Call of Duty 2 review
Call of Duty 2 logo

Call of Duty 2 review

Neem het bestaande deel als basis, verzin wat een paar nieuwe features, giet alles in een engine met net wat meer grafisch pit, zet er een dikke vette 2 achter en wat krijg je dan? Dezelfde verslavende en geweldige ervaring als voorheen. Kewl!

Nog steeds prima
Het succesverhaal van Infinity Ward begint voordat Infinity Ward bestaat en het team nog deel is van ontwikkelaar 2015. Dat team maakt de eerste Medal of Honor voor de PC: Medal of Honor: Allied Assault. Een kaskraker en terecht. Het is één grote trein vol goede actie, die vooral daardoor een flinke schare fans krijgt. Dan valt het team grotendeels uit elkaar en brengt even later een klein gedeelte van dat originele team onder de naam Inifinity Ward de game Call of Duty uit. De inhoud: één grote trein vol nog net iets betere actie, zowel off- als online.

En dat is dan ook weer precies wat Call of Duty 2 is. Blijkbaar kan het team niet veel anders doen dan WOII shooters vol actie maken, maar tot nu toe weten ze dat nog altijd zo goed te doen, dat ze niemand horen klagen en mij ook zeker niet. Je rent, ragt en schiet weer in drie verschillende campaigns (Russen, Engelsen en Amerikanen) door een goed aantal levels heen, ondersteund door groteske muziek en geluid dat letterlijk en figuurlijk gewoon uit je speakers knalt. Om je heen strijden je virtuele kameraden net zo’n harde strijd als jij (al ben jij nog wel immer degene die voor de vooruitgang moet zorgen) en aan het einde voelt de overwinning gewoon goed. Voorlopige conclusie: als je Call of Duty al goed vond, dan moet je Call of Duty 2 ook gewoon hebben.

Even uithouden, dan adem inhouden
Call of Duty 2 heeft nog wel een paar nieuwigheden ten opzichte van het eerste deel, die ‘2’ moet natuurlijk verdiend worden. Om te beginnen zijn de health packs compleet uit de game gesloopt. Als je nu geraakt wordt, moet je even zorgen dat je niet geraakt wordt en dan groeit je health weer aan. Hoe snel dat aangroeit of hoeveel je nog over hebt weet je nooit, de HUD verraadt dat namelijk niet. Ingewikkeld/moeilijker/oneerlijk? Helemaal niet; gewoon wat vaker dekking zoeken en een beetje voorzichtig zijn. Dat is alles en zo hoort het ook.

Nieuw is ook het scherpschuttersysteem. Heb je een scherpschuttersgeweer, bijvoorbeeld de Springfield, en leg je aan om door de scope te kijken, dan kun je met een druk op de knop nu je longen legen en de zogenaamde ‘empty lung’ techniek gebruiken. In het kort komt het er op neer dat ademen niet langer het richten beïnvloedt en je heel eventjes heel gericht kunt schieten. Het is geen wereldschokkende feature, maar wel eentje die de game wat realistischer en aangenamer maakt.

Rook
De semi-automatische wapens uit United Offensive zijn ook weer terug, wat online nog steeds de balans er wat meer in houdt. Het enige nieuwe wapen in het volledige arsenaal is de rookgranaat. Nou lijkt dit wat karig, maar sinds UO was het arsenaal al behoorlijk compleet en de rookgranaat is een zo’n nuttige uitbreiding, dat de rest er niet ze veel toe doet. Rookgranaten blokkeren namelijk het zicht (duh...) en dat weerhoudt bijvoorbeeld Duitsers achter MG42’s ervan hun wapen te gebruiken. Online kun je er ook je voordeel mee doen, als je bijvoorbeeld een doel (Search & Destroy) hebt veroverd en je het de verdedigende partij moeilijk wilt maken.

De laatste veranderingen zijn engine-technisch. Natuurlijk zijn de graphics weer beter en heeft alles net weer iets meer detail en afwerking en ook de rookeffecten (voor de rookgranaten) zijn overtuigend. De oplettende spelers zal het verder opvallen dat de maps stukken groter zijn dan voorheen, waardoor missies vaak veel langer duren dan in de voorgaande games. Er lijkt soms geen einde aan te komen, maar dan wel in de goede zin van het woord. Als het einde dan wel komt, dan krijg je een voldaan gevoel van wat je alweer niet allemaal gedaan hebt. Perfect gewoon!

Multiplayer
Qua multiplayer is er verrassend weinig veranderd: er zijn wat nieuwe maps, er zijn wat bijgewerkte maps en ook hier heb je de rookgranaten, het empty lung-systeem en het nieuwe health-systeem. De spelmodi zijn wat uitgedund en overgebleven zijn Deathmatch, Team deathmatch, Capture the flag en Search & destroy. Nieuw is Headquarters, waar twee punten op de map wachten om overgenomen te worden. Het eerste team dat het lukt om een punt over te nemen, moet dat punt verdedigen. Leden van dat team mogen echter niet respawnen, die van de aanvallende groep wel. Hoe langer een team een punt blijft verdedigen, hoe meer punten dat team krijgt. Eenmaal verslagen worden nieuwe punten op de map getoond en begint alles van voren af aan.

Het klinkt wat karig, één nieuwe spelsoort, maar wie de multiplayer van de eerste Call of Duty (en United Offensive) goed vond, die vindt dat nu nog steeds en zal zich ook weer flink vermaken in de diverse maps.

Conclusie
Call of Duty 2 is niet zomaar meer van hetzelfde, maar meer van het goede wat we al kenden. Er zijn wat nieuwe dingetjes die het net nog iets interessanter maken en verder is het oude vertrouwde en vooral supergoede kost. Een must voor de vele fans van de voorgaande delen!

Update
Zoals in het forum terecht werd opgemerkt, heb ik kennelijk liggen slapen tijdens het schrijven en heb ik enkele zaken totaal over het hoofd gezien. Allereerst waren de rookgranaten ook al in United Offensive aanwezig en is de trench gun (een shotgun met een andere naam) het echte nieuwe wapen in CoD2. Nog steeds niet bepaald een schokkende uitbreiding, vooral als je bedenkt dat een vergelijkbaar geweer al in MOHAA aanwezig was...

Verder is headquarters helemaal niet nieuw, maar werd deze toegevoegd aan de spelsoorten van de originele CoD in patch 1.2 (nu zie ik ook in waarom ik die gemist heb, maar dat is geen excuus om foute informatie te geven). Mijn persoonlijke gevoel hierbij: jammer dat Base Assault en Domination ook niet gebleven zijn...

Ondanks deze fouten blijft de conclusie nog immer als een huis staan: Call of Duty 2 moet je gewoon gespeeld hebben!

Danny Dam Wichers

Minimale Systeemeisen
1,4 GHz processor
256 MB RAM
64 MB videokaart
4,0 GB harde schijfruimte
DVD-ROM-speler
Geluidskaart
Muis, toetsenbord
Windows 2000/XP
DirectX 9.0c
Aanbevolen Systeemeisen
1,4 GHz processor
512 MB RAM
64 MB videokaart
4,0 GB harde schijfruimte
DVD-ROM-speler
Geluidskaart
Muis, toetsenbord
Windows 2000/XP
DirectX 9.0c
Reacties
Ga naar pagina: 1
Gepost door Martijn op maandag 28 november, 2005 om 00:49:05 quote

GN "Elder"

4363 posts
Ik ben het helemaal eens met je review, maar... Headquarters is zeker geen nieuwe multiplayermode hoor. (ook niet in Call of Duty)
Gepost door Cirdan op maandag 28 november, 2005 om 08:00:02 quote

GN "Cryptic Destine"

4734 posts
ik heb CoD2 en het is zo cool hea online is gewoon een zware schietparty! deze game wordt weer de: The best game of the year!!
Gepost door YpoX op maandag 28 november, 2005 om 12:03:03 quote

Duke Nukem

425 posts
Bf 2007, daar benk het nou niet mee eens, het is een super spel, maar ik denkt dat de echte WO2 fanaten wel wat beters kunnen krijgen, want het is niet vernieuwend. je krijgt wel het gevoel dat je echt in een oorlog zit, maar ik denk dat er echt wel wat beters is.

vind Age Of Empires 3 mooier

Gepost door meatball op maandag 28 november, 2005 om 12:48:00 quote

GN "Die Hard"

782 posts
@ gamertjuh

je kunt AOE 3 moeilijk met COD 2 vergelijke, allebei wat anders

ik vindt het een goeie review, helemaal mee eens

Gepost door YpoX op maandag 28 november, 2005 om 12:56:04 quote

Duke Nukem

425 posts
*meat*

Dat klopt, maar BF (Dacht ik) zei dat dit de game of the year zou worden, daar zeg ik tegen, Ik denk het niet, ik denk dat Age of Empires het eerder gaat doen omdat: lees vorige post van mij!

Gepost door defjam op maandag 28 november, 2005 om 14:03:01 quote

Sub Zero

382 posts
Ik heb em ook maar ze hebbe een zooje goeie dingen erbij gedaan maar zoals sprinten en cook grenades hebbe ze er weer uitgehaald maar verder is et een best verslavend spel
Gepost door Cirdan op maandag 28 november, 2005 om 16:19:03 quote

GN "Cryptic Destine"

4734 posts
@ gamertjhu

Ik denk dat mensen eerder CoD2 beter vinden dan AoE3! ben ook fan van AoE3 maar ik vind CoD2 toch stukken beter

Maar AoE3 is een strategy en geen shooter zoals CoD2

Gepost door YpoX op maandag 28 november, 2005 om 17:04:03 quote

Duke Nukem

425 posts
jouw mening.
Gepost door Mandamo op maandag 28 november, 2005 om 19:03:01 quote

GN "Sickness"

3513 posts
Leuke review!

Ehm, alleen, was de rookgranaat er niet ook al in UO..?

Gepost door none op maandag 28 november, 2005 om 19:40:00 quote

Sub Zero

325 posts
mien liekt di wal een leuk spel, mar kun je bij de multyplajer ook een voertuigen (vehikels), iikk vind dda namelijk belangrijk... want dan worre spelle egt vet ik hou een beetje van die harde, schiet, alles kapot spelle ojaa, zit er misschien iemon op school, sg stevensbeek van ullie
Gepost door Mandamo op maandag 28 november, 2005 om 19:52:04 quote

GN "Sickness"

3513 posts
En nu in het nederlands A.U.B? Moet ik hier uit maken of er tanks en auto's in zitte? zoja, nee.
Gepost door P.M. op maandag 28 november, 2005 om 20:02:01 quote

GN "Sickness"

3051 posts
Headquarters is niet nieuw en de rookgranaat ook niet. Die hadden ze er wat mij betreft juist uit mogen halen, want al dat gedoe online van mensen die door rook heen schieten...pffff En dat de crosshair weg is bij het lopen vind ik ook geen goed idee, om nog maar niet te spreken van die gekke Trench Gun (wél nieuw, die dan wel weer een crosshair heeft tijdens het lopen ), maar van dichtbij altijd dodelijk is (mikken is overbodig).

En dat healthsysteem hadden ze ook niet moeten veranderen, want je schiet mensen voor 99% dood, gaan ze ff 2 sec. achter een muurtje zitten en je begint het duel weer van voor af aan...vooral irritant als je lekker wilt riflen.

Gepost door none op maandag 28 november, 2005 om 22:23:05 quote

Sub Zero

325 posts
zeik us nie zo, aja, bedanktdan, mar dan zal het nog wal vet zijn
Gepost door Ariose op dinsdag 29 november, 2005 om 13:06:02 quote

Moderator

5050 posts
CoD 2 is so relaxt! trouwens mooie review
Gepost door Ariose op dinsdag 29 november, 2005 om 13:06:02 quote

Moderator

5050 posts
CoD 2 is so relaxt! trouwens mooie review
Gepost door real gamer op dinsdag 29 november, 2005 om 16:09:04 quote

Prince of Persia

127 posts
Wat een stomme review die nergens op slaat, die game is lauw en dat is het
Gepost door Martijn op dinsdag 29 november, 2005 om 17:47:04 quote

GN "Elder"

4363 posts
Reactie door zuiger op maandag 28 november, 2005 - 22:23 zeik us nie zo, aja, bedanktdan, mar dan zal het nog wal vet zijn

Zeiken is iets heel anders dan objectief de feiten weergeven tezamen met een onderbouwde mening.

Gepost door Cirdan op dinsdag 29 november, 2005 om 18:30:03 quote

GN "Cryptic Destine"

4734 posts
@ Real Gamer!

Reactie door real gamer op dinsdag 29 november, 2005 - 16:09 Wat een stomme review die nergens op slaat, die game is lauw en dat is het jonge jij bent ook een gamer van nix!! echt iedereen is er mee eens dat CoD2 bijna het best shooter is van dit jaar! Brothers in Arms is het beste dus en die review was ook goed en waarom zit jij zo te zeiken over die game zeg dan maar liever nix!! Real Gamer?? hahahah

Gepost door CHAOS op dinsdag 29 november, 2005 om 19:43:01 quote

Sonic

227 posts
cod2 is cool ik heb hem echt vet cool maar ik heb hem in 15 uitgespeeld
Gepost door Cirdan op dinsdag 29 november, 2005 om 20:25:00 quote

GN "Cryptic Destine"

4734 posts
15 wat??
Gepost door CHAOS op dinsdag 29 november, 2005 om 20:45:04 quote

Sonic

227 posts
oh sry 15 uur
Gepost door Cirdan op dinsdag 29 november, 2005 om 20:54:03 quote

GN "Cryptic Destine"

4734 posts
okay
Gepost door Asilaydying_Johny op dinsdag 29 november, 2005 om 22:40:05 quote

Prince of Persia

160 posts
Wat lullen jullie CoD 2 Pwnt gewoon kweetniet waarom maare hij heeft iets waardoor et online gewoon wreed is
Gepost door cryfly op donderdag 1 december, 2005 om 15:56:05 quote

Pacman

50 posts
moet ik dan maar zeggen dat ik BF2 het beste vind?
Gepost door Golden Tears op dinsdag 15 mei, 2007 om 14:30:44 quote

Prince of Persia

122 posts
Voor mij is Call of Duty 2 het mooiste spel met oorlog (schieten) hoe je het ook wel noemen, en dat blijft het ook. Wat vinden jullie de beste shooter?
Gepost door Syappie op zaterdag 26 mei, 2007 om 14:11:31 quote

Duke Nukem

429 posts
Het beste multi-player spel na het ouwe trouwe Soldier of Fortune II Double Helix
Beoordeling van Syappie: 10
Gepost door stefanvanrenselaar op zondag 3 juni, 2007 om 09:02:38 quote

n00b

4 posts
leuk spel
Beoordeling van stefanvanrenselaar: 9
Gepost door eternal oblivion op vrijdag 20 juli, 2007 om 09:27:59 quote

n00b

8 posts
Call of Duty 2 is een supergaaf spel. Ik heb het spel zelf gehad. Multiplayer vond ik nog het leukst lekker online elkaar afknalle
Gepost door matthijs 2088 op dinsdag 23 oktober, 2007 om 16:43:58 quote

Sonic

256 posts
zuiger schreef:
mien liekt di wal een leuk spel, mar kun je bij de multyplajer ook een voertuigen (vehikels), iikk vind dda namelijk belangrijk... want dan worre spelle egt vet ik hou een beetje van die harde, schiet, alles kapot spelle ojaa, zit er misschien iemon op school, sg stevensbeek van ullie

je kan helemaal niet in voertuigen in de multiplayer slim!

Beoordeling van matthijs 2088: 9
Gepost door matthijs 2088 op dinsdag 23 oktober, 2007 om 16:44:38 quote

Sonic

256 posts
ps.
Beoordeling van matthijs 2088: 9
Gepost door OkkieBOOMER op maandag 31 december, 2007 om 21:04:08 quote

Duke Nukem

464 posts
De game is fantastish en snel voorbij ( maar daarom is die hardere modes er en de MP) Na mijn mening kan er in een game nooit genoeg actie zitten
Beoordeling van OkkieBOOMER: 9
Gepost door arno-battum op vrijdag 4 januari, 2008 om 11:35:06 quote

n00b

4 posts
hoe moet je een eigen server maken?

bedankt alvast voor het antwoord

Gepost door arno-battum op vrijdag 4 januari, 2008 om 11:35:45 quote

n00b

4 posts
hoe moet je een eigen server maken?

alvast bedank voor het antwoord

Gepost door crying baby op zaterdag 1 maart, 2008 om 09:33:00 quote

Sonic

219 posts
Mmm.... lijk me tof spel .
Gepost door ckerigon op donderdag 22 mei, 2008 om 21:09:18 quote

GN "0wnz0rzer"

3877 posts
kweet niet ik vind alle WOII games echt kut :S

CoD 4 was de 1e CoD game die ik leuk vond

Gepost door jefke gamer op vrijdag 29 augustus, 2008 om 09:55:02 quote

Pacman

73 posts
lolige game
Gepost door basie22 op zaterdag 13 juni, 2009 om 02:22:47 quote

Pong

30 posts
hij is wel leuk alleen CoD 4 is beter
Beoordeling van basie22: 7
Gepost door HaNSoNn op maandag 21 december, 2009 om 10:50:54 quote

n00b

7 posts
Dit is zo'n goed spel, voor mij toch wel het beste van allemaal lekker nazi's fraggen xD ik vind het geluid echt fantastisch! Alleen spijtig dat de review zo laat is geschreven, dan kan je niet echt weten of de graphx goed zijn of niet!
Beoordeling van HaNSoNn: 9
Gepost door RoHoutje op woensdag 15 september, 2010 om 20:27:41 quote

GN "Sickness"

2009 posts
Mooi! Mooi! Mooi!
Beoordeling van RoHoutje: 9.5
Ga naar pagina: 1
Inloggen
Zoeken

Zoek resultaten:

Advertentie

Game details

PC review
Call of Duty 2 packshot
GN score: 9.0
Bezoekers score (149): 8.9
Geef hier jouw score:
Toevoegen aan:
Advertentie

Screenshots

  • Call of Duty 2 screenshot nr. 1
  • Call of Duty 2 screenshot nr. 2
  • Call of Duty 2 screenshot nr. 3
  • Call of Duty 2 screenshot nr. 4
  • Call of Duty 2 screenshot nr. 5
  • Call of Duty 2 screenshot nr. 6
  • Call of Duty 2 screenshot nr. 7
  • Call of Duty 2 screenshot nr. 8
  • Call of Duty 2 screenshot nr. 9