Brink review
Brink logo

Brink review

Het is lang geleden dat ik me in een online-shooter heb gestort. De eerste Modern Warfare was een kort avontuur en daarvoor was mijn echte liefde Team Fortress Classic. Niet voor niets was juist ik een blij man toen ik aan de slag ging met Brink. De game laat mensen samenwerken zoals ik zelden eerder heb gezien en dat doet het met heerlijke gameplay en een sterk verhaal.

The Ark
Brink speelt zich af op The Ark, een stad die gebouwd is als testproject om de gevolgen van Global Warming tegen te gaan. Daardoor is de stad volledig zelfvoorzienend en drijft het bovendien, om een antwoord te bieden tegen de stijging van de zeespiegel. Helaas voor de Aarde werd de opwarming van de planeet eerder fataal dan gedacht. De zeespiegel is reeds gestegen en duizenden mensen hebben hun toevlucht gezocht in The Ark. Oorspronkelijk ontworpen voor 5.000 inwoners zijn er nu 50.000 mensen die vechten voor hun plekje. Letterlijk vechten, want er breekt een oorlog uit tussen de Secrurity, het leger van de oorspronkelijke bewoners, en de Resistance, de relatieve nieuwkomers in de stad.

Eén van de belangrijkste elementen van Brink is customization, het aanpassen van je karakter en de vele wapens die het spel rijk is. Bij het opstarten zal je allereerst een kant kiezen, om vervolgens een personage aan te maken en aan te kleden. Lichaamsbouw, kleding, maskers, uiterlijk en zelfs een stem is te kiezen om vervolgens aan de slag te gaan met de game. Elke factie geeft een keuze uit tien mappen met bijbehorende missies en het is natuurlijk het leukste om de missies in de goede volgorde te spelen, gezien het belang van het verhaal.

Verhaal in multiplayer-shooter?
In tegenstelling tot andere multiplayer-shooters begint elke map in Brink met een cut-scene, die je vertelt wat je missiedoelen zijn en hoe het gaat in de oorlog tegen de vijand. Dit voelt als een singleplayer, met het grote verschil dat je tegenstanders ook echte mensen zijn, die een tegengestelde cut-scene te zien krijgen. Zo zal de ene partij een doel moeten verdedigen en de andere hetzelfde doel moeten vernietigen. Overigens is het erg tof dat je tijdens elke missie je doelen zelf kunt bepalen. Het hoofddoel is het belangrijkst, maar als je even geen zin hebt in drukke battles, is er altijd de mogelijkheid om een submissie te selecteren en bijvoorbeeld een nieuw spawn-point te veroveren zodat je dichter bij je hoofddoel kunt verschijnen na neergeschoten te zijn. Niet alleen nuttig voor jezelf, maar natuurlijk ook voor je team. Het kiezen van subdoelen brengt veel afwisseling met zich mee en dat heeft ontwikkelaar Splash Damage erg goed bedacht.Klassenstrijd
Bij het voltooien van de missiedoelen zijn vooral de verschillende klassen van belang. Zo ga je spelen als Operative, Soldier, Medic en als Engineer. Tijdens de map krijg je altijd de ruimte om te wisselen van klasse en het is dus geen verplichte route, maar aanpasbaar om altijd te kunnen helpen met de missiedoelen. Elke klasse heeft natuurlijk zijn eigen nut, zo kan een Operative verschillende computers hacken, zal een Medic (uiteraard) mensen in leven kunnen houden en heeft de Soldier de mogelijkheid om explosieven te plaatsen. Allen zijn nuttig en samenwerking is een vereiste, want een rijdend voertuig van A naar B escorteren is teamwork. Gaat hij kapot, dan moet de Engineer het maken, staat er een muur in de weg dan zal de Soldier die moeten opblazen en ga zo maar door.

De gameplay is lekker hectisch en de wapens zijn legio en volledig te pimpen. Alles, van het vizier tot de loop tot het magazijn, is aan te passen en nieuwe wapens zijn onder andere te verdienen via de Challenges in de game. Challenges zijn opdrachten die buiten de verhaallijn vallen en je laten trainen in alle aspecten van het spel. Via deze Challenges zijn vele vette kledingstukken en upgrades te verdienen en het is dus zaak om ook deze fanatiek te spelen. Ik snap Splash Damage dat ze je willen stimuleren om alle aspecten van het spel te spelen, maar persoonlijk had ik liever deze upgrades verdiend met de hoofdlijn en niet via deze Challenges, want ze voelen toch minder episch aan. Daarnaast raad ik aan om de game volledig in multiplayer-vorm te spelen. De meesten van ons zullen dit natuurlijk ook gewoon doen en dat is goed, want de A.I. van de bots is niet erg sterk te noemen.

S.M.A.R.T.
Als laatste wil ik nog graag S.M.A.R.T. behandelen, want dit is iets wat elke shooter vanaf nu moet hebben. S.M.A.R.T. zorgt ervoor dat je over verschillende objecten springt, muren beklimt en onder blokkades door glijdt. We kennen dit systeem natuurlijk uit EA’s Mirror’s Edge, maar in een echte shooter is het systeem bevrijdend. Bij elke andere shooter die ik nu speel vind ik het stom dat ik word tegengehouden door een stomme rots of een klein muurtje. S.M.A.R.T. maakt de gameplay zo veel diverser, want niet alleen biedt het de mogelijkheid om meerdere routes te kiezen, ook geeft het een nieuwe optie naast de kill or be killed-gameplay. In andere shooters is wegrennen namelijk een dodelijke optie, maar in Brink maak je daadwerkelijk een kans om te vluchten als de tegenstand te sterk is. Je springt over de cover heen en weg ben je. Elke shooter moet dit systeem in de toekomst hebben!Conclusie
Brink is een heerlijke shooter geworden die samenwerking leuk maakt, veel variatie biedt qua gameplay, een tof verhaal brengt, meerdere klassen belangrijk maakt en SMART introduceert in het shooter-genre. Grafisch is de game erg lekker, waarbij vooral de semi-cartoony stijl erg tof is. Upgrades zijn er legio en wapens des te meer en voor het eerst sinds Team Fortress Classic heb ik weer een online shooter gevonden die niet alleen draait om het simpel neerknallen van tegenstanders, maar ook een verhaal, keuzevrijheid in missiedoelen en natuurlijk S.M.A.R.T bevat! Splash Damage heeft puik werk afgeleverd!
Wat is HOT:
S.M.A.R.T!
Afwisseling in missies
Veel customization
Ziet er lekker uit
Wat is NOT:

Peter Bouwman

Reacties
Ga naar pagina: 1
Gepost door NiSh op dinsdag 10 mei, 2011 om 07:02:47 quote

Duke Nukem

406 posts
Geen NOTs, en dan toch een 8.9?
Gepost door Dude... op dinsdag 10 mei, 2011 om 07:21:00 quote

GN "Die Hard"

937 posts
peter, begrijp me niet verkeerd de 8.9 is een prima cijfer maar hoe kan dat nou als er geen NOT's zijn? behalve dan die challenges maar dat is iets kleins wat je ook niet in de NOT's hebt staan
Beoordeling van Dude...: 9.5
Gepost door Fabianb op dinsdag 10 mei, 2011 om 07:49:21 quote

GN "Sickness"

2062 posts
Cijfer kan inderdaad wel wat hoger, aangezien over het algemeen veel cijfers op GN wat hoger zijn kan dit toch bijna niet?
Beoordeling van Fabianb: 9
Gepost door ShadyXL op dinsdag 10 mei, 2011 om 08:32:17 quote

GN "Sickness"

2619 posts
Geen NOT? O.o Hmm.. Toch maar even wachten tot mijn vriend het heeft Volgens mij word dit een goeie spel
Gepost door Koen op dinsdag 10 mei, 2011 om 10:29:20 quote

GN "Ultima"

1909 posts
Op IGN denken ze juist het tegenovergestelde van wat hier goed wordt gevonden. Opvallend.
Gepost door gerowniko op dinsdag 10 mei, 2011 om 10:48:49 quote

Pacman

85 posts
Koen schreef:
Op IGN denken ze juist het tegenovergestelde van wat hier goed wordt gevonden. Opvallend.

Leve de verscheidenheid.

Gepost door Dude... op dinsdag 10 mei, 2011 om 11:58:29 quote

GN "Die Hard"

937 posts
YES IK KAN HEM VANDAAG AL HALEN!!!!!
Beoordeling van Dude...: 9.5
Gepost door NightHawk op dinsdag 10 mei, 2011 om 12:23:23 quote

GN "Die Hard"

915 posts
Zou deze game gaan halen maar mijn PS3 is gister gestorven.
Gepost door Update op dinsdag 10 mei, 2011 om 12:49:16 quote

Sub Zero

371 posts
Wow, ZO vet he! Beste ga ik die NA mn examens pas halen, anders slaag ik niet door Brink!
Gepost door Petor op dinsdag 10 mei, 2011 om 13:03:03 quote

Eindbaas

1917 posts
Dude... schreef:
peter, begrijp me niet verkeerd de 8.9 is een prima cijfer maar hoe kan dat nou als er geen NOT's zijn? behalve dan die challenges maar dat is iets kleins wat je ook niet in de NOT's hebt staan

Becijferen is natuurlijk geen wetenschap en het feit dat ik geen grote negatieve punten kan noemen betekent nog niet dat de game direct een 9 moet krijgen. Het is een gevoel dat de game alles goed doet wat het moet doen en zeer vermakelijk is, maar het voelt gewoon net niet als negen. Daarvoor is de game niet episch genoeg. Maar niet episch genoeg is geen Not, maar gewoon een reden om de game net geen negen te geven.

Eigenlijk heel logisch... Toch?

Gepost door EnkiBook op dinsdag 10 mei, 2011 om 13:23:04 quote

Pong

33 posts
Ja, ik heb 'm vandaag ook gehaald. Voor op de PC wel te verstaan.. Steam kent alleen de code niet

Zal wel te maken hebben met het feit dat de game officieel pas de 13e uitkomt.. Hoop ik.

Brute game. Leuke review ook. De enige NOT die ik kan bedenken is dat het misschien wat snel gaat vervelen als er geen DLC komt.

Gepost door timishier op dinsdag 10 mei, 2011 om 14:32:43 quote

Sonic

277 posts
kan iemand mij vertellen of deze game op het niveau van tf2 ligt deze heb ik namelijk helemaal kapot gespeeld. Nou vraag ik me af of dit ook zo een goed spel is
Gepost door Drazo op dinsdag 10 mei, 2011 om 16:02:08 quote

Prince of Persia

148 posts
Ik heb net even de campaign gespeeld . Campaign leek meer op een multiplayer potje. Dus voor de campaign zou ik deze niet halen.
Gepost door Jarek op dinsdag 10 mei, 2011 om 16:22:31 quote

GN "DogLover"

4159 posts
Koen schreef:
Op IGN denken ze juist het tegenovergestelde van wat hier goed wordt gevonden. Opvallend.
Inderdaad , IGN had een hard oordeel met een 6.0.

gamersnet staat trouwens ook bovenaan qua reviewcijfer vergeleken met 15 andere sites op metacritic.

Daar is het hoogste cijfer een 8.1 ( xbox360 ).

Maarja iedere reviewer heeft zijn eigen mening , ik wacht zowieso tot ie in de budgetbak ligt.

Gepost door Ika Q op dinsdag 10 mei, 2011 om 17:55:57 quote

GN "Sickness"

3915 posts
Ik denk dat Brink ook zijn unieke ding heeft. Dan nog is dit weer een andere FPS shooter. Ik zet me geld liever op LA Noire.
Gepost door Cirdan op dinsdag 10 mei, 2011 om 18:28:39 quote

GN "Cryptic Destine"

4734 posts
Wat wat voor keuze wapens heb je? Ik bedoel dan, kun je zelf een rocketlauncher uitkiezen en helemaal veranderen aan jouw smaak? En als je het verandert, is het puur cosmetisch of verandert de prestaties ook?

Verder een mooie review! Misschien het overwegen waard om het te kopen voor m'n pc

Gepost door ShadyXL op dinsdag 10 mei, 2011 om 18:40:54 quote

GN "Sickness"

2619 posts
Cirdan schreef:
Wat wat voor keuze wapens heb je? Ik bedoel dan, kun je zelf een rocketlauncher uitkiezen en helemaal veranderen aan jouw smaak? En als je het verandert, is het puur cosmetisch of verandert de prestaties ook? Verder een mooie review! Misschien het overwegen waard om het te kopen voor m'n pc
Daar had ik totaal niet aan gedacht.. Ik zou ook graag willen weten of het cosmetisch of ook voor de prestaties is!
Gepost door RoHoutje op dinsdag 10 mei, 2011 om 18:51:27 quote

GN "Sickness"

2009 posts
Lekker, geen NOT's. Een geschikte game dus. Thanks voor de review. Brink, jij zit volgende week bij mij thuis.
Beoordeling van RoHoutje: 8.5
Gepost door Fox op dinsdag 10 mei, 2011 om 19:05:28 quote

GN "Die Ene"

2681 posts
ShadyXL schreef:
Cirdan schreef:
Wat wat voor keuze wapens heb je? Ik bedoel dan, kun je zelf een rocketlauncher uitkiezen en helemaal veranderen aan jouw smaak? En als je het verandert, is het puur cosmetisch of verandert de prestaties ook? Verder een mooie review! Misschien het overwegen waard om het te kopen voor m'n pc
Daar had ik totaal niet aan gedacht.. Ik zou ook graag willen weten of het cosmetisch of ook voor de prestaties is!
Ik neem aan dat het ook prestatie aanpast... vooral omdat je dus onderdelen vrij moet spelen en ook omdat het dan weer iets te eentonig is...
Gepost door Nn3m3s1sS op dinsdag 10 mei, 2011 om 19:15:20 quote

Duke Nukem

406 posts
En toch ben ik niet overtuigd.....weet niet waarom. Gewoon een gevoel dat je dit snel zat raakt. Wel respect dat er eindelijk iets nieuw geprobeerd wordt in het shooter genre
Gepost door Jarek op dinsdag 10 mei, 2011 om 19:36:01 quote

GN "DogLover"

4159 posts
Rohost schreef:
Lekker, geen NOT's. Een geschikte game dus. Thanks voor de review. Brink, jij zit volgende week bij mij thuis.

Waarom geef je een beoordeling terwijl je de game nog niet eens hebt ?

Gepost door DutchFreeze op dinsdag 10 mei, 2011 om 20:11:40 quote

GN "Bad Company"

3397 posts
Het SMART system lijkt me echt het meest brute aan dit spel
Beoordeling van DutchFreeze: 8.5
Gepost door Hukkel op dinsdag 10 mei, 2011 om 23:22:07 quote

Prince of Persia

153 posts
Vreemd, ik zie overal matoge tot slechte reviews en hier krijgt hij een 8,9. Niet te zuinig.
Gepost door ducky50 op woensdag 11 mei, 2011 om 08:18:21 quote

Prince of Persia

145 posts
het lijkt wel nog op tf2 maar dan anders dat is wel weer nice
Beoordeling van ducky50: 8
Gepost door Mile5 op woensdag 11 mei, 2011 om 12:12:52 quote

n00b

19 posts
Ik ben nog op zoek naar een review speciaal voor de PC versie, voor zover ik heb begrepen is er alleen de xbox versie naar journalisten ed. gegaan...
Gepost door HashtagMcSwag op woensdag 11 mei, 2011 om 16:10:26 quote

GN "Die Hard"

609 posts
het ziet er vet uit maar ik ben aan het sparen voor ipad2 en in november komen ook weer vette spellen uit
Beoordeling van HashtagMcSwag: 6.5
Gepost door Cyb3rp3n0zah op woensdag 11 mei, 2011 om 16:19:34 quote

Sub Zero

366 posts
denk k haal em op voor pc.. ligt die niet in de schappen

dan maar bestelle, de mp lijkt me best wel vet

Gepost door Update op woensdag 11 mei, 2011 om 18:30:26 quote

Sub Zero

371 posts
Beste krijgt dit gewoon een dikke 10! Gewoon het feit dat er zoveel teamplay in komt is al een 10 waard.
Gepost door Leon 2.0 op woensdag 11 mei, 2011 om 18:40:19 quote

Eindredacteur

6147 posts
ano__niem schreef:
het ziet er vet uit maar ik ben aan het sparen voor ipad2 en in november komen ook weer vette spellen uit

Waar is je cijfer dan op gebaseerd?

Gepost door Morgarath450 op woensdag 11 mei, 2011 om 19:22:52 quote

n00b

16 posts
Dit is echt best wel tegenstrijdig met wat de rest van de reviewers zeggen. Zeker een no-go voor mij na de andere reviews
Gepost door RoHoutje op woensdag 11 mei, 2011 om 19:40:20 quote

GN "Sickness"

2009 posts
Fanta$y schreef:
Rohost schreef:
Lekker, geen NOT's. Een geschikte game dus. Thanks voor de review. Brink, jij zit volgende week bij mij thuis.
Waarom geef je een beoordeling terwijl je de game nog niet eens hebt ?
Omdat ik Brink misschien heb uitgespeeld bij een vriend?
Beoordeling van RoHoutje: 8.5
Gepost door RoHoutje op woensdag 11 mei, 2011 om 19:40:47 quote

GN "Sickness"

2009 posts
.
Beoordeling van RoHoutje: 8.5
Gepost door EnkiBook op donderdag 12 mei, 2011 om 12:28:41 quote

Pong

33 posts
Ik koop games wel of niet naar aanleiding van reviews. Ik beoordeel zelf wel. Beetje een gok die ik iedere keer neem. Meestal is de gok wel goed

Gepost door Cyb3rp3n0zah op donderdag 12 mei, 2011 om 12:59:15 quote

Sub Zero

366 posts
vrdomme heb k um binnen heb je dit... (PC)

Not Availible

Sorry but the following items are not availible for purchase in this country. Your purchase has been cancelled.

kut steam afschaffen, zag ook net dat de release date voor europa morgen pas is...

Gepost door Carcass op donderdag 12 mei, 2011 om 16:55:19 quote

GN "Die Hard"

816 posts
IBURNMYSELFTODEATH schreef:
vrdomme heb k um binnen heb je dit... (PC) Not Availible Sorry but the following items are not availible for purchase in this country. Your purchase has been cancelled. kut steam afschaffen, zag ook net dat de release date voor europa morgen pas is...

Je zegt het zelf al. Denk niet dat ze hem zonder steam eerder in de winkel zouden leggen..

Gepost door Jarek op donderdag 12 mei, 2011 om 17:14:34 quote

GN "DogLover"

4159 posts
DutchFreeze schreef:
Het SMART system lijkt me echt het meest brute aan dit spel

Dat heb je goed gezegt. Ik krijg steeds meer zin om hem te halen door dat SMART system.

Gepost door HashtagMcSwag op donderdag 12 mei, 2011 om 23:20:22 quote

GN "Die Hard"

609 posts
mr.black schreef:
ano__niem schreef:
het ziet er vet uit maar ik ben aan het sparen voor ipad2 en in november komen ook weer vette spellen uit
Waar is je cijfer dan op gebaseerd?

ik had per ongeluk er op geklikt srry

Beoordeling van HashtagMcSwag: 6.5
Gepost door DutchFreeze op donderdag 12 mei, 2011 om 23:52:08 quote

GN "Bad Company"

3397 posts
Fanta$y schreef:
DutchFreeze schreef:
Het SMART system lijkt me echt het meest brute aan dit spel
Dat heb je goed gezegt. Ik krijg steeds meer zin om hem te halen door dat SMART system.
Helaas valt het na wat uurtjes gespeeld te hebben toch een klein beetje tegen. Het SMARt systeem. Maar desalniettemin, erg goed en mede door de teampley die erin zit. Daarom ook een hoog cijfer.
Beoordeling van DutchFreeze: 8.5
Gepost door DeAdSeYe op zaterdag 14 mei, 2011 om 05:21:16 quote

GN "Sickness"

4044 posts
Ik zie meer site's met een magere 6 als een 8,9 hier. Hoogste punt wat ik ergens tegengekomen ben. Zie ook overal nadelen staan, er moeten toch wel nadelen zijn? Heb op diverse forums al gelezen tot deze game niet afgewerkt aanvoelt. Gebaseert op meningen oke, meerdere er zeggen meerdere magere voldoende. Na mijn mening, niet wat we ervan hadden verwacht!
Gepost door -Arthur- op donderdag 8 september, 2011 om 22:36:33 quote

Sub Zero

313 posts
Ik dacht dat dit spel alles zou hebben wat ik tof vind....blijkt het omgekeerde waar te zijn! Een van de slechste en onplezierigste games die ik in tijden heb gespeeld. Was ik van dat geld maar uit eten gegaan.
Beoordeling van -Arthur-: 4.5
Gepost door FishHookz op woensdag 25 januari, 2012 om 15:44:11 quote

GN "Sickness"

2588 posts
Een 7 voor de game, een 9 voor de trailer
Beoordeling van FishHookz: 7
Ga naar pagina: 1
Inloggen
Zoeken

Zoek resultaten:

Advertentie

Game details

Xbox 360 review
Brink packshot
GN score: 8.9
Bezoekers score (64): 7.4
Geef hier jouw score:
Toevoegen aan:
Advertentie

Screenshots

  • Brink screenshot nr. 1
  • Brink screenshot nr. 2
  • Brink screenshot nr. 3
  • Brink screenshot nr. 4