PUBG trekt zich plots terug uit rechtszaak met Fortnite

Die zagen we niet aankomen: de twee grootste Battle Royale-games van dit moment, PlayerUnknown’s Battlegrounds en Fortnite: Battle Royale, hebben een abrupt einde gemaakt aan de rechtszaak tegen elkander. Volgens Bloomberg heeft de PUBG Corporation zich middels briefcontract met tegenstander Epic Games teruggetrokken uit het geding. Of het daarbij ging om een deal tussen de twee partijen is nog onduidelijk.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf achter PUBG heeft inmiddels bevestigd dat de rechtszaak definitief gesloten is, maar gaf daarvoor verder geen enige reden. Opvallend, aangezien de hitte tussen beide over het laatste jaar aardig opliep. Niet alleen liet de PUBG Corp. weten ergernis te voelen bij Fortnite’s ietwat directe kopie van het “origineel”, er waren ook aanmaningen over diefstal van ontwikkelervaring.


In de beginfase van PlayerUnknown’s Battlegrounds’ ontwikkeling was het immers Epic Games die aan had geboden hulp te verlenen bij het proces. Niet onredelijk, gezien het toen al aardig populaire PUBG draait op Epic Games’ eigen fundering, de Unreal Engine 4. Op zich geen probleem voor de Zuid-Koreanen, ware het niet dat Epic kort na de hulpverlening grofweg eenzelfde Battle Royale-modus uitrolde voor Fortnite. Sneller in ontwikkeling en beter geoptimaliseerd, met de kwaaltjes van PUBG’s beginfase meteen overgeslagen. En precies daarin voelde PUBG Corp. zich bestolen door de Amerikanen.

Inmiddels is een jaar gepasseerd sinds de eerste publieke conflicten de kop op deden, maar de strijdbijlen zijn alweer begraven. Hoewel een specifieke reden nog uitblijft, vindt dit abrupte einde mogelijk oorzaak bij een gezamenlijk aandeelhouder van beide partijen. De Chinese mediagigant Tencent is gedeeltelijk eigenaar van zowel PUBG als Fortnite, en rekent zichzelf daarbij als een van de grootste sturende krachten binnen het genre van Battle Royale. Mogelijk hebben zij een goede vinger in de pap gehad bij het ‘uitvechten’ van deze kwestie.

Al met al lijkt PlayerUnknown’s Battlegrounds gedurende de verloop van de kwestie de wind van voren gehad. Gedurende het afgelopen jaar zagen we Fornite: Battle Royale uitgroeien tot de grootste game van dit moment, terwijl PUBG razendsnel gepasseerd werd in spelersaantallen en aanzien. Met name het grotere (multiplatform)bereik en de snellere doorontwikkelingen van het concept zijn punten waarop Epic Games de directe concurrentie af lijkt te troeven.

Meer weten over wat PlayerUnknown’s Battlegrounds nu zo uniek maakt(e) en waarom de game het op sommige punten juist aflegt tegen spellen als Fortnite? Bekijk gerust onze PUBG Video Review, waarin we uitgebreid uitweiden over de sterke en mindere punten aan de “originele Battle Royale”.

  1.   
    Linkje's avatar

    Wauw. Eerst zeuren en dan snel weg gaan. Lekker bezig PUBG.

  2.   
    KevinW's avatar

    Ik gok dat pubg onlangs fortnite battle royale playground heeft uitgeprobeerd, en nu ongelooflijk onder de indruk van fortnite zijn en nu stoppen met pubg

  3.   
    the ultimate gamer boss's avatar

    dat het een ripoff is was mij van begin af aan al duidelijk tich best grappig vetes in de game world be like mafia haha

  4.   
    Alfa Warrior's avatar

    Hmm… een multiplayer Deathmatch mode, gebaseerd op een mod, gebaseerd op een mod dat ineens niet meer zo sterk denkt dat ze uniek zijn.. interesting.

  5.   
    mattioza's avatar

    Was wel van in het begin te verwachten, dat ze bij PUBG maar focussen op hun eigen game, ipv zich druk te maken om de concurrentie.

  6.   
    BozeBever's avatar

    Zowel Fortnite als PUBG is voor de chinese markt in handen van Tencent, een massive speler op de markt. Die heeft vast ook een dikke vinger in de pap gehad. Het ging ze niet zozeer om het BR als concept, wat dat bestond immer al lang! (kijkende naar andere games en de cult-film met dezelfde naam). Een rechtzaak enkel om het genre toe te eigenen aan PUBG zou idioot zijn. Mochten ze geld willen verslinden… ik doe het met liefde voor ze.

    Fortnite is in de maanden dat dit proces in de maak is zo ontzettend gegroeid dat het PUBG Corp kiest eieren voor zijn geld. EPIC heeft vast goed gekeken naar de ontwikkeling (en de valkuilen) die PUBG goed heeft bloot gelegd. Zowel in concept als in engine, maar van diefstal zal waarschijnlijk geen sprake zijn. PUBG is immers niets meer dan een klant van EPIC als het gaat om engine. Ik denk dat EPIC voldoende tegen-rechtzaken kan voeren mocht dit door PUBG corp worden doorgezet.

    Hoewel ik het niet vermoed, zie ik deze schijnzaak ook nog wel een manier van het PR-team die nog ouderwets denkt. Slechte reclame is ook reclame. In dat geval… tot ziens PR-team.

    Gamersnet, houd ons op de hoogte van die gesteggel. Ik ben wel benieuwd of ze ooit met een officiele verklaring komen.

  7.   
    Tom's avatar

    Ik denk inderdaad ook niet dat de aanmaningen van een regelrechte diefstal veel voet aan de grond hadden kunnen krijgen. Epic kan eindeloos vast blijven houden dat de hulp volledig amicaal bedoeld was, en dat hun grote voorsprong gewoon te danken is aan meer ervaring met de engine zelf, niet het concept van Battle Royale.

    Maar inderdaad, ik hoop dat dit verhaal ook zeker een staartje zal krijgen. Een specifieke reden blijft uit, maar ik hoop dat we die namens GamersNET binnenkort ook mogen verslaan.