PlayStation 4 preview
PlayStation 4 logo

PlayStation 4 preview

Het is alweer 18 jaar geleden dat Sony de PlayStation, de eerste console van het Japanse bedrijf, naar Europa bracht. Vijf jaar later, op 24 november 2000 volgde Sony's succesvolste console tot nu toe: de PlayStation 2. Dit fraaie stukje hardware is in totaal meer dan 150 miljoen maal verkocht en pas onlangs is men bij Sony gestopt met de productie. Vervolgens was het aan de PlayStation 3, sinds 23 maart 2007 beschikbaar in Europa, om de prestaties van de PlayStation 2 te evenaren. Hoewel de PlayStation 3 nooit zo succesvol is geworden als zijn voorganger, is het de console ook zeker niet slecht vergaan. De volgende console uit de pijplijn van Sony is de PlayStation 4, die vannacht officieel is aangekondigd en waarover je in dit artikel van alles te weten komt.

De hardware
Misschien wel het belangrijkste van een nieuwe console is de brute kracht die het apparaat met zich mee brengt. De eerdere geruchten rondom de hardware van de PlayStation 4 blijken in de goede richting gezeten te hebben. De console bevat een single-chip custom processor met acht cores en heeft als werknaam 'Jaguar'. De GPU bevat 18 units die tezamen 1.84 teraFLOPS met zich meebrengen en is een op een volgende generatie gebaseerde grafische kaart van AMD.

In tegenstelling tot iedere geruchten heeft de PlayStation 4 niet 4GB GDDR5 RAM-geheugen, maar maar liefst 8GB van dit extreem snelle geheugen. Qua optische drive maakt Sony wederom gebruik van het Blu-Ray-formaat, al zal je ook DVD's kunnen afspelen. De leessnelheid van Blu-rays is driemaal zo hoog als bij de PlayStation 3. Tot slot bevat de console één of meerder USB 3.0-poorten, HDMI, analoge AV- en digitale output-uitgangen.


De controller
Een ander belangrijk stukje hardware van een console is natuurlijk de controller. Hoewel de nieuwe controller, de DualShock 4, er weer als vertrouwd uitziet, bevat hij toch enkele interessante nieuwe features. Een in het oog springende noviteit is het touchpad, welke de start- en selectknoppen vervangt. De precieze functies hiervan zijn nog niet getoond. Daarnaast bevat de controller een kleine speaker, een ingang voor je koptelefoon, een camera en een lichtbalk aan de achterkant. De analoge sticks en de triggers hebben daarnaast een kleine veranderingen ondergaan, beide hebben nu als het ware een kuiltje, zodat je er meer grip op hebt met je vingers.

Een andere nieuwigheid is de Share-button. Een belangrijke feature van Sony's nieuwste controller en console. Met één druk op deze knop ga je namelijk naar een speciaal menu waarin video's zitten die hebben opgenomen wat je net hebt gedaan. Deze video's kan je vervolgens gemakkelijk uploaden naar YouTube, terwijl je zelf weer verder gamet. Zo heb je dus geen dure capture card meer nodig om al jouw prestaties met de wereld te delen.De controller is echter niet de enige extra hardware, ook de PlayStation Eye maakt zijn rentree. De vernieuwde PlayStation 4 Eye bevat twee camera's zodat de Eye, evenals bij de Kinect, beter diepte kan zien. Deze camera kan uiteraard ook de light bar zien die aan de achterkant van iedere DualShock 4-controller zit. Ook hier geldt dat de precieze functies hiervan nog niet bekend zijn, al weten we wel dat de PlayStation Move, vooralsnog ongewijzigd, ook weer terug zal komen.

Een ander interessant detail, naast de controller en de camera zal er ook een headset gebundeld worden bij iedere PlayStation 4. Je hoeft er dus niet langer één aan te schaffen om te chatten met je vrienden of de ongelikte beer uit te hangen als je het je slecht vergaat bij een potje Call of Duty. Dan is er ook nog wat technische informatie: De DualShock 4 bevat een batterij van 1000mAH, dit is bijna twee keer zoveel als bij de DualShock 3. Hoewel de nieuwe controller wel nieuwe, batterijslurpende, features met zich meebrengt, zal de accu waarschijnlijk dus wel even meegaan voor je hem weer op hoeft te laden.

Online met de PlayStation 4
De eerdergenoemde Share-button is een belangrijk punt in de vernieuwde online service van Sony. Het is echter niet de enige noviteit. Kom je erachter dat je vast zit in de game, kun je namelijk via de chat de hulp inroepen van je vrienden. Mocht het na hun aanwijzingen toch niet lukken om dat lastige level te voltooien, kunnen zij de gamesessie van je overnemen! Met één druk op de knop krijgt één van jouw vrienden de controle over jouw personage. Uiteraard biedt deze functionaliteit interessante mogelijkheden en we zullen hopelijk snel meer horen over deze veelbelovende feature.

De Gaikai-technologie
Bij de aankondiging van de PlayStation 4 is wel gebleken dat Sony destijds niet voor niets Gaikai heeft opgekocht. De PlayStation 4 zal namelijk enkele interessante functies krijgen die ontwikkeld zijn met hulp van de verkregen Gaikai-technieken. Niet langer hoef je lang te wachten tot die demo eindelijk is gedownload, zie je een interessante game in de PlayStation Store kun je het spel vrijwel gelijk opstarten. Een kort gedeelte van het spel wordt naar jou gestreamd en als je dit voltooid hebt, is het aan jou om te beslissen of het spel de aankoop (en daarmee de download) waard is.

Waar de PlayStation 3 een zeer complexe structuur had, onder andere door de Cell-processor, is de PlayStation 4 veel gemakkelijker voor ontwikkelaars. Doordat men echter van de architectuur van de PS3 afwijkt, is hardwarematige backwards compatibility zeer lastig in te bouwen. Om dit verlies op te vangen zal de PlayStation 4 backwards compatible zijn met behulp van Gaikai. Je kunt zo PlayStation 3-, maar ook PlayStation 2-, PS One- en mobiele games, spelen door ze te streamen naar je console. Het is echter de vraag of je op deze manier wel je PlayStation 3-games kunt spelen die je op disc hebt staan of dat je alleen games kunt streamen die je digitaal hebt aangeschaft.

De bekende Remote Play-functies komen weer terug in Sony's nieuwste console en hoewel dit al langer beschikbaar is, pakt Sony het nu veel ambitieuzer aan. Het Japanse bedrijf wil namelijk alle PlayStation 4-games speelbaar maken op de PlayStation Vita. Zodat je zelfs als je naar de wc gaat die ene quest af kunt maken in een nieuwe Elder Scrolls of verder kunt gaan met het beschieten van vijanden in een nieuwe Battlefield. Zorgen over de kracht van de Vita hoef je je niet te maken, de games zullen namelijk gestreamd worden met de Gaikai-technologie.

De games
Hoewel de bovenstaande praat natuurlijk allemaal hartstikke interessant is, valt of staat een console natuurlijk bij de aanvoer van goede games. Gedurende de presentatie zijn we verwend met beelden van gloednieuwe games als Killzone: Shadow Fall en inFamous: Second Son. Ook andere ontwikkelaars en uitgevers waren aanwezig met bijvoorbeeld Watch_Dogs en Bungie's Destiny. Vooral opvallend was dat de getoonde games allemaal ongelofelijk kleurrijk waren, dit in tegenstelling tot het grauwe grijzige, bruinzwarte palet dat we in veel hedendaagse games zien. Een andere opvallende aankondiging: Blizzard is bezig met zijn eerste PlayStation-game. Diablo III (!) zal op zowel PlayStation 3 als PlayStation 4 verschijnen.


Mochten de getoonde games je stuk voor stuk nog niet echt overtuigen is er momenteel nog geen man overboord. Zo zijn er verschillende studio's van Sony zelf die nog niks getoond hebben en dat zijn zeker niet de minste. Wat dacht je bijvoorbeeld van Naughty Dog (Uncharted, The Last of Us), Sony Santa Monica (God of War-reeks) en Ready at Dawn (God of War op PSP). Het lijkt er dus op dat Sony nog wel wat titels achter de hand heeft.

Wat we nog niet weten...
Er is echter ook nog ontzettend veel informatie welke we nog niet te weten zijn gekomen. Zo is de console zelf nog niet eens getoond! Een ander belangrijk punt, de prijs, is ook nog niet bekendgemaakt. Volgens enkele geruchten zal de prijs tussen de 300 en 400 euro komen te liggen. Ook is het de vraag of er verschillende bundels zullen komen en wat voor inhoud deze zullen bevatten. Daarnaast hebben we ook nog geen informatie over mogelijke voortzetting van PlayStation Plus. Ook de releasedatum is nog een onzekerheid. Hoewel men tijdens de presentatie pronkte met 'de feestdagen van 2013' is het zeer aannemelijk dat we in Europa nog tot 2014 moeten wachten voor we met Sony's nieuwe console aan de slag kunnen. Het lijkt voor de hand te liggen dat we op de E3 nieuwe informatie over de PlayStation 4 zullen krijgen, tot die tijd is het vooral afwachten...

Leon Stougie

Reacties
Ga naar pagina: 1
Gepost door FishHookz op donderdag 21 februari, 2013 om 10:10:28 quote

GN "Sickness"

2588 posts
Grappig preview maar ik blijf de persconferentie van vannacht maar wat zwakjes!
Gepost door Cirdan op donderdag 21 februari, 2013 om 10:34:16 quote

GN "Cryptic Destine"

4734 posts
Hoppa! Volgend jaar!
Gepost door Rijstekorrel op donderdag 21 februari, 2013 om 10:39:10 quote

GN "Sickness"

10878 posts
Gelukkig maar volgend jaar kunnen binnenkort nog effe met gta enzo aan de slag op de ps3
Gepost door soldierarjan op donderdag 21 februari, 2013 om 10:45:21 quote

GN "Sickness"

3082 posts
Erg goede preview heel de persconferentie word er mooi in samen gevat. Het was een goede persconferentie op sommige punten misschien saai om na te kijken door dat het show gehalte niet had maar ze vertelden wel veel en kreeg live demo te zien als plaats van trailers. Ben tot nu toe tevreden over wat ps4 gaat brengen en kan niet wachten tot die naast me tv staat.
Gepost door Supermario op donderdag 21 februari, 2013 om 10:49:23 quote

Sub Zero

313 posts
Sommige dingen waren erg indrukwekkend.Jammer dat sommige game makers oude dingen hebben laten zien. Nu wachten op de E3 tot de console en de specs getoond gaan worden
Gepost door Leon 2.0 op donderdag 21 februari, 2013 om 10:49:42 quote

Eindredacteur

6147 posts
soldierarjan schreef:
Erg goede preview heel de persconferentie word er mooi in samen gevat.

Doel bereikt.

De persconferentie was heel wat uitgebreider dan ik had verwacht. Sowieso ging ik er vanuit dat er nu nauwelijks games zouden worden getoond om dat voor de E3 te bewaren, al blijft er nu natuurlijk nog genoeg over voor de E3. Ik ben in ieder geval tevreden met wat ik gezien heb en de PlayStation 4 komt hier dan ook sowieso (wellicht niet meteen) in huis.

Gepost door Daan op donderdag 21 februari, 2013 om 11:01:40 quote

GN Designer en Databaser

4329 posts
Thanks voor de mooie samenvatting Leon!
Gepost door Hercules op donderdag 21 februari, 2013 om 11:16:37 quote

Sonic

294 posts
vet!!
Gepost door DGonlag2 op donderdag 21 februari, 2013 om 11:25:37 quote

GN "Ultima"

1540 posts
Leon 2.0 schreef:
...en de PlayStation 4 komt hier dan ook sowieso (wellicht niet meteen) in huis.

Daar sla je de spijker op zijn kop. Het ligt mij vooral aan de prijs. En natuurlijk de performance, dat is ook belangrijk.

Tweakers.net heeft een testsysteem gebouwd, met zo dicht mogelijke specificaties als de PS4. Natuurlijk niet helemaal representatief, maar komt hoogstwaarschijnlijk toch in de buurt. De performance vind ik persoonlijk niet zo heel geweldig, maar we zullen wel zien. De limiterende factor lijkt de CPU te zijn. Hoe kom je ook op het idee om een AMD APU te gebruiken? En 8GB DDR5 werkgeheugen? Alsof dat ergens voor nodig is, tenzij het een combinatie is van RAM & VRAM.

Als ze de PS4 onder de (of max.) 400 euro kunnen houden, dan is het wel zeer interessant, maar anders is het het naar mijn mening niet waard. Ben benieuwd wat Sony van plan is qua prijs.

Gepost door 3333/3333 op donderdag 21 februari, 2013 om 11:30:10 quote

GN "Sniper Elite"

3333 posts
Nu nog de onthulling van de console (het apparaat) zelf natuurlijk, al is uit het logo de basis van het ontwerp meestal wel redelijk te herleiden.
Gepost door Leon 2.0 op donderdag 21 februari, 2013 om 11:31:03 quote

Eindredacteur

6147 posts
Och, over de grafische prestaties maak ik me niet zo druk. Als je ziet wat Uncharted 3 bijvoorbeeld uit de achterhaalde hardware (in totaal maar 512MB RAM om maar wat te noemen) van de PlayStation 3 weet te persen.
Gepost door DGonlag2 op donderdag 21 februari, 2013 om 11:43:47 quote

GN "Ultima"

1540 posts
Leon 2.0 schreef:
Och, over de grafische prestaties maak ik me niet zo druk. Als je ziet wat Uncharted 3 bijvoorbeeld uit de achterhaalde hardware (in totaal maar 512MB RAM om maar wat te noemen) van de PlayStation 3 weet te persen.

Ben ik het toch niet helemaal mee eens. RAM, tja. Als ik hier Diablo 3 op FHD + High settings speel kom ik maar aan 800MB RAM. Natuurlijk heb je dan wel apart VRAM (wat de PS4 niet heeft?).

Daarentegen had de PS3 wel degelijk een zeer sterke processor, waar alleen niemand (behalve dus de exclusive studios) de kracht uit wist te halen (of daarvoor de moeite deed). PS4 daarentegen, een AMD APU, 8 cores op 1.6Ghz. Zogenaamd makkelijk voor developers? Zover ik weet maken developers zelden gebruik van meer dan 2 cores. Had er nou maar een Celeron ingestopt, hadden ze veel meer aan gehad.

Hier slaan ze toch echt de plank mee mis. Slecht zal het echt niet worden. Het had alleen zoveel meer kunnen zijn met een Intel CPU (zeker i.c.m. de HD7850, of i.i.g. een vergelijkbare GPU: die is tot veel meer in staat met een betere CPU).

Gepost door Sem_The_Man op donderdag 21 februari, 2013 om 11:50:49 quote

Prince of Persia

189 posts
Oke dit ziet er tot nu toe veelbelovend uit. Al moet ik zeggen dat ik hoop dat de dingen die we nog niet weten nog veel spannender zijn. Maar is er al iets bekend over de xBox 720? Want daar kijk ik ook erg naar uit! Het wordt toch weer kiezen welke van de twee ik wil.
Gepost door Leon 2.0 op donderdag 21 februari, 2013 om 11:52:46 quote

Eindredacteur

6147 posts
Tja, ze moeten natuurlijk ook aan de prijs blijven denken, intelprocessors zijn simpelweg duurder. Het gaat momenteel natuurlijk ook slecht met AMD, waardoor Sony daar waarschijnlijk een heel wat betere deal mee kon maken. Voor AMD is deze deal (en wellicht een met Microsoft) misschien wel essentieel om te blijven bestaan.

@Semboy, vooralsnog is er weinig bekend over de nieuwe Xbox. Al zouden volgens geruchten de processor vrijwel gelijk zijn aan die van de PlayStation 4 (dit gerucht bleek in ieder geval al deels waar) en zou de Xbox 720 ook 8GB RAM bevatten, maar van het veel tragere DDR3. Het is wachten tot Microsoft met een officiële aankondiging komt..

Gepost door toeter83 op donderdag 21 februari, 2013 om 11:57:19 quote

GN "Die Hard"

729 posts
Ik weet heb geen verstand van de hardware, maarvalt me wel op dat er al heel wat haters zijn zeker als de reacties op facebook leest.
Gepost door Hitman047 op donderdag 21 februari, 2013 om 12:26:44 quote

MvdM Januari

4508 posts
Erik-Heijden schreef:
Nu nog de onthulling van de console (het apparaat) zelf natuurlijk, al is uit het logo de basis van het ontwerp meestal wel redelijk te herleiden.

De grap van de avond. Een urenlange presentatie geven over een apparaat wat ze vervolgens eens niet laten zien. Ik vraag me af of het uiteindelijke ontwerp überhaupt al bekend is.

Gepost door ChielB op donderdag 21 februari, 2013 om 12:57:30 quote

Eindredacteur

11059 posts
Ook al verpakken ze het in een Hello Kitty-broodtrommel, het gaat over het algemeen toch meer over de specificaties en wat er mee gedaan wordt. Ik kan me niet heugen dat ik ooit tijdens het gamen heb gekeken hoe mooi de console zelf eruit ziet.
Gepost door toeter83 op donderdag 21 februari, 2013 om 13:34:32 quote

GN "Die Hard"

729 posts
haha geniale opmerking, te veel mensen die zeuren over het uiterlijk.
Gepost door Rijstekorrel op donderdag 21 februari, 2013 om 13:59:39 quote

GN "Sickness"

10878 posts
Leon 2.0 schreef:
Och, over de grafische prestaties maak ik me niet zo druk. Als je ziet wat Uncharted 3 bijvoorbeeld uit de achterhaalde hardware (in totaal maar 512MB RAM om maar wat te noemen) van de PlayStation 3 weet te persen.

Ben ik het ook mee eens maar ook weer niet, hun hebben de tijd en energie erin gestoken wat sommige minder doen. Nu door meerdere geheugen hoeft er minder opgelet te worden.

Gepost door Eichmann op donderdag 21 februari, 2013 om 14:27:35 quote

GN "Die Hard"

699 posts
Het gaat mij nog te lang duren , ben wel wat teleurgesteld in het feit dat een aantal verwachte games dan toch worden uitgesteld om nog de Ps 4 te halen.

ik ben bang dat rockstar dit ook nog gaat doen met gta 5.

Ik koop de PS4 graag maar na release wacht ik toch wel een paar maandjes voor aanschaf denk ik. Tenzij ik me niet in kan houden.

Gepost door Eichmann op donderdag 21 februari, 2013 om 15:32:49 quote

GN "Die Hard"

699 posts
Zou Rockstar niet toevallig weer GTA 5 gaan uitstellen tot op de PS4?

Lijkt me wel iets voor Rockstar.

Dit was even offtopic.

Gepost door lassieman op donderdag 21 februari, 2013 om 16:16:30 quote

GN "Sickness"

2275 posts
Ik snap dat gezeur over de specs ook niet helemaal hoor. De CPU zou nu opeens niet meer snel genoeg moeten zijn. Ten eerste wordt de hardware in consoles natuurlijk helemaal geoptimaliseerd en is daarom niet te vergelijken met PC hardware. De games van nu gebruiken meestal maar een paar cores. Dus nu benchmarken op oudere 8 core CPUs slaat eigenlijk ook nergens op. Hopelijk worden door de PS4 juist games voor wat meer cores gemaakt zodat PC gamers daar ook wat meer gebruik van kunnen gaan maken.

8GB vind ik zeker niet teveel zoals Dgonlag wel denkt. De GPU moet namelijk ook dit geheugen gebruiken en er zit toch nog steeds een stijgende lijn in het gebruik van RAM. En beter te veel dan te weinig..

Ook is het natuurlijk niet zo van: laten we er een 7950 en een 3570 in stoppen. Het moet natuurlijk ook niet te groot worden en het moet nog steeds koel te houden zijn. Daarom is de CPU ook zo laag geclockt.

Kan iemand misschien nog voor mij uitleggen waarom ze voor GDDR5 geheugen hebben gekozen. Dat is toch juist langzamer voor werkgeheugen, maar wel goed te gebruiken op de GPU ofzo?

Gepost door Leon 2.0 op donderdag 21 februari, 2013 om 16:19:05 quote

Eindredacteur

6147 posts
GDDR5 is juist veel sneller dan DDR3.
Gepost door lassieman op donderdag 21 februari, 2013 om 21:14:29 quote

GN "Sickness"

2275 posts
Waarom kan je het dan nog niet los kopen en zit het al jaren op videokaarten?
Gepost door Leon 2.0 op donderdag 21 februari, 2013 om 21:40:00 quote

Eindredacteur

6147 posts
Er zijn ook videokaarten met DDR3-geheugen, deze zitten echter in het lagere segment. Zo heb je bijvoorbeeld twee versies van de Radeon HD 7750; één met GDDR3 en één met GDDR5. Die tweede is duurder. Kaarten uit een hoger segment hebben alleen GDDR5. Dit zegt genoeg lijkt mij.
Gepost door Daan op donderdag 21 februari, 2013 om 22:23:39 quote

GN Designer en Databaser

4329 posts
Quote:
Ook al verpakken ze het in een Hello Kitty-broodtromme

GAAF! Komt er ook een Dora versie? Zwieber niet stelen!

Gepost door lassieman op donderdag 21 februari, 2013 om 23:45:02 quote

GN "Sickness"

2275 posts
Leon 2.0 schreef:
Er zijn ook videokaarten met DDR3-geheugen, deze zitten echter in het lagere segment. Zo heb je bijvoorbeeld twee versies van de Radeon HD 7750; één met GDDR3 en één met GDDR5. Die tweede is duurder. Kaarten uit een hoger segment hebben alleen GDDR5. Dit zegt genoeg lijkt mij.

Ik dacht ook juist dat het alleen goed werkte met GPU dingen en dat het daarom weinig zin heeft om gewoon in je moederbord te stoppen als het al zo kunnen. Maar ik kon er zo snel niks over vinden.

Gepost door Connorkill op zaterdag 23 februari, 2013 om 18:01:42 quote

Sonic

271 posts
mooi is die controller niet, maar die triggers en het touchscreen lijken mij ideaal
Gepost door koen.dejong op woensdag 17 april, 2013 om 11:46:12 quote

n00b

7 posts
Als de Playstation 4 uit is ga ik hem kopen! En dan gelijk FIFA erop spelen.
Gepost door smokey1971 op vrijdag 16 augustus, 2013 om 02:24:33 quote

Pong

35 posts
kan niet wachten hoop echt op december
Gepost door Samvs22 op zaterdag 12 oktober, 2013 om 08:36:15 quote

n00b

8 posts
Nice maar ik ga een Xbox halen
Gepost door FireBallz op maandag 8 september, 2014 om 16:21:30 quote

GN "Commander"

1316 posts
Ik denk dat ik geen Ps4 neem, tot ergernis van de Sony mensen natuurlijk. Ps4 is duurder dan Xone, en is niet mooier. Maar voorlopig nog even met mijn ps3
Ga naar pagina: 1
Inloggen
Zoeken

Zoek resultaten:

Advertentie

Game details

Playstation 4 preview
PlayStation 4 packshot
Advertentie