Aven Colony review
Aven Colony logo

Aven Colony review

Een kleine maand geleden kregen we al een vermakelijk voorproefje van Aven Colony, de sci-fi city builder van ontwikkelaar Mothership Entertainment en uitgever Team 17 (Worms, Yooka-Laylee). De demo van Aven Colony beloofde een uitdaging voor de citybuilder-veteranen en na het spelen van de volledige game kan volmondig worden gezegd dat het inderdaad een uitdagende game is. Misschien wel iets té uitdagend.

Baas in de ruimte
In Aven Colony ben jij de gouverneur die ervoor moet zorgen dat de bouw van een nieuwe kolonie op een planeet volledig op rolletjes loopt. Hoewel de planeet niet alle ingrediënten heeft om op te leven (zuurstof bijvoorbeeld) heeft de mensheid genoeg cutting-edge technologie om die paar probleempjes op te lossen. Je zou bijna zeggen dat het dus helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn als je alle benodigdheden hebt om een grote kolonie te bouwen. Helaas blijft er altijd één zwak punt en dat zijn de mensen.

De mensen in Aven Colony zijn behoorlijke zeurkousen en willen alles tot in de puntjes verzorgd hebben. Ze moeten niet te ver van hun werk wonen, er moet genoeg te doen zijn, het milieu moet goed verzorgd zijn, enzovoort. Hierdoor moet je bij elk gebouw wat je neerzet nog vijf extra bijbouwen. Nieuwe fabriek? Zorg dan ook voor woonruimte in de buurt, elektriciteitscentrales, winkelcentra en luchtfilters. Maar deze faciliteiten draaien niet vanzelf, er zijn natuurlijk wel werknemers nodig. Die zijn gek genoeg alleen te krijgen door immigratie. Blijkbaar is de mens op Aven Colony een klein ding als voortplanting vergeten.

De mensen zorgen voor de meeste problemen in Aven Colony, waardoor je niet zomaar even een buitenaardse stad uit de grond stampt. Er moet aan alles worden gedacht, want ook op een andere planeet verwacht het volk van alles van je. Om aan alle wensen te voldoen moet je echt een professional zijn in building games. Als een casual verdronk ik al snel in alle opties en kon ik opnieuw beginnen, omdat ik werd afgezet als leider van het volk.

Mooie, maar gevaarlijke planeet
Aven Colony is niet alleen een ontzettend gedetailleerde citybuilder, het probeert ook een verhaal te vertellen over de planeet. In een tiental missies leer je meer van de planeet kennen door een specifieke kolonie te maken. Deze moet gespecialiseerd zijn in een bepaald aspect, zodat je meer geheimen over Aven Prime kan onthullen. Denk aan mijnen voor opgravingen, of een kolonie gespecialiseerd in biowetenschappen om meer te weten over de originele bewoners. Door de verhaalmissies te voltooien kom je best veel te weten over Aven Prime, al blijft een echt sterk verhaal in de missies grotendeels uit.


Wat wel goed is uitgewerkt, zijn de verschillende landschappen en klimaten die de mens moet trotseren. Elk landschap vergt een andere tactiek om een succesvolle kolonie op te bouwen. Droge omgevingen als een woestijn zijn vooral genadeloos voor je voedselvoorraad en landschappen met veel stormen zijn alleen te trotseren met een flinke verdediging op je basis. Dit zorgt voor afwisselende verhaalmissies, waardoor de verveling niet snel toeslaat.

Hard to learn, hard to master
Hoewel de game goed in elkaar zit, heeft het één groot nadeel en dat is de moeilijkheidsgraad. Na een paar uurtjes weet je globaal wel wat je moet doen, maar er zijn zoveel haken en ogen waardoor het bouwen van een kolonie binnen de kortste keren helemaal mis kan lopen. Er zijn gewoon te veel elementen waar je rekening mee moet houden en vooral micromanaging is veel te gedetailleerd voor de leken onder ons. Met name de eerder benoemde kieskeurigheid van mensen in enorm veel zaken maakt de game extreem moeilijk. Aangezien je kolonie steeds groter wordt, raak je op een gegeven moment het overzicht kwijt.

Dit is een nadeel voor de leken onder ons, maar de die-hard regelneven die al veel citybuilders hebben gespeeld, zullen hun lol niet op kunnen. Toch is het jammer dat de game alleen voor die groep geschikt lijkt, want instappen in het genre met Aven Colony kost heel veel tijd en geduld. Dat is jammer, want de game oogt schitterend en komt ook heel goed uit de verf op een console.

Conclusie
Aven Colony is een prima citybuilder van Mothership Entertainment die vooral voor de fans van het genre geschikt is. De verhaalmissies zijn divers genoeg om leuk te blijven, al is het verhaal wat oppervlakkig. Ook de uitgebreide sandbox-modus kan uren speelplezier opleveren en de game speelt verrassend soepel op een console. Heb je al flink wat ervaring in het citybuilder-genre en ben je niet bang voor een hoge moeilijkheidsgraad, dan is Aven Colony zeker het proberen waard.
Wat is HOT:
Zeer uitgebreide builder
Speelt lekker op consoles
Leuk voor fans van het genre
Wat is NOT:
Te diep voor beginners
Oppervlakkig verhaal

Amador Prado

Reacties
Ga naar pagina: 1
Gepost door WoKingNL op zondag 30 juli, 2017 om 21:08:20 quote

GN "Ultima"

1825 posts
Interessant dat jullie het reviewen als te diepgaand voor beginners terwijl ik andere reviews zie dat het zo ondiep is als een plas op straat
Gepost door Bacotje op maandag 31 juli, 2017 om 13:39:39 quote

Sub Zero

373 posts
Ik hoor en lees ook wel hele wisselende reacties hoor bij deze titel. En ik vind jullie toch wel zeer positief! Hoelang hebben jullie de game mogen previewen?
via iPhone
Gepost door OnOwned op maandag 31 juli, 2017 om 15:49:45 quote

Crewmember

335 posts
Bacotje schreef:
Ik hoor en lees ook wel hele wisselende reacties hoor bij deze titel. En ik vind jullie toch wel zeer positief! Hoelang hebben jullie de game mogen previewen?

Ik heb de game ruim een week voor de release al mogen spelen en in essentie is het een sterke builder die als 1 van de weinige ook lekker speelt op console. Een review blijft natuurlijk altijd de bescheiden mening van één gamer en misschien dat de echte die-hards in het Building-genre het anders zien. Het werkt nu eenmaal zo

Inloggen
Zoeken

Zoek resultaten:

Advertentie

Game details

Playstation 4 review
Aven Colony packshot
GN score: 8.0
Bezoekers score (1): 9.0
Geef hier jouw score:
Toevoegen aan:
Advertentie

Screenshots

  • Aven Colony screenshot nr. 1
  • Aven Colony screenshot nr. 2
  • Aven Colony screenshot nr. 3
  • Aven Colony screenshot nr. 4
  • Aven Colony screenshot nr. 5