Batman: Arkham VR review
Batman: Arkham VR logo

Batman: Arkham VR review

PlayStation VR is gearriveerd! Het lanceren van een volledig nieuw system is niet gemakkelijk, want hoe vet de techniek ook is, alles draait uiteindelijk om de software. Dat is niet altijd goed gegaan, denk daarbij bijvoorbeeld aan de PlayStation Vita, Wonderbook of de Move. Tezamen met PlayStation VR zijn heel veel games verschenen, maar echt lang zijn al die titels niet. Ondanks de lengte, is het hoogtepunt ongetwijfeld Batman: Arkham VR. Waar Oculus en HTC vooral worden bediend met tech demo’s, is de VR-Batman-ervaring gemaakt door een echte AAA-ontwikkelaar. Rocksteady zelf (Batman: Arkham Asylum, Batman Arkham: City, Batman: Arkham Knight) heeft deze ervaring gemaakt en dat is, ondanks de geringe lengte, aan alles te zien.

Be the Batman
Be the Batman is de toepasselijke slogan voor Batman: Arkham VR, want je gaat zelf de Batman zijn. Dit begint in de villa van Bruce Wayne, waar je aangesproken wordt door Alfred. Er is een noodgeval en dus moet je je melden in de Bat Cave. Je zal geen moment zelf lopen in de game, maar op statische punten verschillende dingen kunnen doen. Voor je staat een piano en als je op een aantal willekeurige toetsen drukt schuift de vloer onder je voeten weg en gaat een lift naar beneden. Je stopt op het punt waar je je pak mag aantrekken. Met de move-controllers dien je je handschoenen aan te trekken. Je zet je masker op en in de spiegel zie je dat je Batman bent. In je rechterholster bevindt zich de Grappling Hook, die je ook kunt testen. Links is je bewijzen-scanner te vinden in op de riemgesp zijn Batarangs te vinden. Ook deze kun je gewoon pakken en werpen. Er is ook een testomgeving te vinden om je werpskills te verbeteren. Nadat je je pak hebt aangetrokken gaat de lift verder naar beneden. De Batcave verschijnt en je voelt letterlijk in je buik dat je naar beneden gaat.


PlayStation VR is qua specs het minst krachtige VR-systeem. Dit geldt zowel voor het apparaat zelf als de computer waarop het draait (PS4). In het geval van Batman: Arkham VR merk je dit geen moment. Het gebrek aan toptitels op Oculus en HTC is stuitend. Wij hebben de HTC uitgebreid getest met heel veel games en niets komt in de buurt van Batman Arkham VR qua beleving en grafische kracht. Niemand kan ontkennen dat topontwikkelaars alles uit een systeem kunnen halen, denk daarbij aan bijvoorbeeld The Last of Us op PS3 of Forza 4 op Xbox 360. Rocksteady zorgt ervoor dat je geen seconde denkt aan het feit dat PSVR technisch gezien de minst krachtige VR-set is.

Een andere wereld
Dat alles wordt bereikt door geloofwaardigheid. Met de move-controllers bestuur je de handen van Batman en het verhaal is een uitstapje vanuit Batman: Arkham Knight en voelt daarmee nog relevant ook. Het feit dat je heel veel kunt oppakken, bekijken en veranderen draagt daaraan bij. Later in de game sta je in het riool van Gotham City en daar zijn een aantal schrikmomenten. Na een uur in de wereld van Arkham VR viel ik bijna om bij zo'n schrikmoment. Met puzzels dien je verder te komen in het verhaal. Point & Click zoals je nog nooit hebt beleefd.

Omdat we spreken over een ervaring van ongeveer anderhalf uur, zal ik niks verklappen over tegenstanders en het verhaal. Wel kan ik verklappen dat je af en toe zal schrikken en dat je aan het eind verwonderd en verslagen bent. Zeker als je Batman: Arkham Knight hebt gespeeld is de belevenis ongekend.

Conclusie
Als je de game hebt uitgespeeld, dan kun je de game nog een keer doorspelen, maar dan met verborgen Riddler-puzzels, die overal verstopt zitten. In totaal ben je dus een uur of vier kwijt voor het bedrag van bijna 20 euro. Alles met betrekking tot VR is prijzig, dat is een feit. Mocht je echter de kans krijgen om het eens te proberen (bijvoorbeeld tijdens de GN VRiendendag binnenkort), grijp die kans dan. Batman Arkham VR laat namelijk zien wat er allemaal mogelijk is. Jij bent de Batman en als je oog in oog staat met een super villain, besef je pas hoe bad ass je dan eigenlijk bent. Staand op een dak, in gesprek met Alfred en Robin, of het werpen van Batarangs. Nog nooit was het zo realistisch en echt. Batman Arkham VR laat op alle fronten de potentie van VR zien.
Wat is HOT:
Je bent echt de Batman
Innovatief
Haalt alles uit PS VR
Wat is NOT:
Kort

Peter Bouwman

Reacties
Ga naar pagina: 1
Gepost door MaTriXX op maandag 17 oktober, 2016 om 14:20:11 quote

Sub Zero

399 posts
Lijkt me een geweldige game, ben vandaag bij de Media Markt geweest en heb daar ff voor minuut of 15 Eve Valkyrie gespeeld en wat was dat vet, m`n vraag is hebben jullie die ook al gestest of een review van gedaan (misschien dat ik dat gemist heb).

Zit er nu sterk aan te denken om vandaag nog de VR te halen want het was vet.

Gepost door Daniel Z op maandag 17 oktober, 2016 om 18:23:54 quote

Crewmember

4197 posts
MaTriXX schreef:
Lijkt me een geweldige game, ben vandaag bij de Media Markt geweest en heb daar ff voor minuut of 15 Eve Valkyrie gespeeld en wat was dat vet, m`n vraag is hebben jullie die ook al gestest of een review van gedaan (misschien dat ik dat gemist heb). Zit er nu sterk aan te denken om vandaag nog de VR te halen want het was vet.
EVE: Valkyrie ben ik aan het testen, verwacht deze week de review
Gepost door MaTriXX op maandag 17 oktober, 2016 om 18:37:22 quote

Sub Zero

399 posts
Daniel Z schreef:
MaTriXX schreef:
Lijkt me een geweldige game, ben vandaag bij de Media Markt geweest en heb daar ff voor minuut of 15 Eve Valkyrie gespeeld en wat was dat vet, m`n vraag is hebben jullie die ook al gestest of een review van gedaan (misschien dat ik dat gemist heb). Zit er nu sterk aan te denken om vandaag nog de VR te halen want het was vet.
EVE: Valkyrie ben ik aan het testen, verwacht deze week de review

Bedankt Daniel, ik ben zeer benieuwd.

Heb het zelf maar kort kunnen ervaren maar moment dat je de headset op doet en in die cockpit zit is zo vet dat je gewoon naar meer smakt.

Gepost door Petor op maandag 17 oktober, 2016 om 20:44:58 quote

Eindbaas

1926 posts
MaTriXX schreef:
Daniel Z schreef:
MaTriXX schreef:
..
EVE: Valkyrie ben ik aan het testen, verwacht deze week de review
Bedankt Daniel, ik ben zeer benieuwd. Heb het zelf maar kort kunnen ervaren maar moment dat je de headset op doet en in die cockpit zit is zo vet dat je gewoon naar meer smakt.

Zoveel zin in X-Wing mission

Gepost door MaTriXX op maandag 17 oktober, 2016 om 22:43:51 quote

Sub Zero

399 posts
Beste Daniel of Petor,

Ik wil de PS VR bestellen maar vroeg me af of de oude Sony PlayStation 4 Camera (release dag) ook werkt met de VR set of dat ik verplicht wordt om de PlayStation Camera V2 PS4 / VR erbij te nemen.

Bij deze alvast bedankt en ik hoop dat je het leest .

Gepost door Petor op dinsdag 18 oktober, 2016 om 00:36:40 quote

Eindbaas

1926 posts
Alles wat oud-PlayStation is werkt. Oude cam, originele PS4 en oude move controllers
via iPhone
Gepost door MaTriXX op dinsdag 18 oktober, 2016 om 01:29:55 quote

Sub Zero

399 posts
Petor schreef:
Alles wat oud-PlayStation is werkt. Oude cam, originele PS4 en oude move controllers

Super bedankt, Heb hem zojuist besteld en samen met Eve gaat dit een geweldige ervaring worden denk ik.

Ben toch wel benieuwd naar de review.

Ga naar pagina: 1
Inloggen
Zoeken

Zoek resultaten:

Advertentie

Game details

PlayStation VR review
Batman: Arkham VR packshot
GN score: 8.5
Bezoekers score (-):
Geef hier jouw score:
Toevoegen aan:
Advertentie

Screenshots

  • Batman: Arkham VR screenshot nr. 1
  • Batman: Arkham VR screenshot nr. 2
  • Batman: Arkham VR screenshot nr. 3
  • Batman: Arkham VR screenshot nr. 4