komen.

    Sommige ontwikkelaars vinden juist fijn als mensen mods voor een spel maken of dat de community zelfs helpt bij het ontwikkelen van een game, maar ook hier heeft het bedrijf het laatste woord en kan zomaar alle mods of aanpassingen die door de gebruiken zijn aangebracht, terug draaien of illegaal maken.

    Terwijl andere ontwikkelaars “kuch” Electronic Arts “kuch” helemaal niks te doen wil hebben met mods, aanpassingen of allerlei andere dingen vanuit de community.

  6.   
    Neolite's avatar

    Het is en blijft een discutabel punt, je koopt in principe alleen de licentie dus die kunnen ze op elk gewenst moment intrekken als je niet aan de voorwaarden voldoet. Maar heb je dan bijvoorbeeld ook recht op compensatie? Zijn de voorwaarden wel overeenkomstig met de wetgeving van het land waar jij woonachtig bent? De huidige internationale overeenkomsten en wetgeving voldoet in mijn ogen niet op dit punt.

  7.   
    Tom's avatar

    XLGAMER schreef, "nou gta5 mods doet goede zaken en ze doen het beter als de ontwikkelaar zelf"

    Sterke retoriek. Cocaïne smokkelen is waarschijnlijk ook veel winstgevender dan menig ander baan, misschien dat ik nog van carrière kan wisselen.

  8.   
    Thijs.'s avatar

    Vind sowieso dat ze cheating in games (vooral esports games) veel harder moeten aanpakken. Goede zet van epic games

  9.   
    DeAdSeYe's avatar

    Neolite schreef, "Het is en blijft een discutabel punt, je koopt in principe alleen de licentie dus die kunnen ze op elk gewenst moment intrekken als je niet aan de voorwaarden voldoet. Maar heb je dan bijvoorbeeld ook recht op compensatie? Zijn de voorwaarden wel overeenkomstig met de wetgeving van het land waar jij woonachtig bent? De huidige internationale overeenkomsten en wetgeving voldoet in mijn ogen niet op dit punt."

    Er zijn zowel nationaal als internationaal afspraken gemaakt over intellectuele eigendommen. Een bedrijf kan niet zomaar een voorwaarde opstellen, ze moeten ook voldoen aan bepaalde richtlijnen.

    Bedrijven hebben het recht om hun eigendom te beschermen en kwaadwillende buiten de deur te houden. Het zijn immers commerciële bedrijven.

    Het klopt dat je zegt dat niet elke land het handhaaft maar er zijn nog altijd internationale afspraken. Daarnaast hoeft het niet te betekenen dat iets zomaar mag in een bepaalde land, ookal wordt het niet gehandhaafd.

    En soms worden bedrijven toch op hun vingers getikt, zo was de voorwaarde van Steam in strijd met de Europese wetten. Ondertussen heeft een rechter bepaald dat de voorwaarde van Steam niet klopte en aangepast moest worden. Kortom, ze houden het echt wel in de gaten wanneer er iets klopt en wat niet.

    Dat een individuele persoon niet eens is met de voorwaarde, kan ik best begrijpen.Maar waarom gebruik je dan de software? Dan accepteer je iets terwijl je er niet mee akkoord gaat?

    Waarom zouden mensen een compensatie moeten krijgen als ze zich niet aan de regels houden? Als ik een sportwagen koop en ik ga er met 300kmph op de weg mee rijden, mijn auto wordt in beslag genomen, dan ga ik toch ook niet zeiken over compensatie? Ik had gewoon aan de regels moeten houden, ongeacht welke auto ik heb.

    Het is een ander verhaal als de servers offline gaan, of allerlei andere zaken optreden. Als Steam offline zou gaat, is Steam verplicht om alle software toch draaiend te houden of een compensatie voor alle games die je hebt gekocht.
    Ga je hacken, Steam plat leggen of allerlei andere illegale dingen, moet je niet gaan janken als je alle games kwijtraakt, eigen schuld dikke bult!

  10.   
    XLGAMER's avatar

    haha tom drugz are bad mkay XD

  11.   
    mattioza's avatar

    Klinkt niet meer als normaal, als je na meerdere waarschuwingen/bans toch blijft doorzetten. Zeker wanneer je op dergelijke websites actief bent, om PvP cheats te gaan maken. Mogen ze wel harder optreden.

    Epic Games heeft sowieso wel een streng anti-cheat/team beleid. Bij hun andere game ‘Paragon’ zie je het ook overal terugkeren. Op elk laadscherm wordt er wel gewezen op het belang van teamspel. En moet je het niet riskeren om 2 of 3 potjes afk te gaan wezen, of je ligt er onherroepelijk uit. Wat ook begrijpelijk is, want in een 4 tegen 5 situatie in PvP (moba) is het zo goed als onmogelijk om nog te winnen.