Call of Duty: Black Ops 3 preview
Call of Duty: Black Ops 3 logo

Call of Duty: Black Ops 3 preview

Als deze Gamescom één ding duidelijk maakte, was het wel dat eSports anno 2015 helemaal hip is. ESL was met een gigantische stand aanwezig en ook bij andere partijen was een speciaal hoekje gereserveerd voor deze nieuwe sport. Activision springt hier slim op in en legt met Call of Duty: Black Ops 3 sterker dan ooit de focus op eSports. Is dat genoeg om het gebrek aan gameplay-vernieuwingen te verbloemen?

Create A Specialist
De afgelopen vier jaar heb ik op de Gamescom kennisgemaakt met de multiplayer van de nieuwe Call of Duty en elk jaar kwam ik weer enthousiast terug. Dit keer was dat echter niet het geval. Waar Activision de franchise vorig jaar flink opschudde met de toevoeging van het Exoskelet en verticale gameplay, blijft Black Ops 3 redelijk stug vasthouden aan de basisprincipes van zijn voorganger. Dat zorgt ervoor dat de game een stuk minder vernieuwend aanvoelt en op sommige vlakken zelfs een stapje achteruit zet.


Waar Sledgehammer met Advanced Warfare eerder een nieuwe game opzette en hier vervolgens Call of Duty-elementen aan toevoegde, doet Treyarch meer het tegenovergestelde: het pakt de basis van Black Ops 2 en voegt hier nieuwe elementen aan toe. Op zich is dat begrijpelijk bij een jaarlijkse franchise, maar de vernieuwingen zijn (buiten de eSports-toevoegingen) dit jaar wel erg karig. Er is een nieuw Specialist-systeem toegevoegd, wat eigenlijk het Call of Duty-equivalent is van klassen. De game bevat negen verschillende Specialists en elk van deze personages heeft zijn eigen unieke wapens en vaardigheden. Dat is op zich leuk, maar in feite bieden de Call of Duty-games via Create A Class al jaren de mogelijkheid om je personage aan te passen naar je eigen speelstijl. De Specialists gaan weliswaar iets dieper, maar bieden vooralsnog weinig toegevoegde waarde ten opzichte van het traditionele Create A Class.

Elke special heeft bovendien een unieke vaardigheid, maar helaas bleek tijdens het spelen dat sommigen hiervan nogal overpowered zijn. De Compound Bow moet bijvoorbeeld ontzettend lang aangespannen worden voordat je er fatsoenlijk schade mee kunt aanrichten, terwijl een paar schoten met de Nano Drone launcher je toestaan om vliegensvlug grote groepen vijanden uit te schakelen. Ook gaat het vrijspelen van deze speciale vaardigheden iets te snel, waardoor tegen het einde van de match iedereen met zijn speciale wapens over de map rende. Dit verstoorde de gameplay en zorgde vooral voor frustraties. Er moet dus nog flink getweakt worden, maar ik heb er vertrouwen in dat de aankomende multiplayer beta hiervoor gaat zorgen.

COD is ook een sport
De grootste vernieuwing in Black Ops 3 is de focus op eSports. Treyarch heeft duidelijk zijn best gedaan om de game zo geschikt mogelijk te maken voor grootschalige ESL-evenementen en daarvoor heeft het enkele toffe dingen toegevoegd. Je hebt bijvoorbeeld uitgebreide mogelijkheden om wedstrijden (en de regels daarvan) tot in de details aan te passen en het gebruik van bepaalde wapens of vaardigheden te beperken. Dat biedt spelers de mogelijkheid om bepaalde overpowered of balansverstorende elementen uit te schakelen, wat zeer belangrijk is in de eSports.


Ook interessant is de Arena-modus. Hierbij krijgt ieder team een rang toegewezen op basis van zijn skills, wat ervoor zorgt dat de teams die tegenover elkaar komen te staan altijd ongeveer even goed zijn. Het is duidelijk dat Treyarch heeft samengewerkt met eSports-experts, want in de Arena-modus is overal aan gedacht. De game detecteert bijvoorbeeld reverse-boosting, een valsspeeltechniek waarbij een team expres wedstrijden verliest om zo in rang te dalen en slechtere teams te kunnen verslaan, en voorkomt dat dit toegepast kan worden. Het valt nog te bezien hoe goed deze technologie straks in de praktijk werkt, maar het idee klinkt veelbelovend.

Tegelijkertijd benadrukt Treyarch dat het kijken van eSports-wedstrijden net zo belangrijk is als het spelen ervan. Daarom heeft de ontwikkelaar een zogenaamde CODcaster-modus toegevoegd, die bizar gedetailleerde mogelijkheden biedt om een wedstrijd te aanschouwen. Ook worden handige statistieken op het scherm getoond, zodat je bijvoorbeeld in één oogopslag kunt zien wat de loadout is van de speler waarnaar je kijkt. Ook favorieten uit eerdere delen, waaronder de X-ray- en Listen-In-modus, keren terug.

Voorlopige conclusie
Het is lastig om Call of Duty: Black Ops 3 nu al te beoordelen. Het is duidelijk dat de game zeer interessant is voor eSports-spelers, maar het lijkt erop dat deze aandacht voor eSports ten koste gaat van de vernieuwing in de rest van het spel. De gemiddelde Call of Duty-speler kan enkel van een eSports-carriere dromen en zal deze features waarschijnlijk nooit gebruiken. Dan blijft er in de reguliere multiplayer wel erg weinig nieuws over. Gelukkig verschijnt eind deze maand een multiplayer beta, zodat niet enkel de balans verbeterd kan worden, maar je ook meteen kunt uittesten of deze game wat voor jou is. Ook wij gaan straks hard aan de slag met deze beta, dus houd GamersNET goed in de gaten voor een uitgebreid oordeel!

Leon Kempers

Reacties
Ga naar pagina: 1
Gepost door KoloFc op vrijdag 7 augustus, 2015 om 15:38:45 quote

Pong

48 posts
Deze game word F*king awesome
Gepost door mheiden21 op vrijdag 7 augustus, 2015 om 16:57:31 quote

GN "Commander"

1080 posts
Ik ben inmiddels wel een beetje klaar met CoD, tis mij allemaal te futuristisch geworden. Daarnaast lijkt het meer op een uitmelk serie inmiddels dan dat er echt iets vernieuwends word ingebracht voor de doorsnee gamer.
Beoordeling van mheiden21: 5.5
Gepost door AllardK op vrijdag 7 augustus, 2015 om 17:25:22 quote

Sonic

253 posts
Cod is awesome ik denk dat ik deze game ga kopen
via iPhone
Gepost door Bosnegert op vrijdag 7 augustus, 2015 om 17:35:47 geband quote

Sub Zero

352 posts
omg een nieuwe cod, laat ik super hyped worden en daarna de game toch weer gaan haten. OMG OMG LOL LOL.
Gepost door DennyPS4 op vrijdag 7 augustus, 2015 om 17:58:06 quote

Pong

22 posts
ik stam nog uit de generatie CoD modern warfare en World At War dan ga je toch stiekem alle Call of Duty's vergelijken met deze top games.

en als ik dan dit zie.. word ik toch een beetje boos. waarom al die toekomstige shit. en niet gewoon een goeie call of duty die gebaseerd is op realisme. Al die poespas in die nieuwe games.. ik hou er niet van maar misschien de nieuwe generatie gamers wel.

doe mij maar een World at War 2!

Gepost door Ryan2000 op vrijdag 7 augustus, 2015 om 18:26:49 quote

GN "Commander"

1373 posts
Kan gamersnet niet wat beta codes regelen
Beoordeling van Ryan2000: 8
Gepost door PaNNa op vrijdag 7 augustus, 2015 om 18:50:31 quote

The Hunter

6662 posts
Wat teleurstellend..
Gepost door Sjouke Hoogland op vrijdag 7 augustus, 2015 om 20:25:01 quote

GN "Die Hard"

757 posts
Ik hou erg veel van Call of Duty...... Tenminste de ouderen..... Elke cod na mw2 vond ik niks meer....
Beoordeling van Sjouke Hoogland: 5
Gepost door Wiet-piraat op vrijdag 7 augustus, 2015 om 20:33:41 quote

n00b

14 posts
Ik hoop dat deze game beter wordt dan de laatste paar CODS
Gepost door rasblackfire op vrijdag 7 augustus, 2015 om 20:54:15 quote

Prince of Persia

172 posts
woensdag even gespeeld. voelde lekkerder aan als de slechte AW... dus hopelijk blijft ie awesome <3
Gepost door NLkevvNL op vrijdag 7 augustus, 2015 om 22:26:51 quote

GN "Commander"

1217 posts
DennyPS4 schreef:
ik stam nog uit de generatie CoD modern warfare en World At War dan ga je toch stiekem alle Call of Duty's vergelijken met deze top games. en als ik dan dit zie.. word ik toch een beetje boos. waarom al die toekomstige shit. en niet gewoon een goeie call of duty die gebaseerd is op realisme. Al die poespas in die nieuwe games.. ik hou er niet van maar misschien de nieuwe generatie gamers wel. doe mij maar een World at War 2!

Totaal met je eens,

Gepost door Carl Johnson op vrijdag 7 augustus, 2015 om 23:28:56 quote

Pacman

50 posts
Na 2 jaar geen Cod te hebben gekocht, maakt het me niet uit dat ze terug grijpen naar de basis. Misschien alleen maar beter aangezien ik dan het gevoel heb dat ik niks mis.
Gepost door HenTactical op zaterdag 8 augustus, 2015 om 08:22:35 quote

Pacman

57 posts
COD zeker gaat, echter te futuristisch. ik haak af
Gepost door HenTactical op zaterdag 8 augustus, 2015 om 08:22:58 quote

Pacman

57 posts
*gaaf
Gepost door stoneface op zaterdag 8 augustus, 2015 om 15:00:49 quote

Duke Nukem

412 posts
de arena modus van bo3 = leaque play van bo2 of ben ik mis.
Gepost door NoobAssPlayer op zaterdag 8 augustus, 2015 om 15:04:37 quote

Sub Zero

346 posts
Geef me een goede reden waarom ik deze niet moet overslaan.
Gepost door mmx op zaterdag 8 augustus, 2015 om 21:53:21 quote

GN "Sickness"

2370 posts
Scifi oorlog kan leuk zijn maar geef mij ook maar de oude bekende vijanden is de 40-45 tijd .
Gepost door thijsknvb op zondag 9 augustus, 2015 om 00:29:17 quote

GN "Die Hard"

647 posts
Gelukkig nog een beta key bij de gamescom kunnen krijgen! Dus ik ga deze game zeker even aan de tand voelen. Na mijn gamescom handson ben ik ook nog niet helemaal overtuigd.
Gepost door chrisje30 op zondag 9 augustus, 2015 om 13:36:53 quote

n00b

13 posts
Gelukkig verschijnt eind deze maand een multiplayer beta, zodat niet enkel de balans verbeterd kan worden, maar je ook meteen kunt uittesten of deze game wat voor jou is.

Beta acces krijg je alleen als je de game pre ordert. Lullig als je na de beta de game ruk vind

Gepost door fritsboon op vrijdag 9 oktober, 2015 om 09:26:40 quote

n00b

2 posts
cod is gewoon geweldig, alleen je moet er van houden
Gepost door fritsboon op vrijdag 9 oktober, 2015 om 09:40:15 quote

n00b

2 posts
NLkevvNL schreef:
DennyPS4 schreef:
ik stam nog uit de generatie CoD modern warfare en World At War dan ga je toch stiekem alle Call of Duty's vergelijken met deze top games. en als ik dan dit zie.. word ik toch een beetje boos. waarom al die toekomstige shit. en niet gewoon een goeie call of duty die gebaseerd is op realisme. Al die poespas in die nieuwe games.. ik hou er niet van maar misschien de nieuwe generatie gamers wel. doe mij maar een World at War 2!
Totaal met je eens,
Hij wordt awesome maar hopelijk volgend jaar world war 2!
Ga naar pagina: 1
Inloggen
Zoeken

Zoek resultaten:

Advertentie

Game details

Playstation 4 preview
Call of Duty: Black Ops 3 packshot
Advertentie

Screenshots

 • Call of Duty: Black Ops 3 screenshot nr. 1
 • Call of Duty: Black Ops 3 screenshot nr. 2
 • Call of Duty: Black Ops 3 screenshot nr. 3
 • Call of Duty: Black Ops 3 screenshot nr. 4
 • Call of Duty: Black Ops 3 screenshot nr. 5
 • Call of Duty: Black Ops 3 screenshot nr. 6
 • Call of Duty: Black Ops 3 screenshot nr. 7
 • Call of Duty: Black Ops 3 screenshot nr. 8
 • Call of Duty: Black Ops 3 screenshot nr. 9
 • Call of Duty: Black Ops 3 screenshot nr. 10
 • Call of Duty: Black Ops 3 screenshot nr. 11
 • Call of Duty: Black Ops 3 screenshot nr. 12